Patates, pancar ve havuç için: Yumruların şişmeye başlamasından hasada kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir. Buğday, arpa ve çeltik için: Sapa kalkma döneminden süt olum dönemine kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir. Pamuk için; Tarak oluşumundan hasada kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir.
Absorbe edilen potasyumun %80'i yaprakta, %20'si ise kökün gövdesinde muhafaza edilir. Potasyumlu gübrelerden bitkilerin yüksek oranda faydalanabilmesi için sonbaharda taban gübresi olarak ön görülen miktarın tamamı pulluk altına verilmelidir.
Kullanılacak Potasyum Sülfatlı Gübre miktarı= 7 x 2,0 = 14 kg Potasyum Sülfat/ 1 dekar(1 dönüm) araziye verilmelidir.
c) Potaslı Gübreler : Pancar tarımında kullanılan başlıca potaslı gübreler (Potasyum Sülfat, Potasyum Nitrat ve Potasyum Klorür) dür. Genel olarak sonbaharda fosforlu gübreler ile birlikte, son sürümden önce, pulluk derinliğinde toprağa karıştırılmalıdır.
Pancarda gübreleme programı toprağın; azot, fosfor ve potasyum değerlerine göre değişiklik gösterir. 1 ton şeker pancarı verimi için gerekli saf N P K değerleri; 3-5 kg/da N, 1,5-2 kg/da P ve 4-6 kg/da K'ya ihtiyaç sözkonusudur.
İlgili 40 soru bulundu
Meyve dökümünü en aza indirir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artırır. Yeterli potasyumu alamayan bitkilerde ürünün kalitesi dolayısıyla pazar değeri düşer.
Çilek ve muz için: Meyve tutumundan itibaren kullanılabilir. Çilekte 20-25 kg, muzda ise 0,5 kg yeterlidir. Narenciye, kiraz, vişne, şeftali, kayısı, erik, bağ- kivi, elma, armut, ayva, zeytin için: Meyvelerin fındık iriliğine ulaşmasından hasada 15-20 gün kalana kadar kullanılabilir. 0.5-1 kg yeterlidir.
Yapısal özelliğinden dolayı potasyum toprakta geç çözünür. Bu nedenle taban gübresi olarak ya doğrudan ya da diğer taban gübreleri ile karıştırılarak kullanılmalıdır.
Potasyum sülfat % 48-52 oranında potas-yum bitki besin maddesi içerir. Potasyum nitrat ise % 46 oranında potasyum bitki besin maddesi içermektedir. Potasyumlu gübreler ancak, toprak analizi yaptırıldıktan sonra verilen tahlil sonucuna göre ihtiyacı olan yerde, uygun miktarda kullanılmalıdır.
Bileşimindeki kükürt hem bitkinin kükürt ihtiyacını karşılar, hem de yüksek toprak pH'ını düşürücü etki gösterir. POTASYUM SÜLFAT; sebzeler ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumunu, meyve bağlama ve meyve kalitesini (şekerler, proteinler, vitaminler, organik asitler, aroma maddeleri vs.) artırır.
Klasik sulamada ilk su öncesi 8 - 10 kg/da verilir. PATATES 100 litre suda 1,5 kg PN eritilip, çiçek başlangıcı, çiçek sonu ve yumru döneminde uygulanmalıdır. Ara çapada 10 kg/da ve ilk suda 15 kg/da verilmelidir.
Amonyum Sülfat gübresi, başta çeltik olmak üzere önce soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yerfıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde emniyetle kullanılır.
Elle yada gübre saçma makinası toprak yüzeyine ile saçılır. Dekar başına 12-18 kg arası uygulanır. 2 Yılda bir atılması yeterlidir. Organik bir üründür.
Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Potasyum sülfat, bitki gelişimini desteklemek için kullanılan bir gübre türüdür. Bu gübre, bitkilerin sağlıklı kökler oluşturmasına yardımcı olur ve büyümelerine katkı sağlar. Aynı zamanda çiçeklenmeyi ve meyve verimliliğini artırarak hasattan daha fazla ürün elde edilmesini de sağlar.
Potasyum nitrat gübresi, sahip olduğu azot/ potasyum oranı ile bitkilere çiçeklenme ve meyve tutumu da dahil olmak üzere her dönemde uygulanabilir. Bu sayede bitki dengeli bir gelişime sahip olur. Potasyum nitrat gübresi, tıpkı diğer gübrelerin çoğu gibi bitkinin verim ve kalitesini artırıcı niteliktedir.
Potasyum sülfat, formülü K2SO4 olan, yanmaz, suda çözünebilen beyaz kristal yapıda bir potasyum tuzudur.
· Zeytin, ayçiçeği, kanola, yer fıstığı ve soya gibi yağlı bitkilerde potasyum sülfat kullanmak faydalıdır. · Ayrıca hububatta sap kalitesini arttırarak verim kayıplarına neden olan ekin yatmalarını engeller. Potasyum sülfat her türlü tarımsal üretimde kullanılabilir.
Damla sulama ve yapraktan uygulamaya en uygun potasyum sülfattır. Hastalıklara ve zararlılara karşı direnci artırır.
Çiçeklenme ve meyve olgunlaşma döneminde de uygulama yapılıyor. Eğer killi topraklarda kullanılacaksa, potasyum gübresinin ekimden önce verilmesi önem taşıyor. Kil bakımından oldukça düşük olan topraklarda ise ekim sonrasında gübre uygulaması tavsiye ediliyor.
Şeker Pancarında Seyreltme ve Tekleme
Bir pancar tarlasında birim alandaki bitki sayısı, bu bitkilerin yüzeye iyi bir şekilde dağılış olması, verim ve kaliteye etki eden önemli bir faktördür. Pancarların 4-5 yapraklı döneme ulaştıklarında seyreltme tekleme işlemi yapılır.
Amonyum sülfat genellikle şeker pancarı, mısır, haşhaş, çeltik, buğday, patates, soğan, sarımsak ve yem bitkileri gibi kükürdü seven bitkilerin yetiştirilmesinde tercih edilir. Bu gübre, bitkilerin yeşillenmesini, büyümesini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olur.
Genel olarak çinko verim ve verim unsurlarını etkilerken, borun kalite ve kalite unsurları üzerine etkili olduğu görülmüştür. Özellikle çinko yaprak ve pancar verimi üzerine etkisini arttırırken, bor ise şeker varlığı üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri