B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Vücut yeterince kırmızı kan hücresi üretemediğinde anemigelişebilir. Yetersiz kırmızı kan hücreleri kanda daha az oksijen taşınmasınasebep olur ve bu da belirtilere yol açar. Belirtiler arasında yorgunluk ve başdönmesi bulunur. Vücut kırmızı kan hücresi üretimi için B12 vitaminine ihtiyaçduyar.
Vücut tarafından üretilemeyen ve hayvansal gıdalardan alınabilir. B12 vitamini içeren besinler bulunur: Kırmızı et, tavuk gibi protein bakımından zengin gıdalar. İstiridye, ton balığı, karides, alabalık, somon ve sardalya gibi deniz ürünleri.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
İlgili 32 soru bulundu
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
Depresif hastalarda folat ve B12 vitamininde azalma olduğuna dair önemli kanıtlar vardır.
B12 vitamini ve D vitaminini birlikte kullanmak ise herhangi bir sorun yaratmaz. Bazı vitaminler birbirleriyle reaksiyona girse de B12 ve D vitaminini rahatlıkla bir arada kullanabilirsiniz. Ancak özellikle başka ilaçlar kullanıyorsanız bu vitaminleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanızda yarar vardır (5).
Süt ve süt ürünleri. Yoğurt, peynir gibi ürünler B12 açısından zengindir. 240 ml'lik tam yağlı süt günlük B12 vitamin alımının %46'sını karşılar. Peynirin 22 gramı için bu değer %28 bilinir.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Bunların yanı sıra B12 vitamini eksikliğine iyi gelen kuruyemişler de bulunmaktadır. Örneğin; badem, ceviz, fındık gibi birçok kuruyemişte B12 vitaminleri bulunmaktadır. Hayvan Karaciğeri ve Böbrekler: Ogan etleri B12 vitamini bakımından oldukça zengindir.
Göz kararması birçok sebebe bağlı olarak oluşmaktadır. Uzun süre açlık veya susuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, hareketsizlik gibi sebeplerle oluşacağı gibi; kansızlık, tiroid sorunları, vertigo, kalp hastalıkları, boyun damarlarında daralma ve daha birçok ciddi sağlık sorunu sebebi ile de oluşabilmektedir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Ani kalkınca göz kararması durumunu tetikleyen birkaç faktör olabilir. Düşük kan basıncı, hızlı kan akışı değişimi, dehidrasyon, stres, kalp-damar sorunları veya ani postüral hipotansiyon gibi durumlar bu geçici görme kaybının altında yatan nedenler arasında yer alabilir.
Ürün, genellikle bir ilâ birkaç hafta için reçete edilir. Bazı durumlarda, doktor, tedavi süresini birkaç ay daha uzatabilir. Uygulama yolu ve metodu: BENEXOL B12 tabletleri, yeterli miktarda sıvı ile bütün olarak yutulmalı ve önerilen dozlarda kullanılmalıdır.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür. Böylece her sabah kahvaltıdan sonra alınan ve alışkanlık haline getirilen D vitamini takviyesinin rutin olarak kullanımı da sağlanır.
Bu nedenle “B12 eksikliği ne yemeli?” sorusunun yanıtı süt, süt ürünleri, deniz ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve ettir. “B12 eksikliği olanlar ne yememeli?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Bu eksikliği yaşayan kişilerin vitaminin emilimini engelleyen içeriklerden uzak durması gerekir.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Antidepresan, antiankisiyete ilaçları kullanırken doğru ve etkin B2-B6-B12 vitamini, magnezyum destekleri almak fayda sağlayacaktır.
Sinir Sistemi Sorunları: B12 vitamini sinir hücrelerinin sağlığı için gereklidir. Eksiklik, uyuşma, karıncalanma, denge kaybı, hafıza sorunları ve sinir hasarı gibi sinir sistemi sorunlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri