Ancak, görünürde herhangi bir siğili olmayan HPV taşıyıcı kişilerde bile cinsel partnere bulaş olabilmektedir. Prezervatifler (kondom) tüm genital organı kamufle etmediği için bir miktar koruma sağlasa da virüsten tam bir koruma sağlamaz.
Genital siğiller görünür olmasa da HPV ile enfekte derinin genital bölgeye teması virüsün bulaşması için yeterli olur. Nadiren oral cinsel ilişki ile bulaşır.
Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma durumu söz konusu olmaz.
Yaşam boyu HPV bulaşma ihtimalinin %80-85 arasında olduğu tahmin edilmektedir. HPV ile karşılaşma riski partner başına yaklaşık %15-25 olarak tahmin edilmektedir. Genital siğil, anormal Pap testi ve HPV'nin diğer bulgularının görülmemesi nedeni ile HPV bulaşmış çoğu insan bu durumdan habersizdir.
HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Aktif siğilin olduğu dönemlerde bulaşma riski en yüksektir. Ancak, görünürde herhangi bir siğili olmayan HPV taşıyıcı kişilerde bile cinsel partnere bulaş olabilmektedir. Prezervatifler (kondom) tüm genital organı kamufle etmediği için bir miktar koruma sağlasa da virüsten tam bir koruma sağlamaz.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Cinsel yolla bulaşması için tam bir cinsel ilişki zorunlu değildir. Virüs direk temas yoluyla da bulaşabilir. Hamile bir kadındaki HPV virüsü doğum sırasında bebeğe geçebilir.
Virüs genellikle kişiye bulaştıktan 2 ay ile 6 yıl sonra kendini gösterir. Virüs kadında ve erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayılar ve boyları farklı olan siğillere neden olur. Bazı kişiler virüsü aldıktan kısa bir süre sonra belirtileri yaşarken bazıları ise senelerce herhangi bir belirti görmeyebilir.
Sadece o erkekte kondilom varsa karşı tarafa bulaştırır. Eğer siğil yoksa, HPV virüsü taşısa da bulaşma meydana gelmez. Genital siğil tedavisi ile kondilomların yakılması erkeklerdeki bulaştırıcılığı ortadan kaldırır.
En sık görülen belirti; virüs bulaştıktan 2-6 ay sonra ortaya çıkan siğillerdir. Genital siğil kadınlarda; vulva, vajen, serviks ve/veya anüste, erkeklerde; penis, skrotum ve/veya anüste düz lezyonlar, küçük saplı veya karnabahar benzeri çıkıntılar, şişlikler şeklinde görülebilmektedir.
HPV ile karşılaştıktan sonra genital siğil gelişmesi genel olarak 3 hafta ile 8 ay arasındadır. Ancak siğil veya rahim ağzı hastalığı geliştirmeden önce bazı kişilerde HPV yıllarca sessiz kalabilir. Bu yüzden hastalığın ne zaman veya kimden bulaştığını bilmek mümkün olmayabilir.
Kadınların büyük çoğunluğu hpv virüsünü taşırlar ancak bunu fark etmezler. Hpv her zaman siğillere neden olmaz ve başka belirtiler de göstermez. Ancak genital siğillerin büyük bir kısmı Hpv virüsü ile ilişkilidir. Özellikle tip 6 ve 11 anogenital siğil oluşumunda büyük rol oynar.
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir.
HPV ile enfekte olan birey ile cinsel temas sırasında virüsün bulaşma ihtimali %50 olarak kabul edilir. Tek ilişkide dahi bu kadar yüksek bir bulaşma oranına sahip olan virüsün, bazı bireylerde enfeksiyona neden olmadığı da görülmüştür. Bunun başlıca nedenleri arasında HPV'nin bulaşmasını etkileyen faktörler yer alır.
Virüs ile cinsel olarak aktif olmadan enfekte olabilirsiniz – bu virüs ciltten cilde temas yoluyla kolayca yayıldığından, cinsel ilişkiye girmeden İnsan papilloma virüsü ile enfekte olmak mümkündür. El ele tutuşmak gibi enfekte ciltle uzun süreli temas virüsü bulaştırabilir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Her HPV virüsü ile enfekte olan kişilerde belirti olması zorunluluğu yoktur. Bazen virüs hiçbir zaman herhangi bir belirti vermeyebilir. En sık görülen belirti çoğunlukla genital bölgede ele gelen küçük ağrısız sert karnabahar tarzında lezyonlardır ki buna halk arasında siğil denir.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
Human Papilloma Virüsü genellikle birçok hastada 1 yıl içerisinde %70 oranında vücuttan atılır.
Genellikle HPV virüsü sıklıkla genel olarak bakarsanız tüm HPV tiplerine; bir yıl içinde %70, iki yıl içinde %85-90, ve 3 yıla doğru da %98 oranında kesinlikle vücuttan atılacaktır.
Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir.
Genital bölgede siğilleri olanlar tedavi oluncaya kadar seks yapmamalı!
Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri