Doğru: HPV vücut ısısına ihtiyaç duyar, bu nedenle havuzdan, tuvaletten, hamamdan ve saunadan bulaş görülmez.
Havlu, bornoz ya da iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanılması HPV virüsünü bulaştırabileceği gibi, tuvalet gibi ortak alanların kullanılması ve ellerini yıkamayan taşıyıcı bir kişiyle tokalaşmak da HPV virüsünün geçmesine neden olabilir.
HPV bulaşı ya da belirtileri için cinsel ilişki şart değildir. Tıpkı hiv belirtileri ya da bulaşında olduğu gibi; HPV genital bölgelerin teması; anal, vajinal veya oral seks, genital bölge ile temas etmiş olan havlu gibi eşyaların ortak kullanımı yolu ile de bulaşabilir.
HPV virüsü genellikle cinsel yolla bulaşan bir viral enfeksiyondur. Ortak hijyen alanlarının ve havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi özel malzemelerinin ortak kullanılması sonucunda da bulaşabilir.
Cinsel ilişki dışında virüs taşıyan yüzeylere (havlu, tuvalet, kişisel eşyalar, havuz, hamam vs) cildin teması ile de virüs bulaşabilir. Ama bu durum literatürde çok ama çok nadirdir. HPV enfeksiyonu bulaşan hastaların %90'da enfeksiyon belirti vermeden kendi kendine 3-6 ay içinde vücuttan temizlenir.
İlgili 24 soru bulundu
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir.
Yaygın inanışın aksine öpüşmek, kişisel eşyaların ortak kullanımı, aynı bardaktan su içmek veya ortak olarak kullanılan tuvaletlerden bulaşmamaktadır.
Cinsel yolla bulaşması için tam bir cinsel ilişki zorunlu değildir. Virüs direk temas yoluyla da bulaşabilir. Hamile bir kadındaki HPV virüsü doğum sırasında bebeğe geçebilir.
El ve ayakta yerleşen HPV tipleri cilt teması ile olmaktadır. Dış cinsel organ bölgesine virüslü bir malzemenin teması da bulaşma yolu olabilir. Bu neden ile genital bölgeye epilasyon işlemi sırasında ortak malzeme (tıraş bıcağı, ağda, malzeme kabı gibi) kullanılmamalıdır.
HPV büyük oranda cildin cilde direkt teması ile bulaşır. Sıklıkla genital bölgelerde bulunan bir hastalık olduğu için cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilir. Nadiren de olsa havuz kenarları, duş gibi çok kişinin kullandığı ortamlardan indirekt temas ile bulaş olabildiğine dair az miktarda yayın vardır.
Klozet kapağından bir hastalık kapmak teoridemümkün olsa da olasılığı oldukça düşüktür. Bakterilerin sebep olduğu CYB hastalıklar arasında frengi,belsoğukluğu ve klamidya bulunur. Belsoğukluğu salgınlarında havlulardan,rektal termometrelerden ve ortak banyolardan bulaştığı görülmüştür.
Ancak bilinenin aksine Human Papilloma Virüsü, Hepatit B ya da HIV gibi cinsel birliktelikten ziyade cinsel temas yolu ile bulaşır ve bu nedenle bakire kızlarda da HPV görülebilir.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
HPV, sperm veya tükürük gibi vücut sıvıları yoluyla değil, ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Bu, vajinal, anal ve oral seks gibi cinsel temas yoluyla en kolay şekilde gerçekleşir.
HPV virüsünü ağzında, cildinde ya da genital bölgesinde siğil olan birisinden alabilirsiniz, hatta görünür bir siğili olmasa bile alabilirsiniz ama kapı kolu, klozet kapağı gibi sert yüzeyler aracılığı virüsü alma ihtimaliniz çok düşüktür . Genital HPV'nin cinsel olmayan bulaşma şekli tartışmalı bir konudur.
Ancak şunu söyleyebiliriz ortak kullanım eşya ve çamaşırlardan, tuvaletlerden, hamam sauna masaj güzellik merkezi gibi ortamlardan bir insana HPV bulaşmaz.
HPV siğil yoksa da bulaşır mı? HPV, cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV taşıyan kişiyle cinsel ilişki, oral ilişki, vajinal ilişki ya da anal ilişki ile bulaşabilmektedir. Siğil olmasa da HPV bulaşıcıdır.
Genital siğiller görünür olmasa da HPV ile enfekte derinin genital bölgeye teması virüsün bulaşması için yeterli olur. Nadiren oral cinsel ilişki ile bulaşır.
Sadece dudaktan dudağa öpüşmede Hpv bulaşma riski oldukça düşüktür. Ancak ağızlar açık ve dillere dokunarak öpüşme hpv bulaşma riskini oldukça arttırmaktadır.
Hpv kuluçka süresi virüsün tipine bağlı olarak değişebilmektedir. Hpv kuluçka süresi virüsün bulaşmasından itibaren 2 ay ile 6 yıl arasındadır. Kuluçka süresi içerisinde belirtilerini göstermeye başlar ve hem erkek hem de kadınlarda şekilleri ve büyüklükleri farklı olan siğiller oluşturur.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Bir bayanın erkek partnerinde HPV saptandıysa bir bayan mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır smear testi muayenesini olmalıdır. HPV pozitif ise ona göre tedavi edilmelidir.
Ağızda siğil belki de en az duyduğumuz türlerden birisidir. Genel olarak ağzımızın içerisinde diş eti veya labial mukoza, dil, sert damakta asemptomatik, küçük, yumuşak, pembe veya beyaz renklerde hafif kabarık olarak kendisini belli eder. Tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde büyümeye başlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri