En basit hali üzerinden suçlar ele alındığı vakit 8 yıllık dava zamanaşımı, yapılacak şikayet ile beraber yeniden açılabilir. Yani hiçbir zaman aşımı olmadan farklı durumlarda hırsızlık suçu tekrar dava süreci içerisine girebilmektedir.
İlk Kez Hırsızlık Yapan Ne Kadar Ceza Alır? Suçu işleyen kişi eğer ilk defa hırsızlık suçuna karışmışsa, yasalar gereği defalarca kez suça karışan kişilerle aynı şekilde yargılanır. İlk defa hırsızlığa karışmış olan bir kişi eğer basit hırsızlık suçu işlediyse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir.
Hırsızlık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında olmadığından, suçun bir şikayet süresi de yoktur. Suçun en basit halinde bile 8 yıl olan dava zamanaşımı süresi içerisinde şikayet edildiğinde soruşturma başlatılabilir.
Somut olayın özellikleri ve hukuka uygun deliller ışığında ispatlamalıdır. Suçun işlendiği yerdeki kamera görüntüleri bulunuyorsa, fotoğraf veya ses kaydı mevcutsa bunlar mahkemeye sunulabilir. Olaya şahit olan bir görgü tanığı varsa tanık delili yoluna gidilebilir. Eğer ikrar varsa bu da ispat açısından çok önemlidir.
Hırsızlık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar arasında olmadığından, suçun bir şikayet süresi de bulunmamaktadır. Hırsızlık suçunun basit halinde 8 yıl olan dava zamanaşımı süresinde soruşturma başlatılması mümkündür. Nitelikli hallerde ise dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.
İlgili 16 soru bulundu
Hırsızlık suçunu işleyen kişi, basit hırsızlık suçu işlediği takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar, nitelikli hırsızlık suçu işlediği takdirde 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hırsızlık Suçunun Yaptırımı Nedir? Hırsızlık suçunun basit temel şekli, TCK m. 141'de düzenlenen açıkta bırakılan eşya (kullanım veya adet gereği açıkça bırakılan eşyalar hariç) hakkındadır. Basit hırsızlık suçu cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.
K1 tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusunun cevabı işe şu şekilde sıralanabilmektedir: Hırsızlık ve cinayet gibi suçları işlemiş olan mahkumlar.
İşlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Hırsızlığın herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında işlenmesi halinde fail daha ağır ceza ile cezalandırılmaktadır.
Soruşturma aşamasında savcılık, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından dosya uzlaştırma bürosuna gönderilecektir. Tarafların uzlaşması halinde yargılama aşaması sona erecektir. Ancak hırsızlık suçunun nitelikli halleri uzlaşma kapsamında değildir.
Türk Ceza Kanunun 142. Maddesinde sayılan hırsızlık suçunun nitelikli halinin işlenmesi halinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunması nedeniyle tutuklama nedenlerinin varlığı halinde 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 100. Maddesine göre Hakim tarafından tutuklama kararı verilebilir.
Hırsızlık davasında diğer davalarda olduğu gibi belli bir zaman aşımı vardır. Bu zaman aşımı 8 yıldır. Eğer 8 yıl gibi bir zaman aşımı söz konusu olursa dava süreci sonuçsuz olacak şekilde sona erer. Dosya kapandığı için dava devam etmez.
Hırsızlık suçunun basit hali(TCK 141. Madde) ile şikayete tabii olan daha az cezayı gerektiren hali(TCK 144. Madde) ve kullanma hırsızlığı(TCK 146. Madde) hallerinde uzlaştırma usulü uygulanır.
Basit hırsızlık suçunun alt sınırı 1 yıldır, eğer mahkeme bu suça alt sınırdan ceza verirse hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilir. Aynı zamanda, kanunun ön gördüğü daha az cezayı gerektiren haller oluştuğunda da hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.
Genel af, “…. ceza affedilmiştir” şeklinde hayat bulur. İşlenen suçun affedilmesi anlamına gelen genel af, suçu ortadan kaldırmaz. Hırsızlık suçunu işleyenlerin cezası affedilse de hırsızlık bir suç olarak kalmaya devam eder.
Yani hırsızlık yapıp kendi elinin kesilmesine sebep olarak kendine zulmetmiş olan hırsız erkek veya hırsız kadından herhangi birisi, eli kesildikten sonra tövbe edip hâlini düzeltirse, Allah affedici ve merhametli olduğu için tövbesini -her halde- kabul eder. Ve ahirette ona başka azab yapmaz, rahmet ve mağfiret eder.
Hırsızlık Suçu Sicilden Silinir Mi? Hırsızlık suçuna dair ceza verilmiş ve bu karar kesinleşmiş ise kişinin adli sicil kaydında yer alacaktır. Adli sicil kaydı, hırsızlık suçundan verilen cezanın infaz edilmesi ile silinecektir. Ancak arşivden silinmesi infaz ile sona ermemektedir.
Soruşturma. Soruşturma aşaması, suçun işlendiği tarihten itibaren başlar ve savcılık tarafından yürütülür. Savcılık, lehe ve aleyhe delilleri toplar sonrsaında hırsızlık suçunu işlediği düşünülen kişi hakkında dava açıp açmama kararını verir. Eğer dava açılacaksa, savcılık iddianame hazırlar ve mahkemeye sunar.
4 yıl 2 ay hapis cezası 1520 gün yapmaktadır. Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Hırsızlık suçu mağduru olduysanız en yakınınızdaki karakola veya savcılığa başvurabilirsiniz. Önemli evrakınızın (çek defteri, kredi kartı nüfus cüzdanı gibi) çalınması halinde durumu derhal ilgili bankalara veya kurumlara bildirmeniz gerekmektedir.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
Başkasının malına zarar veren kişiye 4 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek; mala zarar vermenin nitelikli haller içine girmesi durumunda ceza bir yıldan 6 yıla kadar hapis olacak.
Olay yeri inceleme ekibi veya birlikte yapmaları gerekir. güvenlik güçlerini bekleyiniz. – Olay yerine kimsenin girmesine izin verilmemeli. İhbar alındığında ortalığın toparlamaması için uyarıda bulunulmalı(evde meydana gelen hırsızlık olaylarında mağdurlar genelde ortalığı toplayıp, temizleme cihetine gitmektedirler).
Suçun nitelikli halleri, suçun temel şekline ilave edilen ve cezanın artırılması veya indirilmesini gerektiren suçun objektif tipikliğine yani maddi unsuruna ait haller olarak tanımlanmaktadır3.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri