Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hırsızlık mahkemesi şikayet geri alındığında çıkılır mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hırsızlık mahkemesi şikayet geri alındığında çıkılır mı?

Hırsızlık Suçunda Şikayetten Vazgeçme Şikayete bağlı suçlarda şikayetten vazgeçme dilekçesi veya duruşmada şikayetten vazgeçme beyanı verilmesiyle birlikte şüpheli kişi ceza almaz. Hırsızlık suçu şikayete tabi bir suç değildir. Sadece TCK 144. madde ve 146. madde şikayete tabi suçlardandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Şikayeti geri çekince dava düşer mi?

Müştekinin şikayetten vazgeçme hakkını kullandığı fiil, şikayete tabi suçlardan ise soruşturma veya ceza davası hakkında düşme kararı verilir. Ancak, hakkında şikayetten vazgeçme beyanında bulunulan fiil, savcılıkça kendiliğinden takibi gereken suçlardan biri ise kamu davası devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Davacı şikayetini geri alınırsa dosya kapanır mı?

Şikayetten Vazgeçmeden Vazgeçme Mümkün Müdür? Şikayetçinin aynı fiil hakkında tekrar şikayette bulunması, kapanan dosyaları yeniden açtırması mümkün değildir. Yani şikayetten vazgeçmeden vazgeçme hukuken mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Şikâyet geri çekildikten sonra tekrar açılır mı?

Taraflar anlaşacaklarına dair olan inancı nedeniyle mevcut şikayetlerinden de sonradan vazgeçmiş olabilirler. Hukuk sistemimizde bir kez şikayetten vazgeçildiğinde, tekrardan aynı suçtan şikayetçi olunamaz. Yani şikayetten vazgeçmeden dönme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Şikayetten vazgeçme cezayı düşürür mü?

Maddesi aşağıdaki gibi düzenlenmiştir: “Kovuşturma yapılabilmesi şikâyete bağlı suçlarda Kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

ŞİKAYETE BAĞLI SUÇLAR- Şikayet Süresi-Şikayetten Vazgeçme- | Av. Aysel Aba Kesici |

İlgili 32 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hırsızlık kamu davasına dönüşür mü?

Hırsızlık suçu kapsamında görevli mahkemeler asliye ceza mahkemeleridir. Buna göre sanık hakkında kamu davası asliye ceza mahkemesi nezdinde görülecektir. Hırsızlık suçunda yetkili mahkeme ise öncelikle suçun işlendiği yer asliye ceza mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Şikayetten vazgeçme sicile işler mi?

Adlî sicildeki bilgiler; Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolması, genel af hallerinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Davacı davadan vazgeçerse ne olur?

Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Sanık suçu kabul etmezse ne olur?

Masumiyet karinesi de soruşturma ve kovuşturma sürecinde sanığın lekelenmemesini teminat altına alır. Yargılama sürecinde masum kabul edilen şüpheli veya sanığın suçu kesin ve açık bir şekilde ispatlanmadığı takdirde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi” gereği hakkında beraat kararı verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Şikayeti geri alma nasıl olur?

Şikayet hakkı anayasal bir hak olduğu gibi aynı şekilde şikayetten vazgeçme hakkı da anayasal bir haktır. Şikayetten vazgeçme daha önce şikayet edilen makama verilecek yazılı bir dilekçe ile yapılmaktadır. Şikayetten vazgeçmeden vazgeçme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Şikayetten vazgeçme şartlı olur mu?

Şarta bağlı şikâyetten vazgeçme mümkün değildir. Bazen şikâyet hakkı olan kişilerin, içinde bulundukları koşulların zorluğu ve karmaşıklığı nedeniyle şikâyet konusundaki beyanlarında hata olabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Şikayetten vazgeçme tek taraflı mı?

Şikayetten vazgeçme beyanı, suçtan zarar gören veya mağdur tarafından tek taraflı olarak ileri sürülür. Sanık bu beyanı kabul etme zorunda değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Açılan dava geri çekilirse ne olur?

Davalı davacının davayı geri almasına açık bir şekilde muvafakat ederse, mahkeme davanın esası hakkında bir karar vermez. Davanın geri alınması durumunda mahkemece "karar verilmesine yer olmadığına” kararı verilir. Davayı geri alan davacı, bununla davasını terk etmiş olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Davayı geri çekince ne olur?

Davadan feragat hâlinde, feragat edilen hak ileride tekrar dava konusu yapılamazken davanın geri alınması durumunda geri alınan dava ileride tekrar açılabilir. Davacının davasını geri almasına davalı rıza göstermemişse, davaya devam edilmeli ve talep hakkında esastan bir karar verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Geri çekilen dava sicile işler mi?

HAGB kararları adli sicil kayıtlarına hiçbir şekilde işlenemez. Zira ortada henüz açıklanmış bir hüküm yoktur. Ancak HAGB kararları, yalnızca soruşturma ve kovuşturmayla bağlantılı olarak ilgili makamlar tarafından talep edilmesi halinde sunulmak üzere, kendilerine has bir sicilde kayıt edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: olgun.av.tr

Davadan vazgeçme halinde ne karar verilir?

Davadan Vazgeçmenin (Davayı Geri Alma) Sonuçları:

Davalının rızası olması şartıyla hüküm kesinleşinceye kadar dava her zaman geri alınabilmektedir. Davadan vazgeçme halinde, dava hiç açılmamış gibi sayılır ve ortaya çıkan tüm sonuçları geriye dönük olarak ortadan kalkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

Dava geri çekilirse avukatlık ücreti ödenir mi?

Davadan Feragat Hâlinde Yargılama Giderleri

Anlaşmazlık, feragat nedeniyle ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur (Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, m. 6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Davadan vazgeçme ücreti ne kadar?

Davadan feragat halinde harç konusunda da Harçlar Kanununa göre, davasından feragat eden davacı karar ve ilam harcının üçte ikisini öder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: buken.av.tr

Davadan vazgeçmek için nereye başvurulur?

Davacılar celse arasında, mahkeme kalemine giderek davalarından feragat etmek istediklerini belirtilen dilekçelerini sunarlar. Mahkeme kalemince, davacının kimlik tespiti yapılması ve imzasının alınması ile işlem son bulur (Davacılar kimliklerini yanlarında bulundurmalıdır).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: libertyhukuk.com

Davadan ne zaman feragat edilemez?

Hakimlerin hukuki sorumlulukları sebebiyle Devlete karşı açılan tazminat davalarından feragat mümkün değildir. İş mahkemelerinde açılan Hizmet Tespiti davalarından feragat, davayı sona erdirmez. İflasa karar verilmesi sonrasında iflâs davasından feragat geçerli değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: av-saimincekas.com

Davadan feragat ettikten sonra tekrar dava açılabilir mi?

Bunun sebebi, feragat kesin hüküm sonucu doğurmakta olduğu için, feragat eden yeniden aynı sebeplerle boşanma davası açamaz. Ancak boşanma davasından vazgeçme halinde, davacı yeniden aynı sebeplere dayanarak dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dilberciftci.av.tr

Hangi suçlar sabıka kaydından silinmez?

Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?

Müşteki Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Kural olarak müştekinin mahkemeye gitmesi ve beyanda bulunması gerekir. Mahkeme, mağdur veya şikayetçinin şikayet dilekçesinde belirttiği adresine tebligat gönderir. Mağdur veya şikayetçinin tebligata rağmen gelmemesi durumunda yeniden tebligat yapılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Şikayet sonrası dava ne zaman açılır?

Şikâyet Süresi: Şikâyet süreniz 6 aydır. Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT