Halk arasında farklı anlamlarda kullanılsa da kelek olgunlaşmamış kavun anlamına gelen ve tadı salatalık ile kavun arasında olan bir meyvedir. Genellikle salata ve turşuların içinde kullanılan kelek meyvesi küçük yapısı nedeniyle oldukça sevimli bir görünüme sahiptir.
Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.
Ülkemizde sıklıkla bulunan 3 kavun çeşidi var: Galia, Kırkağaç ve Hasanbey.
Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemlidir. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder. C vitamini içeriği tabii ki kavunun faydalarını bağışıklık sistemini yönünden de artırır.
İlgili 23 soru bulundu
Bilimsel adı Ecballium elaterium L. olarak bilinen (Şekil 1) ve halk arasında cırtatan, acı dülek, eşek hıyarı, şeytan keleği, yabani kavun olarak da bilinen acı kavun, Cucurbitaceae ailesine mensup bir bitki türüdür [20]. Akdeniz coğrafyası ile Anadolu'da yaygın olarak yetişen bir bitkidir [21, 22].
Kavun K vitamini içeriği ile kan pıhtılaşmasını destekler. C Vitamini: C vitamini vücudun savunma sistemini oluşturur. Kavun iyi bir C vitamini kaynağıdır. Bu özelliği ile kavun vücudun bağışıklık sistemini destekler ve hastalıklara karşı savunma gücünü arttırır.
Türkiye'de kavunun; kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli üretim merkezi İlçemizdir.
Sadece Japonya da satılan ve kolay bulunamayan bu meyvenin fiyatı bir araba değerinde! Tatlılıkları ile ünlü olan Yubari kavunları, Earl's Favorite ve Burpees "Spicy" Cantaloupe kavun çeşitlerinin bir melezi olan Yubari kavunları, sadece Hokkaido'daki Yubari'de yetiştirilir.
Ülkemizde kavun en çok Adana ilinde yetiştirilmektedir. Adana'daki kavun üretim miktarın yaklaşık 250 bin tondur. Ardından gelen iller; Denizli, Konya, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Manisa, Balıkesir, ve Çankırı'dır.
Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki Çankırı kavunu diğer kavunlara göre daha tatlıdır, daha fazla çeşitli şekerleri içermektedir.
Bu bitkiden elde edilen pepino meyvesi ise kavuna benzer görüntüsü nedeniyle ilk kez görenlerin dahi dikkatini çeken bir meyve. Üstelik sadece görüntüsünün değil, tadının da kavuna benzediği söyleniyor, halk arasında "armut hıyarı" ismiyle de anılabiliyor.
Kışlık kavun grubunda yer alan kavun çeşitlerimizden Kırkağaç kavunu adını Manisa`nın Kırkağaç ilçesinden almıştır. Bu kavuna bazı yerlerde Hıdır, Altunbaş gibi isimler de verilmiştir. Ayrıca Çeşme ve Çumra kavunları da genel özellikleri bakımından Kırkağaç kavununa benzer.
Tarihin, zeytinin ve kavunun başkenti Kırkağaç'ımız Ege bölgesinde önemli özelliklere sahip ilçelerden biridir.
Özellikle Anadolu'daki çeşitleri pürüzsüz ve kaba bir kabuğa sahiptir. Küçük boyutta olanından kilolarca ağırlığa sahip kavununun Anadolu ve Trakya'da bilinen çeşitleri Hasanbey, Kırkağaç (altınbaş), yuva, Van (kantalup) (cantaloupe) (cep kavunu), Meriç ve Topatandır.
Pepino, şekli ile şaşırtan tadıyla da şımartan bir meyve türüdür. Pepinonun tadı, kavunu andıran bir aromaya sahiptir. İlk defa yiyen kişilerden kavuna çok benzer bir tat verdiği yorumu alınmıştır. Pepino, patlıcangillerden bir meyvedir ve çok yıllıktır.
Kavun üretiminde Türkiye'de ilk sırayı alan Ankara'da Kazan kavunun ardından Şereflikoçhisar'da da Hacıbekir kavununun markalaşması yolunda önemli bir adım atıldı. Kavun üretiminde Türkiye'de ilk sırayı alan Ankara'nın ilçeleri birer birer kavunlarını tescilletiyor.
Kazan Kavunu - Ankara
Kazan İlçesi'ne özgü bir meyve türüdür.
Anayurdu Ortaasya iran ve Anadolu'dur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, kırkağaç (Manisa) kavunu gibi yerel tipleri yanı sıra pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de kullanılmaktadır.
Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleridir. İl bazında ise en fazla üretim ilimizde yapılmaktadır. Adana ili Türkiye karpuz üretiminin tek başına % 20'sini sağlamaktadır. serinleticidir.
Kırkağaç-637 çeşidi ise genelde yuvarlak meyve yapısına sahiptir. Meyve kabuk yapısı ve rengi aynıdır. Bazı bölgelerde bu çeşit Altınbaş olarak da adlandırılmaktadır. Bu çeşit ise yazlık olarak değerlendirilir, kış depolamasında uzun süre dayanmaz.
Kavun Biga, Çanakkale'nin Biga ilçesinde yetişen bir kavun cinsidir. Kavun Biga, Çanakkale'nin Biga ilçesinde yetişen bir kavun cinsidir. Sulu ve tatlı meyveleri sevenlerin favori lezzetleri arasındadır.
Kokusuyla sakinleştiren kavun çiftlerde aynı anda afrodizyak etki yaratıyor. B Vitamini ve iyot zengini kavun, her derde deva oluyor. Bu tatlı meyvenin kolay uyumaya yardımcı bir besin olduğunu belirten uzmanlar, kokusunun çiftlerde cinsel arzuyu kamçıladığını belirtiyor.
Su kaybını önlemeye yardımcı olur ve cilt sağlığını korur. Smoothie'lere salatalara, soslara, tatlılara lezzet katar. Tip 2 diyabetli hastalar, böbrek hastaları ve kalp hastalığı için beta bloker kullanan kişiler aşırı kavun tüketiminden kaçınmalıdır.
Yazın en sevilen, en çok serinleten meyvelerinden kavun ve karpuz, lif oranları düşük meyvelerdir. Bu nedenle de glisemik indeksleri düşüktür. 200 gram karpuz ve kavunda 15-13 gram karbonhidrat bulunuyor. Diyabetli bir bireyin ara öğünde 200 gramdan fazla kavun ya da karpuz yememesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri