Hurmada; protein, karbonhidrat, yağ, su, lif, A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, K vitaminleri, folik asit, niasin, omega 3, potasyum, kalsiyum, sodyum, kükürt, magnezyum, selenyum, bakır, mangan, fosfor, demir, klor, çinko, flor, iyot, oksitosin hormonu ve organik asitler içerir.
İçeriğindeki A ve C vitamini sayesinde vücudun zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizlenmesine yardımcı olan güçlü bir antioksidan. Yüksek besin değerinin yanında, bağışıklık sistemini güçlendiren selenyumdan da zengin olması antioksidan etkisini artırır.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Şifa kaynağı olan hurma içerisinde şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A vitaminleri bulunur. Pek çok hastalığa iyi gelen hurma bağışıklık sistemini güçlendirir. Ramazan denince akla ilk gelen gıdaların başında hurma geliyor.
Ortalama büyüklükte bir kuru hurmanın besin değeri şu şekilde açıklanabilir: Kalori: 20. Toplam yağ: 0.03 gram (g) Toplam karbonhidrat: 5.33 g.
İlgili 20 soru bulundu
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Hurma yemenin cilde güzel faydalarından biri de C vitamini içerdiği için cildin yumuşaklığını ve gençliğini koruyan üretilen kolajen yüzdesini arttırmasıdır.
Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dolayısıyla lezzetine kapılıp aşırıya kaçmamak, faydalarından yararlanabilmek adına önemli.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Tevhidi vurgulamak için hurma tek yenir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Canan Karatay, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayla oruç açılmasına sert tepki gösterip, "Zeytinle açılacak oruç. Hurma İsrail'den geliyor. Aklınızı başınıza alın." dedi.
İçerisindeki lifin sindirimi uzun sürer, bu da tok kalmanıza ve gece yarısı acıkmanızı engellemeye yardımcı olur. Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir.
Hurma içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları güçlendiriyor, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev alıyor. Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor. Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor.
Bünyesinde Yüksek Miktarda Antioksidan Barındırır
Hurma, bünyesinde üç farklı antioksidan çeşidini barındırır. Hurmadaki flavonoidler, vücutta oluşan iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Hurmanın antioksidan içeriği hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Bu sayede dokusu yenilenen cilt daha genç bir görünüme kavuşuyor. B vitamininden de zengin olan hurma, bu özelliğiyle cilt üzerinde oluşan tahriş ve yaraların hızla iyileşmesinde yararlı oluyor.
Ayrıca hurma yedikten sonra bol su içerek şeker tadını damağınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Hurmanın şeker oranı yüksek olduğu için ölçülü tüketmeniz önerilir.
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
Hz. Aişe annemizin rivayetine göre, "Peygamber (SAV) südtile hurmaya etyabin derlerdi." Hurmanın tüketilme şekli birçok alternatife sahip olsa da, sütün içine katıldığında faydalarını saymakla bitmiyor.
Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor.Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor.
Kırmızı meyvelerde ve sebzelerde de yüksek kolajen bulunur. Kırmızı kapya biber, çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, pancar, elma ve kiraz içindeki antioksidan ile vücudun kolajen üretimini destekler. En çok kolajen üretene besinler arasında pırasa, maydanoz, brokoli, sarımsak, soğan ve karnabahar da yer alır.
Kiraz, elma ve çilek gibi kırmızı meyvelerde bulunur. Portakal, mandalin, kivi ve ananas gibi C vitamii yüksek olan beşlinlerde bulunur.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri