Doğuda Sırbistan, güneydoğuda Bosna-Hersek, kuzeybatıda Slovenya, kuzeydoğuda Macaristan ve güneyde Karadağ ve Adriyatik Denizi ile çevrili olan Hırvatistan Orta ve Güneydoğu Avrupa'nın kesişim bölgesinde bulunur.
Hırvatistan'da yaşam masrafları, Hırvatistan'ın neresinde yaşadığınıza ve öğrenci yurdunda mı yoksa özel kiralık bir dairede mi yaşadığınıza bağlı olarak ayda 400 ile 700 EUR arasında değişebilir. Bu miktar, yiyecek, konaklama, kamu hizmetleri, kitaplar, ulaşım ve çeşitli masrafları karşılamaya yeterli olmalıdır.
1946 yılında ülkenin adı Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti, 1963'te de Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti olarak değiştirildi.
Ancak Hırvatistan'da resmi dil Hırvatçadır. Tüm Slav dilleri gibi Proto-Slav dilinden gelişen ve dünya çapında 5,5 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan bir Slav dilidir.
İlgili 24 soru bulundu
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler. Hırvatistan'da resmi bir din yoktur ve din özgürlüğü, Hırvatistan Anayasası tarafından tanımlanan ve tüm dini toplulukları kanun önünde eşit olarak tanımlayan ve devletten ayrı tutan bir haktır.
Nisan 1941'de Yugoslavya, Nazi Almanyası ve Faşist İtalya tarafından işgal edildi. İşgalin ardından, Bağımsız Hırvatistan Devleti (NDH) adlı Alman-İtalyan kukla devleti kuruldu. Hırvatistan, Bosna-Hersek topraklarının büyük bir bölümü ve Sirem bölgesi bu devlete dahil edildi.
Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir. Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar.
İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.
Yıllık 13 bin dolar ortalama kişi başı geliriyle 57. sırada yer alan Hırvatistan, 60 milyar dolar seviyelerine ulaşan millî geliriyle de dünyanın en büyük 78. ekonomisi konumundadır. Ülke ekonomisinin taşıyıcısı pozisyonundaki hizmet sektörü, istihdamın ve millî gelirin %70'ini karşılamaktadır.
Avrupa Birliği'nin (AB) Hırvatistan'ı Schengen serbest dolaşım bölgesine alma kararı 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Bununla birlikte Euro Bölgesi'ne dahil olan ülke, yerel para birimi kuna'yı bırakıp euro'ya geçti.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
En sıcak aylar Temmuz ve Ağustos ayları ve bu aylar aynı zamanda şehrin en kalabalık olduğu dönemler. Yüksek sıcaklıklardan hoşlanmayanlar için şehri ziyaret için en uygun zamanlar bahar ve sonbahar ayları. Özellikle Mayıs, Eylül ve Ekim ayları ideal.
Hırvatistan'da 2023 itibarıyla brüt asgari ücret 622 euro. Hırvatistan'da benzinin litre fiyatı 1,580 euro. Hırvatistan'da yaşayan bir asgari ücretli bir aylık maaşıyla 393 litre benzin alabiliyor.
Sonraki süreçte Osmanlı İmparatorluğu'nun 1527 yılında Macaristan'ı ele geçirmesi ile bugünkü Hırvatistan topraklarının büyük bir kısmı Osmanlı idaresine geçmiştir.
Hırvatistan başkenti: Zagreb
Başkent Zagreb, Hırvatistan.
Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir.
Hırvatistan buğday, mısır, kümes hayvanları, yumurta ve şarap üretiminde kendi kendine yeterli durumdadır, 2019 yılı itibariyle üretim 2,2 milyar Avro tutarında olup, bunun %60,3'ünü tarım, geri kalanını hayvancılık oluşturmaktadır.
Hırvatistan oturum izni alabilmek için Hırvatistan Büyükelçiliği ya da Konsolosluğa başvuru yapılması gerekmektedir. Öğrenim, iş kurma, evlenme ve çalışmak amaçlarıyla düzenlenebilir. Hırvatistan Konsolosluğu'na ya da Büyükelçiliği'ne şahsen veya yetkilendirilmiş acenteler aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir.
Yaşam kalitesi, kadın erkek eşitliği, okur yazarlık oranı, eğitim ve sağlık konularında Orta Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden olan Hırvatistan, romantik atmosferiyle yılın her dönemi tatil yapmak için en çok tercih edilen ülkelerden biri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri