Devleti uzun yıllar yöneten Josip Broz Tito'nın ölümünün ardından 80'li yılların sonlarından başlayarak dağılmaya başlayan Yugoslavya, günümüzde yedi ayrı devlete bölünmüştür. Hırvatistan da 1991 yılında birlikten ayrılarak 25 Haziran'da bağımsızlığını ilan etmiştir.
Nisan 1941'de Yugoslavya, Nazi Almanyası ve Faşist İtalya tarafından işgal edildi. İşgalin ardından, Bağımsız Hırvatistan Devleti (NDH) adlı Alman-İtalyan kukla devleti kuruldu. Hırvatistan, Bosna-Hersek topraklarının büyük bir bölümü ve Sirem bölgesi bu devlete dahil edildi.
Dünya Savaşı sonunda, Yugoslavya toprakları içindeki mücadeleden galip çıkan Hırvat kökenli Josip Broz Tito önderliğinde II. Yugoslavya Devleti kurulmuştur. Böylece daha önce ZAVNOH tarafından kurulan Hırvatistan Federal Devleti 26 Ocak 1946'da Hırvatistan Halk Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
1991 yılında Hırvatistan'daki Sırplar Krajina Cumhuriyeti adı altında ayrılıkçı bir cumhuriyet ilan ettiler. 19 Mayıs 1991 tarihinde Hırvatistan'ın geleceği konusunda Sırpların boykot ettiği bir referandum yapıldı ve nüfusun %95'i Hırvatistan'ın bağımsız olmasını desteklemesiyle sonuçlandı.
Hırvatistan Balkanlar, Orta Avrupa ve Akdeniz'in birleştiği yerde bulunan oldukça önemli bir konuma sahip Avrupa ülkesidir. Sırbistan, Macaristan, Bosna Hersek, Slovenya ve Adriyatik denizi ise Hırvatistan komşu ülkelerini oluşturur.
İlgili 22 soru bulundu
Hırvatistan hangi kıtada yer almaktadır sorusunun cevabı, Avrupa'dır. Avrupa kıtasının Orta Avrupa olarak isimlendirilmiş olan bölgesinde yer alan Hırvatistan; kuzeybatısından Slovenya, kuzeyinden Macaristan, güneyinden Bosna Hersek, kuzeydoğusundan ise Sırbistan ile çevrelenmiş olan bir ülkedir.
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler. Hırvatistan'da resmi bir din yoktur ve din özgürlüğü, Hırvatistan Anayasası tarafından tanımlanan ve tüm dini toplulukları kanun önünde eşit olarak tanımlayan ve devletten ayrı tutan bir haktır.
Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir.
Hırvatistan Savaşı ya da Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmiş Hırvat hükûmetine bağlı birliklerle Sırp kontrolü altındaki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve yerel Sırp güçleri arasında gerçekleşen savaş.
Ancak Hırvatistan'da resmi dil Hırvatçadır. Tüm Slav dilleri gibi Proto-Slav dilinden gelişen ve dünya çapında 5,5 milyondan fazla kişi tarafından kullanılan bir Slav dilidir.
Yugoslavya'nın bir arada yaşamasının artık mümkün olmaması üzerine önce Eylül 1991'de Makedonya, Kasım 1991'de Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Aralık 1991'e değin Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek ve Makedonya bağımsız bir cumhuriyet olarak tanınmak için Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurdu.
Hırvatistan buğday, mısır, kümes hayvanları, yumurta ve şarap üretiminde kendi kendine yeterli durumdadır, 2019 yılı itibariyle üretim 2,2 milyar Avro tutarında olup, bunun %60,3'ünü tarım, geri kalanını hayvancılık oluşturmaktadır.
Yaşam kalitesi, kadın erkek eşitliği, okur yazarlık oranı, eğitim ve sağlık konularında Orta Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinden olan Hırvatistan, romantik atmosferiyle yılın her dönemi tatil yapmak için en çok tercih edilen ülkelerden biri.
22 Ocak Pazar günü yapılan referandumda, kayıtlı seçmenlerin sadece %44'üyle gerçekleşen düşük katılım oranına rağmen yapılan oylamada AB üyeliğine %66 oranında lehinde, %33 oranında aleyhinde sonuçlandı. Hırvatistan, 1 Temmuz 2013'te Avrupa Birliği'nin 28.üyesi olmuştur.
İslam, Hristiyanlıktan sonra Hırvatistan'daki en büyük ikinci inançtır. 2011 nüfus sayımına göre ülke nüfusunun %1.47'si Müslüman iken, %91.06 Hristiyan ve %4.57 dindar olmayan, ateistler, agnostikler ve şüpheciler bulunmaktadır.
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Öğrenilmesi en zor diller listesinde ilk 3'e rahatlıkla koyabileceğiniz bir dil olan Japonca, oldukça yüksek bağlamlı bir dildir. Mandarin dili gibi kültürel nüanslara sahip olması öğrenmeyi zorlaştıran diğer bir faktördür. Ayrıca 3 ayrı yazı sistemi vardır: Hiragana, Katakana ve Çin Kanji…
Hırvatlar Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Hırvatçayı konuşan ve çoğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.
Hırvatistan'da 2023 itibarıyla brüt asgari ücret 622 euro. Hırvatistan'da benzinin litre fiyatı 1,580 euro. Hırvatistan'da yaşayan bir asgari ücretli bir aylık maaşıyla 393 litre benzin alabiliyor.
Hırvatistan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar. Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir.
Hırvatistan'da yaşam masrafları, Hırvatistan'ın neresinde yaşadığınıza ve öğrenci yurdunda mı yoksa özel kiralık bir dairede mi yaşadığınıza bağlı olarak ayda 400 ile 700 EUR arasında değişebilir. Bu miktar, yiyecek, konaklama, kamu hizmetleri, kitaplar, ulaşım ve çeşitli masrafları karşılamaya yeterli olmalıdır.
Hırvatistan Bölgesindeki Plajlar
Hvar adasındaki en güzel plajlardan biri. Ulaşmak için anayoldan plaja 15 dk lık bir iniş yolu var.Denizi muhteşem.Yada deniz yoluyla tekne kiralayıp gelebilirsiniz.Çok taze deniz ürünleri yapan salaş bir balık lokantası var.İhtyacınız olan tek şey havlu ve güneş kremi..
Yıllık 13 bin dolar ortalama kişi başı geliriyle 57. sırada yer alan Hırvatistan, 60 milyar dolar seviyelerine ulaşan millî geliriyle de dünyanın en büyük 78. ekonomisi konumundadır. Ülke ekonomisinin taşıyıcısı pozisyonundaki hizmet sektörü, istihdamın ve millî gelirin %70'ini karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri