Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir. Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar.
Türkiye Cumhuriyeti Hususi (Yeşil), Diplomatik (Kırmızı) ve Hizmet (Gri) pasaport hamili vatandaşlardan Hırvatistan Cumhuriyeti topraklarında 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan süre zarfında girmek ve kalmak veya transit geçiş yapmak için vizeye gerek yoktur.
Bulgaristan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Romanya'dan alınan vize ve oturum izni hamilleri olan üçüncü ülke vatandaşlarının Hırvatistan'a girişleri için geçerli bir Schengen vizesi ( vize tip C) veya Hırvat Ulusal Vizesi (Vize tip D) gerekmektedir.
Hırvatistan Vizesi Sonuçlanma Süresi
Hırvatistan Konsolosluğu, vize başvurularını başvuru tarihinden itibaren 15-21 iş günü içinde sonuçlandırmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu süre 30 güne ya da 60 güne çıkabilmektedir. Hırvatistan Konsolosluğu, Hırvatistan ve Türkiye'nin resmi tatillerinde hizmet vermemektedir.
Hirvatistan Cumhuriyet Hükümeti 22 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 565/2014/EU sayili Karari uygulamaya karar verdi. Geçerli Schengen belgelerine sahip tüm ziyaretçilerin yani sira Bulgaristan, Kibris ve Romanya ulusal vizesi ve oturma izni bulunanlar için ek bir (Hirvat) vizeye gerek yoktur.
İlgili 44 soru bulundu
Hırvatistan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar. Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir.
Bu nedenle, herhangi bir amaçla Hırvatistan'a ziyaret etmeyi planlayan vatandaşlarımızın Hırvatistan vizesi alması gerekmektedir. Hırvatistan vizesi Schengen kapsamında olmamakla birlikte Schengen vizesine sahip olanlar Hırvatistan'a seyahat edebilmektedir.
Umuma Mahsus pasaportlar vizeye tabidir. Vizeler Ankara'daki BAE Büyükelçiliğinden, İstanbul'daki BAE Başkonsolosluğundan veya iki ülke arasında seferleri bulunan havayolları tarafından temin edilebilmektedir. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportları vizeden muaftırlar (90 gün geçerli, 90 gün ikametli).
Çek Cumhuriyeti 21 Aralık 2007 tarihi itibariyle Schengen alanına dâhil olmuştur. Bu çerçevede, Schengen ülkelerinde ikamet izni sahibi olan vatandaşlarımız, Çek Cumhuriyeti'ne vizesiz giriş yaparak, üç aya kadar bu ülkede kalabilmektedirler.
Hırvatistan'da yaşam masrafları, Hırvatistan'ın neresinde yaşadığınıza ve öğrenci yurdunda mı yoksa özel kiralık bir dairede mi yaşadığınıza bağlı olarak ayda 400 ile 700 EUR arasında değişebilir. Bu miktar, yiyecek, konaklama, kamu hizmetleri, kitaplar, ulaşım ve çeşitli masrafları karşılamaya yeterli olmalıdır.
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler. Hırvatistan'da resmi bir din yoktur ve din özgürlüğü, Hırvatistan Anayasası tarafından tanımlanan ve tüm dini toplulukları kanun önünde eşit olarak tanımlayan ve devletten ayrı tutan bir haktır.
Yurt dışı seyahatini Avrupa'ya yapmak istiyorsan Balkanlardaki ülkelerin büyük bir kısmının vize istemediğini belirtelim. İşte vizesiz Avrupa turun için ihtiyacın olan liste: Andorra, Arnavutluk (Balkanlar), Belarus, Bosna Hersek (Balkan ülkeleri), Karadağ, Kosova, KKTC, Makedonya, Moldova, Sırbistan ya da Ukrayna.
Yılın çoğu güneşli geçiyor. En sıcak aylar Temmuz ve Ağustos ayları ve bu aylar aynı zamanda şehrin en kalabalık olduğu dönemler. Yüksek sıcaklıklardan hoşlanmayanlar için şehri ziyaret için en uygun zamanlar bahar ve sonbahar ayları. Özellikle Mayıs, Eylül ve Ekim ayları ideal.
Ülkeyi baştan başa dolaşmak isteyen turistler, Hırvatistan kaç günde gezilir sorusunu sormaktadır. Mutlaka görülmesi gereken yerler hesaba katılarak, Hırvatistan'ı gezmek için minimum 1 hafta ayrılması önerilmektedir.
Türkiye'den Maldivler'e 30 güne kadar yapılacak olan seyahatlerde Maldivler vize ücretleri uygulanmıyor. Ancak 30 günden daha uzun süre Maldivler'de konaklamak isterseniz Maldiv Cumhuriyeti Konsolosluğu ile irtibata geçerek ücret karşılığında 60 günlük vize alabilirsiniz.
Kıbrıs, Mısır, Kazakistan, Meksika, Fas, Polonya, Rusya, Seyşeller, Tunus, Türkiye, Birleşik Krallık diplomatik veya resmi pasaport hamilleri ve Vietnam ve Çin ve Ürdün diplomatik pasaport sahiplerinde vize gerekmez.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak zorunda değildir. Singarpur'a seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 30 güne kadarki kalışlarında vizeye ihtiyaçları yoktur. Singapur'a yapılacak seyahatlerde en az 6 ay daha geçerliliği olan pasaport gereklidir.
Malta, Schengen sistemine dahildir. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
Hırvatistan'ın ICTY sicili ve Slovenya'nın Hırvatistan-Slovenya sınır anlaşmazlıkları nedeniyle müzakereleri engellemesi AB üyeliği müzakerelerine mani olmaktaydı. Hırvatistan 1 Temmuz 2013'te resmen Avrupa Birliği'ne katıldı. Hırvatistan 1 Temmuz 2013'te AB'nin 28. üyesi oldu.
Hırvatistan oturum izni alabilmek için Hırvatistan Büyükelçiliği ya da Konsolosluğa başvuru yapılması gerekmektedir. Öğrenim, iş kurma, evlenme ve çalışmak amaçlarıyla düzenlenebilir. Hırvatistan Konsolosluğu'na ya da Büyükelçiliği'ne şahsen veya yetkilendirilmiş acenteler aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir.
Portekiz Kısa Süreli Vize (Schengen Vizesi): Portekiz Devleti'ne, resmi, turistik, ticari, eğitim, tedavi, ziyaret gibi amaçlarla seyahat etmek isteyen kişiler Portekiz Schengen Vizesine müracaat etmelidirler.
İtalya'ya gelecek Umuma Mahsus Pasaport hamili vatandaşlarımız vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamili vatandaşlarımız ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. İtalya, diğer AB ülkelerinde olduğu gibi, üçüncü ülkelerden gelmek isteyen yabancılara Schengen vizesi uygulamaktadır.
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri