GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, genel olarak tarife cetvelinin yerine kullanılan GTİP, aslında Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde 12 haneli koda verilen isimdir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.
Harmonize Sistem Normanklatür kısaca söylenişi ise HS code olarak adlandırılan bu numaralandırma 6 hanelidir. 6 haneli sayısal kod olarak kullanılan bu kod, Dünya Gümrük Örgütü'ne dayanarak Harmonize sistemini kullanmakta olan ülkeler tarafından kullanılmaktadır.
Ürününüzün kodunu doğru bulup bulmadığını internette aratarak kontrol edebilirsiniz. FindHS.Codes sitesi size bu konuda yardımcı olabilir. Bulduğunuz GTİP numarasını siteye yazarak arama yapabilir ve ürünün görsellerini inceleyerek doğru tespit edip etmediğinizi anlayabilirsiniz.
GTİP (ya da gtip, veya G.T. İ. P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir.
İlgili 21 soru bulundu
GTİP Kodunun Yanlış Beyan Edilmesi Durumda Oluşacak Cezalar
Tarifenin yanlış beyan edilmesi durumunda, gümrük tarafından eksik ödenen vergiye istinaden üç katı kadar cezai yaptırım uygulanmaktadır. Eğer tarife CE, TSE vb. gibi denetimlere tabi ise ve gerekli uygunluk alınmamış ise malzemeye el konulmaktadır.
Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır. Armonize Sistem (Tarife Cetveli – GTİP) 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşan bir sınıflandırma sistemidir. Fasıl (İngilizce chapter olarak adlandırılmaktadır), Gümrük Tarife Cetvelinde 2 haneli koda verilen isimdir.
Tarife cetvelinde, 12'li kod olan GTİP, ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.
Sorun nereden kaynaklanıyor? Gümrük İdaresi'nin uygulamalarında hatalı bir GTİP belirlenmesi durumunda vergi farkı varsa vergi farkının üç katı, bir vergi farkı yoksa usulsüzlük cezası tatbik ediliyor.
GTIP numarası, Gümrük Tarife Cetveli üzerinde yer alan koda verilen isimdir.
GTİP, uzun hali olan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunun kısaltılmış halidir. Uluslararası ticarette ithalat ve ihracat ürünlerini tanımlamak ve birbirinden ayırmak için rakamlardan oluşan bir koddur. Tüm dünyada kullanılan Armonize Sistem Nomenklatürü, GTİP kodunun çıkış kaynağıdır.
MADDE 11 – (1) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğünde görevli bir başmüdür yardımcısı başkanlığında en az iki muayene memurunun katılımıyla oluşacak heyet tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde bilgi talebi konusu eşyanın sınıflandırıldığı GTİP tespit edilir ve tutanağa bağlanır.
Bir HTS (veya HS) kodu, Uyumlaştırılmış Sistem veya Uyumlaştırılmış Tarife Cetveli anlamına gelir. Dünya Gümrük Örgütü (WCO) tarafından geliştirilen kodlar, uluslararası ticareti yapılan malları sınıflandırmak ve tanımlamak için kullanılır.
Her ürünün ihracatta kendisine has bir numarası vardır. Ürüne has bu numaralandırma sistemi ticarette bir standart oluşturur ve bu standart sayesinde dış ticaret işler. Bu numaralandırma standartına GTİP veya HS/HTS CODE adı verilir.
GTİP açılımı, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki 12 haneli kodu ifade eder. GTİP kodu, ithalat ve ihracat işlemlerinde fatura ya da proforma faturada belirtilmesi gereken bir numaradır. GTİP ile uluslararası ticaret sırasında ürünlerin tanımı ve ayrımı sağlanır.
Dijital bir ürün sayılabilecek yazılımlar için gümrük işlemini gerekli kılacak herhangi bir husus bulunmadığından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak herhangi bir işlem yoktur. Ancak günümüzde yazılım ithalatı da yapılabilmekte olduğundan, GTİP içinde 8523 pozisyonunda değerlendirme yapılmaktadır.
İlk dört basamak Armonize Sistemde“eşyanın tarife pozisyonu” olarak adlandırılır. 6 basamaklıkodun son iki basamağı ise eşyayı biraz daha spesifik olarak tarif eden bir alt grubu gösterir. 6 basamaklı Armonize Sistem kodu, aynı zamanda eşyanın “tarife alt pozisyonu” olarak adlandırılır.
Tarife numarası 12 rakamdan oluşmaktadır. İlk 6 rakam tüm dünyada aynıdır ve değiştirilemez.
Bir ürünün ülkemizin tarife sınıflandırmasındaki yerini belirleyen 12 basamaklı koduna Gümrük Tarife İstatistik Numarası (GTİP) adı verilir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.
13. İhracat faturalarında GTİP numaralarının yazılması zorunlu mu? Evet, ihracat e-faturalarında GTİP numarasının yazması gerekiyor.
0049790: E-FATURA UYGULAMASI GÜMRÜK İŞLEMLERİ - FATURADA GTIP YAZMA ZORUNLULUĞU - Gelir İdaresi Başkanlığı E-Fatura Forumu. 01.01.2017 İTİBARİYLE GEÇİLECEK OLAN İHRACATTA E-FATURA UYGULAMASI İLE KESİLEN İHRACAT E-FATURALARINDA GTIP (GÜMRÜK TARİFE KODU) YAZMA ZORUNLULUĞU DOĞACAK MI? Hiçbir etiketi yok.
Bu kodun ilk 6 rakamı Dünya Gümrük Örgütü'ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem (HarmonizedSystem-HS) Nomanklatürü kodunu, 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür (CombinedNomenclature-CN) kodunu, 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamalarımız nedeniyle açılan ...
Türkiye'de gümrük tarife cetveli içerisindeki ürünler, 12 hanede tanımlanır ve bu 12 hane, GTİP Kodunu oluştur: İlk 6 hanesi uluslararası standart pozisyonlardır. Dolayısıyla başlangıçtaki 6 haneli bir GTİP kodu numarası tüm dünyada aynı ürünü temsil etmektedir.
4458 sayılı Gümrük Kanununda detaylı olarak tanımlanan gümrük vergisi, ihracat ve ithalata konu olan ürünlerin sınırdan geçmesi için Türkiye Cumhuriyetine ödenmesi gereken vergi türüdür. Bu vergi türünün, eşya ve tarım ürünleri ülkeden çıkarken ya da ülkeye girerken devlete ödenmesi zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri