Patates çoğumuza göre sebzelerin en lezzetli olanı değil mi? Aslında patates salatası tarifi için haşlanmış patates ve bir parça yeşillik temelde yeterli olacaktır.
Haşlama için en uygun patates mumlu patates diye anılan patatestir. Bunların kabuğu ince ve içi suludur. Nişasta oranı %16 dolayındadır ve haşlandığında şeklini korur. Unumsu patatesteki nişasta yapısı, mumlu patateslerden 12 derece daha düşük ısıda parçalanmaya başlar.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, "Kızartmalık patatesler nişasta oranı yüksek, su oranı az olan, kabuk rengi sarı ile kırmızı olan patateslerdir. Yemeklik patatesler ise kabuğu ince, sulu, kızartmalık patatese oranla daha küçük boylardaki patateslerdir" dedi.
Kabuğu kırmızı, içi altın sarısı patates çeşidi diyet patates olarak da bilinmekte, her türlü patatesli tarifte kullanıma uygundur. Kızartmalarda yağ çekmeme ve kıtır olma özelliği nedeniyle tercih sebeplerinin başında gelen kırmızı patates Nazım Yıldız Çiftliği'nden Tazedirekt'te!
Sarı patates çeşiti genellikle patates yemeklerinin yapımında kullanılır. Başta patates haşlaması, patates püresi, etli etsiz patatesle hazırlanan tencere ve fırın yemekleri, patates salatası, patates dolması, patatesli börek, patatesli çörek, patatesli mantı ve daha nice yemek çeşitleri.
Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır.
Kaynamayı hızlandırmak için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Geniş bir karıştırma kabına patateslerimizi, marulu, maydanozu, soğanı, zeytinyağını, limon suyunu, tuzu, karabiberi, toz biberi, pul biberi ekleyerek karıştıralım. Güzelce karıştırdığımız marullu patates salatamızı servis tabağına alalım ve servis edelim. Afiyet olsun!
Patatesler haşlanırken bir karıştırma kabında mayonez, hardal, elma sirkesi ve ezilmiş sarımsağı karıştırın. Haşlanan patatesleri süzün, biraz ılındığında hazırladığınız sos ile karıştırın. İnce ince kıydığınız taze soğanları da ekleyin. İster ılık ister soğuk servis yapın.
Hafif tatlı bir tadı olduğu için tartlarınızın içerisine koyabilir, püresini yapıp sütlü bir tatlınızla buluşturabilirsiniz. Ekmek harcından çörek içine her türlü hamur işi tarifinizin içerisinde tatlı patatesi kullanabilirsiniz. Tıpkı klasik patates gibi kızartmasını yapabilir ya da fırında pişirebilirsiniz.
Tatlı patates, A vitamini içeriğiyle tanınmaktadır. A vitamini, tatlı patateslere turuncu rengi veren ve yendiğinde vücutta A vitaminine dönüştürdüğü bir bitki pigmenti olan beta-karoten olarak yer alırlar. Bunların yanında B6 ve C vitamini kaynağıdır. Tatlı patates vitaminlerin yanında mineraller de içerir.
Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
Tatlı (kırmızı) patatesin faydaları
Vitaminlerin yanında lif, fosfor, bakır, manganez ve potasyum bulundurur. Oldukça faydalıdır. Klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik indeksi düşük olduğu için tok tutar.
Mor patates tüketmek, kan dolaşımını ve tansiyon dengesini düzenliyor. Bunda yüksek miktarda kan basıncını düzenleyici bir besin olan potasyum ve antioksidan içermesinin rolü yüksek. Ayrıca içerdiği besinler kan damarlarınızı güçlendirmeye de yardımcı oluyor.
Kabuğu kalın, parlak ve iri patateslerdir. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Haşlamalık patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçüktür. Nişasta oranı azdır ve ince kabukludur.
Sarı patates, Afyon russet gibi cinsler; patates kızartması için en uygun seçeneklerden biridir. Aynı zamanda kızartmak istediğiniz patatesleri seçerken yeşil olmamasına, yumuşamamış ve sert patatesler olmasına dikkat etmeniz gerekir.
Tıpkı tatlı patates gibi bir tada sahip olan mor patatesin doğup büyüdüğü yer ise Endonezya ve Filipinler. Tatlı patates gibi orta derecede tatlı bir lezzete, koyu renkli bir kabuğa ve içinde de mor bir renge sahip. Bu renk ona aynı zamanda faydalarını da getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri