Özellikle okul öncesi dönemde olan, kreşe veya ana sınıfına giden çocuklarda tekrarlayan hışıltı(hırıltı) olması durumunda astım ilaçları yazılır ama “Bu çocuk astım değil astım başlangıcı, bronşit başlangıcı” gibi teşhisler söylenir. Böyle söylenmesinin sebebi bu çocukların hepsinin astım olmayacağının bilinmesidir.
Hışıltılı çocuk tanımı; 5 yaş altında, yılda 3 defadan fazla tekrarlayan ya da bir aydan daha uzun süreli hışıltısı olan çocuklar için kullanılmaktadır. Çocukların bronş yapısı çabuk daralmaya yatkın olduğundan broşlarda tıkanıklık yapan akut ve kronik olaylar hışıltıya neden olmaktadır.
Bebeklerde hırıltı, ortamın nem dengesini ayarlayarak ve bebeğinizin burnunu düzenli olarak aspiratörler ile temizleyerek en aza indirilebilir. Bebekler kolay nefes alabildikleri zaman hırıltı son bulur. Bu nedenle bebeğinizde göğüs hırıltısı bulunuyorsa bunun sebebi burnunun tıkalı olmasından kaynaklanabilir.
Nefes almakta zorlanıyorsa ya da hırıltı boğucu bir hal aldıysa hemen doktora götürmelisiniz. Çünkü bu ciddi bir astım krizinin ya da anafilaksi gibi ciddi bir alerjinin belirtisi olabilir. Hırıltı aniden başladıysa ve köpüklü açık pembe veya beyaz balgam varsa bu bir kalp yetmezliği belirtisi olabilir.
Çocuklarda hırıltının bu kadar sık görülmesinin en önemli nedenileri hava yolları kıkırdaklarının daha yumuşak ve büyüklere göre çapının çok daha dar olmasıdır. Bu darlığa enfeksiyon veya alerji eklenince, kanal çok daralarak, nefes alırken ve veririken havanın zorlanarak geçmesine neden olmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer bebeklerde meydana gelen hırıltı ıslık sesini andıran bir sesle meydana geliyorsa bu hem bronşların hem de nefes borusunun dolduğuna işaret eder. Bu da bebekler için tehlikeli bir durumdur ve vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.
Hışıltılı solunum tiz, ıslık sesi şeklinde solumaktır ve solunum yolları daraldığında bebeğin solumasını güçleştirir. Solunum yollarının boyutlarındaki farklılık nedeniyle genellikle bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür.
Astım hırıltısı, bir kişi akciğerlerdeki daralmış hava yollarından nefes aldığında meydana gelen ıslık sesidir. Hava yolu astarının şişmesine ve çevredeki kasların gerilmesine neden olan bir tetiğe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu nefes almayı zorlaştırabilir.
Bir bardak suyu ısıttıktan sonra ½ çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyin. Kaynamasını bekleyip günde 1-2 kez için. Alternatif olarak 1 çay kaşığı zerdeçal tozuyla 2 çay kaşığı organik balı karıştırıp yiyin. Herhangi bir alternatif tedavi yöntemini denemeden önce mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum kendini artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir.
"Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunun cevabı kapsamında bol su içmek, sıcak duş almak, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili kullanmak ve bitki çayları içmek yer alır cevabı verilebilir. Doğal yöntemler en keskin balgam söktürücü olarak nitelenebilir. Ancak doktor tavsiyesiyle ilaç takviyesi alınabilir.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Hırıltı kelimesi bazen hışıltı olarak bilinir. Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir. Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır.
Sabaha karşı artan öksürük ve hırıltılı solunum nefes darlığı tanısının astım nedenli olabileceğine işaret ediyor. Diğer önemli nefes darlığı nedeninin de KOAH hastalığı olduğu belirtiliyor. Bu sorun sigara, enfeksiyonlar, alerjenler, reflü ve stres gibi tetikleyici faktörler sonrası da ortaya çıkabiliyor.
Aktarlardan kolayca edinebileceğiniz nane yağı, sinüslerin açılmasına ve burun nefes yollarının rahatlamasını sağlar. Aynı zamanda nane yağı güçlü bir balgam söktürücüdür. Balgamlara bağlı horlama problemin varsa, nane yağı imdadınıza yetişecektir. Altınmühür ise, göğüsteki sıkışıklığı rahatlatan özel bir bitkidir.
Farenjiti geçirmede bol su içmek, tuzlu su gargarası ve ılık içecekler etkilidir. Hasta, istirahat etmeli ve tahriş edici gıdalardan kaçınmalıdır. Ağır vakalarda, doktor antibiyotik reçete edebilir.
Ilık Su İçirin. Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar.
Nefes darlığı, nefes alıp verirken ıslık sesi gibi bir ses çıkması, öksürük ve balgam çıkarma KOAH'ın başlıca belirtileridir. Sigara içen kişilerde öksürük ve balgam çıkarma sık görüldüğü için doktora başvurma ihtiyacı hissetmezler. Ancak bu önemsenmeyen belirtiler KOAH'ın habercisi olabilir.
Yine enfeksiyon hastalıkları sırasında da hırıltı ve öksürük bir arada bulunur. Zaten hırıltılı solunumu olan hastaların birçoğunda, bununla birlikte öksürük de görülür. Çünkü her ikisi de bronş duvarında bulunan sinir liflerinin uyarılmasıyla ortaya çıkan hastalık bulgularıdır.
Öksürük, göğüs, sırt ve omuzda oluşan ağrılar, hırıltılı solunum, balgam, horlama, öksürük ile birlikte görülen kan, hâlsizlik, sadece geceleri görülen terlemeler, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi pek çok şikayete yol açan hastalıklar, göğüs hastalıkları bölümü tarafınca takip ve tedavi edilir.
Wheezing. Dışarıdan kulakla bile ekspirasyon sırasında duyulabilen ıslık şeklinde seslerdir. Bronş ve bronşiyollerin daralmasıyla oluşurlar.
Hışıltı; hava yollarındaki daralma nedeni ile oluşan, ekspiryumda duyulan, devamlı karakterde müzikal bir sestir. Hava yolu tıkanıklığı ilerledikçe inspiryumda da duyulabilir. İnflamasyon, mukozal ödem ve bronkospazma bağlı daralan hava yollarında oluşan türbülan akım ve titreşim nedeni ile oluşur.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri