HSV bulaştıktan sonra yaklaşık 4 gün sonra (1-26 gün) kaşıntı, yanma gibi belirtiler görülebilir. Daha sonra ağrılı içi su dolu kesecikler belirir (Resim 5) ve bunlar ağrılı yaralara dönüşür (Resim 6,7). 4-15 gün içinde kabuklanır ve iyileşir (Resim 8).
Uçuk virüsünün kuluçka süresi yaklaşık olarak 2-12 gün arasında değişkenlik gösterebiliyor. Hasta yaptıracağı HSV Tip 2 IGG testi ile daha önce hastalığı geçirmişse bu sürenin 4-7 gün arasında değişkenlik gösterir.
Genital herpes olduğumu nasıl anlarım? Genital herpes, erkeklerde anüs, penis ve testis bölgesinde içi sıvı dolu kabarcık ve ağrı şeklinde görülür. Kadınlarda ise anüs, vajina bölgesinde sıvı dolu kabarcıklar vardır. Aynı zamanda idrar yaparken ağrı da genital herpes belirtileri arasında yer alır.
HSV-1 genellikle ağız çevresi, dudak kenarları ve burun boşluklarına yakın bölgelerde içi sıvı dolu veziküllerinin gelişmesine yol açar. Bunun yanında virüs sinir dokuları vasıtasıyla beyne yayılım göstererek nadiren ensefalit olarak da ifade edilen beyin enfeksiyonlarına neden olabilir.
HSV bir kez bulaştığında ömür boyu vücutta kalır. Verilen tedaviler virüsü tamamıyla yok etmez. Vücut direncinin düştüğü durumlarda lezyonlar tekrar tekrar ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Herpes tanısı konulmak istenen kişiye kan testi yapılmaktadır ve hsv testi bu şekilde uygulanmaktadır. Hsv testinde kanda virüse antikor varlığı araştırılmaktadır. Herpes testi için alınan kan sonuçlarında herpes virüsü aktif olarak görünmese de daha önce kişinin virüs ile bulaş gösterdiği belli olmaktadır.
Tedavi süreciyle belirtilerin tamamen ortadan kalkması mümkündür, ancak uçuk ömür boyu vücutta kalır. Çoğu kişinin asemptomatik olarak Herpes virüsüyle yaşadığı söylenebilir. Bazı dış faktörler ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.
Aktif enfeksiyon döneminde kadın ve erkeklerde görülebilen genital herpes belirtileri aşağıda listelenmiştir: Erkeklerde penis, tesisler, anüs ve çevresindeki ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar ve idrar yaparken ağrı, yanma. Kadınlarda vajina, anüs ve çevresindeki kalça derisinde içi sıvı dolu kabarcıklar.
Stres genital uçuğun tekrarlamasına sebebiyet verir. Genital uçuğu olan bireylerin HIV hastalığını kapma olasılığı 3 kat daha fazladır. İnfertilite yani kısırlığa sebebiyet vermez. Doğum esnasında virüs bebeğe bulaşabilir.
Enfeksiyon her bireyde farklı belirtiler ile kendisini gösterirken ortama 14 gün içerisinde tüm bireylerde HSV tip 2 ıgG testi ile saptanabilir enfeksiyondur.
Herpes Simpleks virüs denilen virüsün neden olduğu cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır ve temasla bulaşır. Öpüşme, cinsel ilişki, aynı havluyu kullanma gibi virüsü taşıyan birey ile temas doğrultusunda virüsler alınır.
HSV bulaştıktan sonra yaklaşık 4 gün sonra (1-26 gün) kaşıntı, yanma gibi belirtiler görülebilir. Daha sonra ağrılı içi su dolu kesecikler belirir (Resim 5) ve bunlar ağrılı yaralara dönüşür (Resim 6,7).
Dünya genelinde 50 yaş altı 3,7 milyardan fazla insan HSV-1 ve HSV-2 ile enfekteyken, 15-49 yaş arası 417 milyon insanda HSV-2 enfeksiyonu bulunduğu tahmin edilmektedir. HSV-1 ve HSV-2 genellikle vücudun farklı kısımlarını etkileyen birbirinden farklı viral enfeksiyonlardır.
Genital herpes enfeksiyonunda hiçbir lezyon veya belirtiniz olmayabilir. Enfekte olunduğunda genellikle 2–12 günlük kuluçka süresi sonrası belirtiler ortaya çıkar. Genellikle 1-3 haftada kendiliğinden geçer ( self-limiting ). Ancak bu süre içinde ağrı ve yanma hissi ile hayat kalitesi çok düşer ve ciddi endişe yaratır.
Bir hastanın HSV Tip 1 IgG testi pozitif çıktığında o kişi daha önce HSV-1 enfeksiyonu geçirmiş demektir ve bu durumda da vücudun bağışıklık sistemi bu enfeksiyon ile mücadele etmek için enfeksiyona karşı antioklar üretmektedir. Bu test sonucu negatif çıktığında ise hasta daha önce bu enfeksiyonu geçirmemiş demektir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ne zaman belli olur, duruma göre değişir, HIV'in testte ortaya çıkması 3 ay sürebilir, ancak gonore, klamidya ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların ortaya çıkması yalnızca birkaç gün ila birkaç hafta alır.
Halk arasında uçuk olarak bilinen bu virüs, kısaca HSV olarak adlandırılır ve iki farklı herpes virüs tipi bulunur. Enfeksiyonun semptomlarını azaltmaya yönelik bir tedavi süreci içeren herpes, doktorun reçete ettiği ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Herpes Simpleks Virüs Tip 2
Enfeksiyonlar, ağrılı ve kaşıntılı yaralara, ateşe, kas ağrısına ve idrar yaparken yanmaya neden olur. HSV-Tip 2 cinsel bölgenin dışında da enfeksiyona neden olabilir, fakat enfeksiyon genellikle belden aşağıdaki bölgede görülür.
HSV tip 2 IGM testinde virüsün kısa zaman içinde kişide göstermiş olduğu durumu açıklar. Buradaki antikorların koruyucu olmadığını ve genellikle tespit edildikten sonra kısa süre içinde kaybolurlar. HSV Tip 2 IGG testinde ise bağışıklığın virüse karşı göstermiş olduğu yanıtını gösterir.
Erkeklerin %75'inde 12 ay sonunda vücutta HPV virüsü kalmamaktadır. Vücuttan atılma ihtimalinde, HPV tipine göre bir farklılık yoktur.
Doktorlar tek başına fizik muayene ile türler arasındaki farkı anlayamazlar, ancak iki virüs arasında farklılıklar vardır. HSV II'nin neden olduğu genital herpes hastalığının tekrarlama olasılığı çok daha yüksektir.
Her ne kadar halk arasında uçuk, zaman zaman kanser ile ilişkilendirilse de aslında bu iki rahatsızlık arasında herhangi bir ilişki bulunmaz.
Uçuk virüsü alındıktan sonra vücuttan ayrılması mümkün olmuyor. Hastalık iyileştikten sonra virüs sinir düğümlerine yerleşiyor ve kış uykusu şeklinde uyku dönemine giriyor. Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte bazen aynı bazense farklı bölgelerde yeniden lezyonlar oluşturabiliyor.
Günümüzün en yaygın bulaşıcı hastalıklarından biri olarak karşımıza çıkan uçuk hastalığı, deri üzerinde oluşturduğu lezyonlar ile kendini belli eder. Herpes Simpleks hastalığı olarak da bilinen enfeksiyonun, deri teması, cinsel ilişki veya ortak eşya kullanımı ile bulaştığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri