Başta Adana kebabı ve Tekirdağ köftesi olmak üzere birçok yöresel yemeğimiz kültürel miraslar arasında yer almaktadır. Ülkemizin her şehriyle özdeşleşmiş en az bir yemek bulunur. Dünya çapında ünlü yöresel yemeklerimize içli köfte, Ali nazik, çiğ köfte, dolama ve zeytinyağlı yaprak sarması örnek olarak gösterilebilir.
Somut olmayan kültürel miras değerlerini, geçmiş kuşaklardan miras kalan gelenekler, müzik, mutfak kültürü, yemek pişirme teknikleri ve festivaller oluştururken; anıtlar, tarihi binalar, yemekler, müzik aletleri, müzeler, kültürü yansıtan eşyalar, el sanatları ürünleri ve arkeolojik kalıntılar da somut kültürel mirası ...
Atalarımızdan bize kalan tarihi yapılar, ilmi eserler ve geleneklerin tamamı kültürel miras olarak tanımlanır. Somut, soyut, taşınabilir ve taşınamaz gibi çeşitleri bulunan miraslar, hem geçmişe hem de geleceğe ışık tuttuğu için son derece önemlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Kültür, bir milletin maddi ve manevi değerlerinin bütününe denir. Burada “maddi değerlerden” kastımız, bir milletin yeme, içme, yaşama, geçimini sağlama gibi etkinliklerini kapsamaktadır. “Manevi değerler” ise, milletin duygu, düşünce, ahlak, gelenek ve göreneklerini içeren özellikleridir.
Gelenek: Bir toplumda çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardır.
Miras, ölen kişinin yakınlarına bıraktığı para veya servet olarak tanımlanmaktadır.
Kültürel miras dendiğinde akla insan yapımı eserler (tablolar, çizimler, baskılar, mozaikler, heykeller), tarihi anıtlar ve binaların yanı sıra arkeolojik alanlar gelir.
Yöresel yemek,bir şehir ya da ülke de gelenek haline gelmiş yemeklerdir. Özel günler de bu yemekler daha çok yapılır. Bu ülke (veya şehir) için bir gelenek olan yöresel yemekler,tarihe dayanan herhangi bir olay ile yöresel yemek haline gelmiş ve halkça diğer yemeklerden üstün tutulmuştur.
Kültürel miras ögeleri gelecek nesillere aktarılmaz. Gelin kınası, düğünler, büyüklerin elini öpme, asker kınası, çeyiz Türk gelenek ve göreneklerinden bazılarıdır.
Son günlerde fiyatında yaşanan artışla gündemimizde olan kuru fasulye, vaz geçilmez kış yemeğimizdir; üstelik kuru-pilav ikilisi milli yemeğimiz ilan edilmiştir… Hiç düşündünüz mü, neden? Yanıtı sadece 50 yıl öncesinde gizli ve ilk kez bu yazıda okuyacaksınız! topraklarda fasulye tüketilmiştir.
Biftek, antrikot, kontrfile, bonfile, pirzola, şiş kebap, köftedir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanununu miras hakkını öncelikli olarak çocuklara ve var ise eşe vermiştir. Mirasbırakanın çocuğu varsa miras, çocuklar (3/4) ve eş (1/4) arasında paylaştırılır. Eş yok, çocuklar varsa, çocuklar mirasın tamamını alır. Ancak çocuk yok, eş varsa, eş mirası diğer mirasçılarla paylaşır.
Bu düğünlerde yapılan yemekler, giyilen kıyafetler,çalınan müzikler, oynanan oyunlar,takı törenleri ülkemizin kültürel Mirasıdır.Bu düğünlerde yapılan yemekler, çalınan müzikler, giyilen kıyafetler bölgeden bölgeye değişiklik gösterir.
Vefat eden kişinin kanuni mirasçıları eşi, çocukları, torunları, annesi, babası, kardeşleri, büyükanneleri, büyükbabaları, amcaları, halaları, teyzeleri ve dayılarıdır. Bu mirasçılar arasındaki saklı paylı mirasçıları sayarsa eşi, çocukları, torunları, anne ve babasıdır.
Somut Kültürel Varlıklar: Kültürel varlıklar. Taşınabilir ve taşınmaz miras olarak iki gruba ayrılmıştır. Anıtlar, heykeller, resimler, arkeolojik eserler, kitabeler, kitaplar, peyzajlar vb. Soyut Kültürel Varlıklar: Folklor, gelenekler, dil, sözlü tarih vb.
- Büyüklerin elini öpmek, - Doğum ile bebeğe hediyeler getirmek, - Vatani görev için asker uğurlaması, Gelenek ve görenek açısından maddeler halinde bunları ele almak mümkün.
Gelenek ve görenekler; bir toplumda, bir toplulukta çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar.
kız isteme, nişanlılık ve evlenme usulleri; cinsler, yaş grupları, meslek mensupları arasıdaki ilişkilerin biçimleri; selamlaşma, hatır sorma biçimleri; yaş alma, baş sağlığı dileme gibi durumlarda söylenecek sözler, takınılacak tavırlar ve tutumlar âdetlerin alanına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri