HTTP, herhangi bir siteye bağlanmak istediğiniz zaman isteğinizi alıp, sunucuya iletir ve siteye girişinizi sağlar. HTTPS de aynı işlevi görür. Farkı ise HTTPS protokolü ile bir siteye bağlandığınız zaman güvenlik önlemleri daha ağırdır ve bilgileriniz asla başkaları tarafından okunamaz.
Peki, HTTPS nedir? Güvenlik sertifikası olmayan ve HTTP olarak belirtilen web sitelerinde, verici ve sunucu arasında paylaşılan verilerde şifre yoktur. Farklı bir deyişle tüm veriler şifresiz olarak kaydedilir. Herhangi bir güvenlik protokolüyle korunmayan bu siteler, dış tehditlere karşı savunmasızdır.
HTTPS, güvenli olmayan bir ağ üzerinden güvenli bir kanal oluşturur. Bu, yeterli şifre paketlerinin kullanılması ve sunucu sertifikasının doğrulanması ve güvenilir olması koşuluyla, dinleyicilere veortadaki adam saldırılarına karşı yeterli sayılabilecek bir koruma sağlar.
HTTPS ya da uzun açılımı ile “Secure Hyper Text Transfer Protocol”, Türkçe olarak “Güvenli Metin Aktarma Protokolü” anlamına gelir. Diğer bir deyişle kullandığınız protokole SSL sertifikası eklenmiş, yani web sitesinin güvenli olduğunu beyan etme şeklidir.
Bu nedenle HTTPS olarak belirtilen yerlerden alışveriş yapılması güvenlidir. Güvenlik sertifikası olan sitelerin verileri yükleme hızlı çok daha yüksektir. SEO konusunda titiz davranan siteler, SSL sertifikasıyla arama motorunda çok daha ön sıralarda yer alma imkânına sahip olur.
İlgili 24 soru bulundu
Bu protokol, verilerin internet üzerinde aktığı sırada şifrelenmesi sayesinde, siber saldırılar veya veri hırsızlığı gibi tehlikelere karşı koruma sağlar. HTTPS protokolü, özellikle e-ticaret, bankacılık ve uzaktan çalışma gibi çevrimiçi etkinliklerin güvenliğini sağlamak için önemlidir.
HTTPS, HTTP'nin güvenli uzantısıdır. TLS/SSL sertifikası yüklemiş olan web siteleri sunucu ile güvenli bir bağlantı kurmak için HTTPS protokolü kullanabilirler. SSL/TLS teknolojisinde amaç, kişisel veri, ödeme veya giriş detayları gibi hassas bilgileri güvenli şekilde aktarmaktır.
Yeşil kilit, siteye bir sertifika verildiği ve bunun için bir çift şifreleme anahtarı oluşturulduğu anlamına gelir. Bu tür siteler siz ve site arasında iletilen bilgileri şifreler. Bu durumda, sayfa URL'leri HTTPS ile başlar ve sondaki “S” harfi “Güvenli” ifadesini temsil eder.
Web sitem neden “güvenli değil” hatası veriyor? SSL sertifikasıyla korunmayan tüm web siteleri güvenli HTTPS protokolü yerine HTTP protokolü kullanır ve bu nedenle Google'ın tarayıcısı Chrome'un 68 ve sonraki sürümlerinde görüntülendiğinde güvenli değil uyarısı gösterir.
HTTPS'yi alan adınızla kullanmak için web sitenizde bir SSL veya TLS sertifikası yüklü olmalıdır. Web barındırıcınız (Web Barındırma Sağlayıcısı) HTTPS güvenliği sunabilir veya Sertifika Yetkililerinden SSL/TLS sertifikası isteyip sertifikayı kendiniz yükleyebilirsiniz.
SSL, bilinen güvenlik açıklarına sahip eski algoritmaları destekler. TLS, gelişmiş şifreleme algoritmaları kullanır. SSL el sıkışması işlemi karmaşık ve yavaştır. Bir TLS el sıkışması daha az adıma ve daha hızlı bir bağlantıya sahiptir.
Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL'nin açılımı Güvenli Yuva Katmanıdır. Şirketler ve kuruluşlar, çevrimiçi işlemleri güvence altına almak ve müşteri bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini korumak için web sitelerine bir SSL sertifikası eklemelidir.
Google Şeffaflık Raporu web sitesinde Site Durumu sekmesine tıklayın ve “Site durumunu kontrol edin” kısmına ilgili URL'yi yazın. “Güvenli olmayan herhangi bir içerik bulunmadı” yazısını görürseniz gerçek bir web sitesinde olduğunuzdan emin olabilirsiniz.
Web site ve kullanıcılarının güvenli olarak işlem yapabilmesi ve “güvenli değil” uyarısıyla karşılaşmamak için yapılması gereken işlem SSL Sertifikası edinmekten geçer. Bu sertifika web site ve kullanıcıların bilgilerini şifreleyerek, 3. kişilerin gizli bilgilere erişim sağlayabilmesini engeller.
Güvenli olmayan bir bağlantı kullanmadan önce Chrome'un sizden onay almasını istiyorsanız HTTPS Öncelikli Mod'u etkinleştirin. HTTPS Öncelikli Mod açıkken Chrome, HTTPS'yi desteklemeyen bir site için "Bağlantı güvenli değil" uyarısı gösterir.
TLS, bir istemci (web tarayıcısı gibi) ile sunucu (web sitesi gibi) arasında şifreli bir bağlantı kurarak oturum açma kimlik bilgileri ve finansal işlemler gibi hassas bilgilerin korunmasına yardımcı olur. Bu, üçüncü tarafların iletilen verilere müdahale etmesini ve bunlara erişmesini engeller.
TLS, İnternet iletişiminin güvenliğini sağlamak için tasarlanmış bir şifreleme ve kimlik doğrulama protokolüdür. TLS anlaşması, TLS kullanan bir iletişim oturumunu başlatan süreçtir.
TLS, veri iletişiminde güvenliği sağlayan bir şifreleme protokolüdür. İnternet üzerindeki veri iletişimini korumak için kullanılır. Bu protokol, hassas bilgilerinizi çevrimiçi olarak gönderirken, bilgilerinizin güvenliğini sağlar.
IETF, Ocak 1999'da bu yeni protokolü TLS 1.0 (Transport Layer Security) adıyla ve RFC 2246 koduyla piyasaya sürdü.
Özellikle kredi kartı bilgileri veya kişisel bilgiler gibi hassas bilgilerin transfer edildiği e-ticaret siteleri gibi sitelerde, SSL sertifikası olmazsa, kullanıcı bilgileri risk altında olabilir. Bunun yanı sıra, modern web tarayıcıları, SSL sertifikası olmayan sitelere giren kullanıcıları uyarır.
Piyasada Ücretsiz SSL Sertifikası ve Ücretli SSL olmak üzere iki tür SSL Sertifikası vardır. Firmalar adından da anlaşılacağı gibi para ödemeden Ücretsiz SSL Sertifikası alabilirken, Ücretli SSL Sertifikası için ücret ödemeleri gerekmektedir. Ancak, hem Ücretsiz SSL hem de Ücretli SSL'nin şifreleme düzeyi aynıdır.
HTTPS, kullanıcıların bir web sitesine gönderdiği ve aldığı oturum açma bilgileri veya kredi kartı bilgileri gibi hassas verileri korumak için şifreleme kullanır. Ayrıca, kullanıcının tarayıcısı ile web sunucusu arasında iletilen verilerin iletim sırasında değiştirilmediği durumlarda veri bütünlüğü sağlar.
Güvenli Hiper Metin Aktarım İletişim Kuralı (HTTPS), bir web tarayıcısı ile bir web sitesi arasında veri göndermek için kullanılan birincil protokol HTTP'nin güvenli sürümüdür. Veri aktarımının güvenliğini artırmak için HTTPS şifrelenir.
Şimdi gelelim “SSL güvenlik sertifikası nasıl alınır?” sorusunun cevabına. SSL sertifikası kurulumu için ilk yapmanız gereken işlem, SSL sertifikası satın almak ve ardından CSR (sertifika imzalama talebi) oluşturmak olmalı. Güvenlik sertifikanızı bu bağlantıdan satın alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri