Gulyabani (Far. غول يابان) veya Gul-i beyabani (Far. غول بيابان) orijinal söyleyişiyle de karşımıza çıkan bu muhayyel mahlûk, gezginlere ve yolculara uğrayıp onları mahveden canavardır.
Gulyabani Hüseyin Rahmi Gürpınar; hazırlayan: Nilüfer Tanç; yayın yönetmeni: Emine Gürsoy Naskali.--Ankara: Türk Dil Kurumu, 2021. eserin bütün yayın, çeviri ve alıntı hakları Türk Dil Kurumuna aittir.
Türk Dil Kurumu kapsamında bakıldığı vakit Senatör kelimesi, 'Senato üyesi' olan bir kişi şeklinde ifade edilmektedir. Bu doğrultuda Senato ise, farklı ülkelerde yaş ve eğitim grubuna bağlı olarak seçilmiş olan parlamento üye meclisi şeklinde anlatmak mümkün.
Farsça ġūl-i biyābān غول بيابان "aniden insana saldırıp parçalayan efsane yaratığı, kurt adam" deyiminden alıntıdır. Farsça deyim Arapça ġwl kökünden gelen aynı anlama gelen ġūl غول ve Farsça biyābān بيابان "ıssız yer, sahra, yaban" sözcüklerinin bileşiğidir.
Düğünde silâh patlatarak yapılan eğlence.
İlgili 15 soru bulundu
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
“Gülbank” ya da “gülbenk”, Cem ayinlerinin açılışı, kapanışı ya da yürütülmesi sürecinde Alevi dedelerinin yaptıkları dualara verilen addır (Şener, trh.: 49). Gülbank sözcüğü Farsça “gül sesi” anlamına gelir.
غول يابان) veya Gul-i beyabani (Far. غول بيابان) orijinal söyleyişiyle de karşımıza çıkan bu muhayyel mahlûk, gezginlere ve yolculara uğrayıp onları mahveden canavardır.
Çünkü çölde ya da harabede yalnız başına yatan birinin ayağının altını yalaya yalaya kan çıkacak kadar inceltir ve sonrada kanını içerek onu öldürür. Gulyabani'nin varlığının Arap rivayetlerine bağlı olduğu ve “ıssız yerin ruhu” olarak adlandırıldığı da en yaygın efsane olarak bilinmektedir.
Gulyabani, islamiyet öncesi Arap folklorunda hortlak/cin anlamına gelen “gul” ile Farsça “çöl adamı” anlamına gelen “beyabani”nin birleşmesinden oluşuyor.
Cilasun TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yiğit kimse. Eli çabuk, becerikli kimse.
Kentaurlar (Yunanca: Κένταυρος, Kendavros (tekil), Κένταυροι, Kendavri (çoğul)) ya da Sentorlar, Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklardır.
İnsan başlı at biçimindeki mitolojik yaratık. sentor, 6 karakter ile yazılır.
Kurtadam'ın TDK'da bir tanımı yoktur.
Kurt adam kelimesi TDK'ye göre ayrı yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan dragon kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
Gulyabani; yazarın cin, peri ve gulyabani gibi boş inançların nasıl kötüye kullanılarak saf ve namuslu insanların kandırıldığını vurgulayan, boş inançları mahkûm ederek bilimsel düşünceyi savunan romanıdır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Türk yazar, öğretmen, gazeteci ve siyasetçidir. 1864 yılında İstanbul'da doğdu ve 1944 yılında aynı şehirde hayatını kaybetti. Gürpınar, Türk edebiyatında roman, hikâye, tiyatro oyunu ve deneme türlerinde eserler veren önemli bir yazardır.
Gulyabani TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Karanlık ve ıssız yerlerde, insanın gördüğünü sandığı korkunç hayalet.
SAKARYA'nın Akyazı İlçesi'ne bağlı Yeniköy'de Ramazan ayından bir hafta önce görülen “gulyabanî” yani bir çeşit hortlak kapıları zorlamış, bahçelerde gezinmiş, evlerin pencerelerini taşlamış, köy sakinleri peşine düşmüşler ama hortlak her seferinde izini kaybettirmiş!
Özellikle Arzu Film'in komedi filmlerinin çekildiği bu köşk, 1979'a kadar sinemaya hizmet etti. Ali Şen'in canlandırdığı Kerami Bey ve ailesinin yaşadığı köşk sahneleri için ise Sarıyer'in Yeniköy semtindeki Said Halim Paşa Yalısı kullanıldı.
Türk sinema tarihinin efsaneleri arasında gösterilen ve Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Halit Akçatepe gibi isimlerin yer aldığı yıllar geçmesine rağmen halen izlendikçe güldüren Süt Kardeşler filmiyle karşımıza çıkan Jale Altuğ herkesi şaşırttı.
Aslında cenaze namazı deyimi fazla kullanılmaz, onun yerine Alevi inancı temellinde cenaze erkânı denir.
Dinî törenler ve günler
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar.
Cenaze namazını, duaları “Dedeler” (mürşidler) ya da Alevi hocalar yıkar. Tahtacılarda kefeni hazırlama işi tamamlandıktan sonra ölünün yıkanmasına geçilir. Ölü ısıtılmış su ile (ama kaynar değil) yıkanır. Ölen insan erkek ise erkek, kadın ise kadın tarafından yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri