Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah'ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
Ya Allah Ya Hu duası, tespih yardımı ile çekilebilir. Tespihler belirli sayıdaki boncuklardan oluşur. Örneğin 33 lük tespih, 99 luk tespih ya da 11 lik tespih bulunmaktadır. 99 adet boncuktan oluşan bir tespih yardımı ile her boncukta Ya Allah Ya Hu söylenerek 100 defa bu dua çekilebilir.
Hu (Arapça هو), Arapça "O" anlamına gelen ve kullanılan bir ifadedir. Sufi literatürde sıklıkla Allah'ı kastetmek için kullanılır.
Özden açığa çıkan, görünen kâinat, “Hû” dur, yani “O” dur. yani bugün ki karşılığı ile Allah'tır. İşte bu kâinatta, görünen görünmeyen yani zâhir ve bâtın yönünle her şey “Hû”dur. İnsanın özü “Hû” dur.Cümle varlığın özü “Hû” dur. Hû esması çekmek, Hû sırrı değildir.
mealindeki ayetlerde, Allah'ı zikretmek, takvanın önemli bir unsuru olduğuna işret edilmiştir. Zikir kelimesinin “hatırlamak, anmak” manasında olması, bilinen “lisani zikre” aykırı değildir. Dille seslendirmek kalben yapılan anmayı daha da güçlendirir.
İlgili 40 soru bulundu
Bütün ibadetlerin özü Allah'ı zikir olduğu gibi gayesi de O'nu anmak ve hatırlamaktır. Hak Teâlâ yüce kitabını bizzat zikir olarak isimlendirir. (Hicr, 15/9.) “La ilahe illallah” kelime-i tehvidi hem imanın ikrarı hem de zikrin kendisidir.
Sûfîlere göre zikrin en faziletlisi Allah'ı bir şey isteme anlamı taşımayan bir ifadeyle anmaktır. Bundan dolayı talep mânası taşımayan ve Allah'ın zâtî ismi olan hû en faziletli zikir telakki edilmiştir.
El Hadi esması Allahın dilediğini hidayete erdiren yani doğru yola ulaştıran hak yolda olmasına vesile olan bir esmadır. El Hadi esması Allahın kullarını hidayete erdiren ve doğru yolda olmalarını seven bir yaratıcı olduğunu ifade etmektedir. Allahu Teala af ve mağfiret eden ve kullarını hidayete erdirendir.
Her gün 21 defa Ya Hadi esmasını zikreden kimseyi Allah hidayete erdirir. Her gün 5 vakit namazın ardından 400 defa Ya Hadi Celle Celalühu şeklinde zikreden kimse tüm işlerinde başarılı olur. Ya Hadi Celle Celalühu zikri kişinin hayırsız olacak işlerden uzak durmasına vesile olur.
“Ya Allah” ism-i şerifini zikreden kimsenin kalbine Allah'u Teala'nın heybet ve büyüklüğünü yerleştirir. Ayrıca kişi Allah'ın huzurundaymış gibi olur. Zikir kalp ve ruhun gıdasıdır.
allahü la ilahe illa hu / allahü lâ ilâhe illâ hû
"O Allah ki, Ondan başka ilâh yoktur".
isim Tanrı ünlem Neredesin, bana bak anlamlarında, genellikle kadınlar tarafından kullanılan bir seslenme sözü
Allah'ın isim ve sıfatları ile O'nu öven kelimelerin kalp ile dil ile zikredilmesidir. Allah'ın, Kuran'da geçen ve zikredilmesini istediği kelime ve duaların zikredilmesidir. Zikir çekilirken sadece Allah'u Teala'nın değil nebisi Hz. Muhammed'e de salavat çekmek de oldukça kıymetli bir davranıştır.
İşte bu ayeti okuyarak “Hayy” diyerek gelen “Hu”ya gidecektir. Peki bu “Hu” nerededir. Kürsî ayetinin başındaki ifade ile Gafir suresinin 65'inci ayetindeki şu ifade aynıdır: “hüve'l hayyü lâ ilâhe illâ hû.” Hüve (O) Hayy (diri)'dir, İlahlar yoktur yalnız Allah (Hu) vardır, denmektedir.
El- Hayy esması Arapça kökenli bir isim olup diri, canlı ve ölümsüz anlamına gelmektedir. Bu esma ile kullar sağlıklı bireyler olabilmek için zikretmektedir. Allah kulların sağlık sıhhat verir.
Ya Vedud isminin anlamı ise sevilmeye layık olan ve iyi kullarını seven anlamına gelmekte olan bir isim olduğu bilinmektedir. Ya Vedud ismi, Allah'ın en çok sevilmeye layık olan ve kullarını çok seven olduğu şeklinde ifade edilebilmektedir.
Sözlükte “saymak, hesap etmek” anlamına gelen husbân (hisâb) masdarından sıfat olup “her şeyi saymışçasına bilen, hesaba çeken” demektir.
Işık ve ziya kelimesiyle eş anlamlı olan nur sözcüğü, gönül rahatlığı ve manevi ışık anlamına gelir. Esmaül Hüsna'da yer alan En- Nur ismi, kullarını doğru yola ileten, hidayete erdiren, kalplere nur ve iman veren demektir.
El-Hayy; Allahu Teala, bütün hayatların kaynağıdır anlamını taşımaktadır. Her daim diridir. Allah'ın diri oluşu yaratıkları gibi organik bir canlı şeklinde değildir. Hiçbir şeyden Gafil olmayan, hata yapmayan, kainatı kendisinden hiçbir şey izlenmeyen veya gezilemeyen biçiminde ifade edilmesi mümkün.
“Allah'ım bize, hakkı hak olarak göster ve ona uymayı nasip et; batılı da batıl olarak göster ve ondan da sakınmayı nasip et, amin.”
Er-Reşîd isminin faziletine ulaşmak için günde 514 kere söylemek gereklidir. Dünya ve ahiret mutluluğu isteyenler bu zikri çekebilir. Bu ismi yatsı namazından sonra (100) kere okuyanın ameli makbul olur. Her gün (514) defa Raşit ve Mürşit olur.
Yine Cuma günü namazdan önce yüz defa “Ya Allah, Ya Hu” diyen kimsenin hayırlı dileği gerçekleşir. Cuma günü ikindi namazı ile güneş batmasına kadar olan zaman diliminde dua edilmesi tavsiye ediliyor.
Ya Allah kelimesi de haydi, kalk git ya da yürü, uzaklaş anlamlarına gelir. Ya Allah direkt bu yazım ile kullanıldığında ise güç kazanmak için söylenen bir söz haline gelir. Bir işe başlarken bismillah ya da Ya Allah diyerek güç kuvvet dilenerek işe başlanır.
Allah'ın güzel isimlerinden olan "El-Hayy" ismi O'nun ezeli ve ebedi hayat sahibi olduğunu anlatır. El-Hayy sıfatı sadece Allah'a ait bulunan zati sıfatlarındandır. El-Hayy esmasının Türkçe anlamı şöyledir: Allah, daima diri olandır. Her şeye hayat ve can verendir.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri