Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar.
buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, pirinç gibi ürünlerin genel adı, hububat.
Tahıl ya da hububat genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve onların tohumlarına verilen addır.
Bakliyat; yemeklik kurubaklagil veya baklagil olarak adlandırılan fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve börülce gibi adlarla bilinen yaş sebzelerin kurutularak meyvelerinden ayrılmış tohumlarına verilen genel addır.
İlgili 43 soru bulundu
Hububat nedir sorusu için en kısa cevabı şöyle verebiliriz: Hububat, tarımsal üretimde elde edilen buğday, çavdar, arpa, mısır ve yulaf gibi un yapılabilen taneli bitkilere verilen genel isimdir.
Peki hububat ürünleri ve çeşitleri nelerdir? Hububat, buğday, arpa, darı, çavdar, mısır gibi, un yapmaya yarayan (un veren) taneli bitkilerdir. Hububat adı verilen tahıl olarak bilinen bu unlu bitkiler botanikte Buğdaygiller familyasına girer.
Yeşil yapraklardan oluşan bir bitkidir. Toplandıktan sonra kurutulur ve fabrikada işlemden geçmeden kullanılamaz. Fındık meyvedir.
Tahıl grubu, beslenme piramidinin tabanında yer alan mineral bakımından zengin önemli ve ekonomik bir karbonhidrat kaynağıdır. Bulgur da tahıl grubu içerisinde yer alan değerli bir besindir.
Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar çok geniş bir ürün yelpazesini kapsıyor. Hububat başlığı altında buğday, arpa, mısır, çeltik; yağlı tohumlar denildiğinde soya, ayçiçeği, kanola, aspir, pamuk, mısır; bakliyatta ise nohut, fasulye ve mercimek ilk akla gelen ürünler.
TAHILLAR hangileridir: Başta tam buğday olmak üzere, arpa, yulaf, çavdar, pirinç grubu tahıldır, GLUTEN yüklüdürler. BAKLAGİLLERİ hatırlayalım: Başta yeşil, sarı, kırmızı mercimek olmak üzere, kuru fasulye, böğrülce, adı da üstünde bakla, barbunya gibi besinler BAKLAGİLLER BESİN GRUBUNDANDIRLAR.
Dünyada üretimi yapılan baklagiller arasında ilk sırada fasulye, daha sonra, nohut, bezelye, börülce, mercimek ve bakla gelmektedir. Türkiye'de yetiştirilen 8 çeşit baklagil arasında en fazla üretimi yapılanlar nohut, kuru fasulye ve mercimektir.
En çok tüketilen tahıl ürünleri arasında buğday, arpa, çavdar, mısır, pirinç, darı ve yulaf yer almaktadır.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
Türkiye'de en çok buğday yetiştirilen bölge, İç Anadolu Bölgesi'dir. Bunun sebebi, bölge ikliminin ve toprak yapısının buğday gelişimi için gerekli özelliklere sahip olmasıdır.
İrmik tam tahıl değildir. Ama son derece besleyicidir. İrmik makarnanın ham maddesidir, durum buğdayından yapılır. Durum buğdayı ekmek yapımında kullanılan buğdaydan farklıdır.
Bilmeyenler için, tarhana, Orta Doğu bölgelerinin çoğunda temel gıda olarak kullanılan Türk fermente pirinç veya buğday esaslı tahıl gıdasıdır.
Kesinlikle tahıl değildirler. Listelerde tahıl olarak geçmektedir! Son derece yanlış bilgilerdir, bir an önce bu bilgilerin düzeltilerek, halka doğru bilgi verilmelidir!
2017 verilerine göre buğday ekiminin ve verimlinin en çok olduğu iller; Konya, Diyarbakır, Ankara, Şanlıurfa, Tekirdağ, Mardin, Yozgat, Adana, Çorum, Sivas olarak sıralanmaktadır.
Buğday, unun ana maddesidir. Bu nedenle unla yapılan kek, kurabiye, ekmek, pasta ve benzeri her ürünün içeriğinde aslında buğday yer alır. Ayrıca bazı işlemler sonucunda bulgur, makarna, irmik ve nişasta gibi besin maddeleri de buğdayın temel ürün olarak kullanılması sonucu üretilen ürünlerdendir.
Hububat, buğday, arpa, darı, çavdar, mısır gibi, un yapmaya yarayan (un veren) taneli bitkilerdir.
Diğer bir adı Hububat olan Tahıllar Buğday,Arpa,Mısır,Yulaf,Çavdar ve Pirinç benzeri bitki ürünleri ile hasat edilen bu ürünlerin tohumlarının genel adıdır. Dünyadaki temel besin kaynaklarından olan tahıllar ya oldukları gibi tohum olarak yada işlenip un, kepek, nişasta veya yağ olarak tüketilebilirler.
Hangi besinlerde tam tahıl bulunur? Çavdar, buğday, pirinç, arpa, yulaf ve mısır özellikle ve ekmek ve kahvaltılık gevrekler olmak üzere günlük yediğimiz birçok besinde bulunur. Tam tahıllar işlenmiş olduğu gibi öğütülmüş de olabilmektedir.
Un, değirmen veya fabrikalarda tahıl tanelerinin öğütülmesi ile elde edilir. Tahılların doğal halinde kepek, endosperm ve embriyo olmak üzere 3 bölüm yer alır. Bu bölümleri tanede bulunduğu miktarlarda içeren tahıllar “tam taneli” veya “tam taneli tahıl” olarak tanımlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri