Hukuk kuralları nitelikleri bakımından; emredici, tamamlayıcı, yorumlayıcı ve tanımlayıcı hukuk kuralları olmak üzere dörde ayrılır.
Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.
Hukuk kuralları uygulanma nitelikleri bakımından dört grupta toplanmaktadır. Bunlar; emredici hukuk kuralları, tamamlayıcı hukuk kuralları, yorumlayıcı hukuk kuralları ve tanımlayıcı hukuk kurallarıdır. Emredici Hukuk Kuralları: Uyulması zorunlu olan kurallardır. Bu hukuk kurallarına herkesin uyması zorunludur.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
İlgili 33 soru bulundu
○ Hukuk kuralları, genel, soyut, kişilik dışı, sürekli ve caydırıcı kurallardır. Hukuk kuralları emredici bir irade içermektedir ve insanların dışa yansıyan davranışlarıyla ilgilenmektedir. durum ve olayları ve de bu durum ve olaylar içinde yer alacak herkesi kapsayan ve herkesi bağlayan kurallardır.
Tamamlayıcı hukuk kuralları, taraflar arasındaki hukuki ilişkide düzenlenmemiş veya gereği gibi düzenlenmemiş konularda doğacak uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek kurallardır. Mesela TMK m. 202, TBK m. 207/II, m. 89, m. 90.
Tarihsel kaynak bakımından en eski olan ve Roma Hukukundan günümüze kadar gelen bu en yaygın bölümlemede hukuk, kamu hukuku ve özel hukuk olarak iki temel kola ayrılır.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Kişilerin haklarını ve ödevlerini, yetkilerini ve sorumluluklarını belirlemek, kişilerin birbirleriyle ve toplumla ilişkilerini düzenlemek , kişiler arasındaki menfaat çatışmalarını önlemek, kısacası toplum düzenini sağlamak hukuk kuralları başta olmak üzere çeşitli nitelikte kurallar ile mümkün olmaktadır.
Hukuk kurallarının unsurları (Konu-irade-emir/yaptırım).
Bunlar, din kuralları, ahlak kuralları, örf ve adet kuralları, görgü (nezaket) kuralları ve hukukkurallarıdır.
Hukukun kaynağı tek olup bu da devlet iradesinden oluşur. Gerçekten de hukuk kurallarını bizzat yeni kurallar koymak veya mevcut örf ve adet hukuku kurallarını benimseyip bunlara bir hukuk kuralı olarak geçerlik kazandırmak suretiyle geçerli hukukun ne olacağını bizzat devlet belirler.
○ 5) Hukuk kuralının normatifliği
değil, olması gerekeni gösteren bir normdur. belirli bir değere yönelir. korumak için yapılması gerekeni gösterir. veya eyleminin ne şekilde olması gerektiğini tayin eder.
Kaynak farkı: Hukuk kurallarını hukuk düzeninin yetkilendirdiği kişiler koyar. Ahlak kuralları bu bakımdan daha otonom bir özellik gösterirler. Hukuk kuralı bireyin dışında ona üstün bir iradenin ürünü iken ahlak kuralları bireyin vicdanının ürünü olarak ortaya konulurlar.
Hukuk kurallarının kendi aralarındaki üstünlük sıralamasını ifade eder. Buna göre, Anayasa hukuk kurallarının en üst derecesini taşımaktadır. Kanunlar ve Kanun Gücünde Kararnameler Anayasa aykırı olamaz, ayni şekilde Tüzükler kanunlara, Yönetmelikler de Tüzüklere aykırı olamaz.
Hukuk kuralları insan davranışlarını düzenler ve bulunduğu toplumun değer yargılarını taşır. Soyutluk ve genellik özelliği sayesinde benzer nitelikteki bütün durumlarda uygulanması sağlanır. Genellik: Sadece belli bir kimseye değil, aynı durumda bulunan tüm kişilere uygulanmasıdır.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Yukarıdaki tanımdan hukukun üç temel fonksiyonunu belirliyoruz. “Etik”, “Sosyal Olgu” ve “Normatiflik”. Bu üç fonksiyondan birisinin ön plana çıkarıldığı tanımlara biz “tek boyutlu hukuk” tanımları diyoruz.
Yazılı Hukuk
Bu sıralamada en üstte, en güçlü, geçerli ve soyut hukuk kuralı olan Anayasa vardır. Daha sonra yukarıdan aşağıya doğru, kanunlar, uluslararası andlaşmalar, kanun hükmünde kararnameler, tüzükler ve yönetmelikler yer alır. Bu sıralamaya göre, hiçbir kural kendinden üstünde bulunana aykırı olamaz.
Aynı zamanda kamu gücü kapsamında desteklenen kaide, kanun ve hakların bütünü olarak da ifade edilir. Daha yaygın bir ifade ile hukuk; adalete yönelmiş olan toplumsal yaşama düzenidir. Hukuk kelimesi Arapçada “hak” kökünden gelir. Aynı zamanda hak sözcüğünün de çoğulu olarak bilinir.
Betimleyici boyut, hukukun ve hukuk sisteminin varlığı ve içeriğinin ne olduğu, nasıl belirlenmesi ve tanımlanma- sı gerektiği sorularını yanıtlamaya çalışır. Normatif boyut, hukukun ve hukuk sistem- lerinin öznelerinin ne yapmaları gerektiği sorusunu yanıtlamaya çalışır.
Bunlara,uygulamada,yedek veya düzenleyici hukuk kuralları da denir. Bunlar,tarafların serbest iradeleri ile değiştirilebilen ve ancak böylece değiştirilip bertaraf edilmedikleri takdirde,uygulanmaları mümkün olan kurallardır.
Mutlak emredici kurallar, tarafların sözleşme özgürlüğünü kesin bir biçimde sınırlayan, işçi lehinde de olsa düzenleme getirmenin mümkün olmadığı hükümlerdir11.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri