Hukuki fiiller ikiye ayrılır: Hukuk düzeninin onayladığı fiiller ve onaylamadığı fiiller. Hukuka aykırı fiiller, hukuk düzenini ihlal ettiği için kanun koyucu bu davranışlara hüküm ve netice bağlamıştır.
Hukuka uygun fiiller, kişilerin kendisine hukuki sonuçlar bağlanan ve hukuk düzeninin istediği şekildeki hareketleridir.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Hukuki İşlem Benzeri Fiil Nedir? Kişilerin irade açıklamalarına doğrudan hukuki sonuç bağlandığı hallerdir. Hukuki işlem benzeri fiillere ihtar ve mehil verilebilir.
Hukuki İşlem Türleri
İşlemler, Sağlararası-Ölüme Bağlı İşlemler, İvazlı- İvazsız İşlemler, Sebebe Bağlı Olan ve Sebebe Bağlı Olmayan İşlemler ile Taahhüt-Tasarruf İşlemleri ayrımları yapılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Örneğin medeni usul hukuku, icra ve iflas hukuku, ceza yargılama hukuku ve idari yargılama hukuku kuralları şekli hukuka girer. Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur.
Hukuk düzenini kendisine hukuki sonuçlar bağladığı irade açıklamalarına hukuki işlem denir. Hukuki işlemin unsurları bir irade açıklaması, iki hukuki sonuçtur. Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir.
Kişilerin hukuk düzenine aykırı olan fiilleridir. Bir kısmı kusurlu bir davranış ile başkasına zarar veren fiillerdir.
Haksız fiil, hukuk kurallarına aykırı bir şekilde diğer bir kişinin malvarlığı veya şahıs varlığında zarar meydana gelmesine neden olan eylemdir. Bir haksız fiilden bahsedilebilmesi için zarara sebep olan fiilin öncelikle hukuka aykırı olması gerekir. Hukuka aykırı fiil maddi ya da manevi bir zarara neden olmalıdır.
Hukukta “haksız fiil”, zarara oluşturan hukuka aykırı kusurlu davranışlardır. Haksız fiil, özel hukukta borcun kaynaklarındandır. Haksız fiilin borçlar hukuku literatüre has bir anlam kazandığı söylenebilir. “Haksız fiil”, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda(TBK'da) ya da başka bir kanunda tanımlanmamıştır.
bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Başta anayasa olmak üzere, uluslararası antlaşmalar, kanun, tüzük, kanun hükmünde kararname ve yönetmelik olarak sıralanabilir.
Yeni TCK'ya göre hukuka uygunluk nedenleri, kanunun hükmünü yerine getirme (m. 24/1), meşru savunma (m. 25/1), hakkın kullanılması (m. 26/1) ve ilgilinin rızası (m. 26/2) olmak üzere dört ana grupta toplanmıştır[20].
Hukuka uygunluk nedenleri, Kanunun yasaklayarak cezalandırdığı bir harekete izin verilmesini ifade eder. Hukuka uygunluk nedenleri suçun hukuka aykırılık unsurunu kaldırır. Bu durumda fiil suç teşkil etmez.
Hukuka Aykırı Delil Yargıtay Kararları
Yine de boşanma davası gibi özel bir konu da olsa çalınmış, tehdit ya da zorla elde edilmiş deliller hukuka aykırdır. Hukuka aykırı deliller herhangi bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.
3 •— Üçüncü gurupta yer alan hukuka aykırı fiiller çoğunluğu teşkil ederler. Medenî hukuka göre haksız olan bir fiil, ekseriya ceza hukukuna göre de bir suç teşkil eder.
Madde metninde ayrıca hukuka aykırılık kavramına yer veriliyorsa, bu hukuka aykırılık, hukuka özel aykırılıktır. Yani fail işlediği fiilin hukuka aykırı olduğunun bilincindedir. Örneğin, polisin hırsız olduğundan şüphelenerek yakalayıp özgürlüğünden mahrum bırakılması durumunda suç oluşmaz.
Haksız fiil sorumluluğunun doğabilmesi için gerekli olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir: Hukuka aykırı fiil, zarar, illiyet bağı ve kusur.
Zira özel hukuk kapsamında haksız fiil oluşturan bir fiil çoğunlukla ceza hukuku bakımından bir suç da teşkil etmektedir. Örnek olarak insan yaralama, hırsızlık, yağma, mala zarar verme gibi eylemler gösterilebilir.
3. Maddî Fiiller:
Hukuk düzeninin, hukukî sonucu, iradî olarak dış dünyada meydana gelen maddî değişikliğe bağlamasıdır.
Kanun koyucunun kişi iradesi sonucu olup olmadığına bakmaksızın hüküm ve netice bağladığı olaylar geniş anlamda hukuki olaydır. Dar anlamda hukuki olay, kişi iradesi sonucu olan ve hukuk düzeni tarafından kendisine hukuki sonuç bağlanan olaylardır. Bunlara hukuki fiil denir.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Bir hukuki işlemin çeşitli nedenlerle geçersiz olması veya geçersiz kılınabilmesi durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri