4. HÜKÜMSÜZLÜK: Bir hukuki işlemin çeşitli nedenlerle geçersiz olması veya geçersiz kılınabilmesi durumudur.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
İşlemin kurucu ya da esaslı unsurlarında noksanlık ve hukuka ağır aykırılık hali açıkça görülmekte ise, işlem “yok” sayılır ya da yok hükmünde kabul edilir.
Geçerliği ortadan kalkmış, hükmü kalmamış.
İlgili 44 soru bulundu
Kurucu unsurları mevcut olan bir hukukî işlemde, kamu düzenini ilgilendirecek önemde bulunan bir geçerlilik şartının gerçekleşmemiş olmasıdır. Kesin hükümsüzlüğü; her zaman, her ilgili ileri sürebilir.
Hukuksal anlamda yaptırım (müeyyide), hukuk kuralının ihlal edilmesi durumunda hukuk düzenince öngörülen zorlama araçlarıdır. Yaptırımın iki temel özelliği, bir mevzuat ihlalinin doğrudan karşılığı olarak (yani mevzuat ihlaline yanıt olarak) verilmesi ve hukuksal bir zorlama içermesidir.
Hüküm, bir dava mahkemesinin hukuksal uyuşmazlığı çözen son kararıdır. Ceza yargılamasında, sanığın suçlu bulunması durumunda yasanın o suç için öngördüğü cezaya çarptırılması, suçsuz bulunması durumunda da aklanması biçiminde olur.
1.Yokluk: Hukuksal bir işlemin hiç gerçekleştirilmemiş ve hukuk alanında doğmamış sayılmasıdır. Bu durum hükümsüzlüğün en ağır türüdür. Bir sözleşmede yasanın aradığı temel şart yoksa hiç meydana gelmemiş sayılır.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
Markanın hükümsüzlüğü davası, kısaca tescilli bir markanın sona erme hallerinden biri olan markanın hükümsüzlüğünün talep edildiği davadır. Tescil edilen markanın hükümsüzlüğü ancak bir dava yoluyla talep edilebilecek olup, kanunda hangi hallerde markanın hükümsüzlüğünün istenebileceği belirtilmiştir.
Hükümsüzlük. Hukukun yapılmasını istediği şekilden farklı bir şekilde yapılan hukuka aykırı bir işlemin sonuçlarının kısmen veya tamamen ortadan kaldırılmasıdır.
Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
ASKIDA HÜKÜMSÜZLÜK
Kurucu unsurları ve geçerlilik unsurları mevcut olan bir işlemin hukuki sonucunu doğurması için tamamlayıcı bir işlemin sonradan gerçekleşmesine bağlanmasıdır. ÖRNEK; Ayırt etme gücü olmayan bir kişinin yaptığı sözleşme butlan yaptırımına tabidir.
Butlan, işlemin kurucu unsurlarında herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen ” geçerli sayılmaması ” şeklinde de ifade edilebilir. Kısaca örnek vermek gerekirse; resmi nikahlı bir kimsenin yeniden resmi nikah kıyması butlan (mutlak butlan) sayılır.
Şekle ilişkin geçerlilik hükümlerine aykırılık halinde şekil eksikliği meydana gelmektedir. Kabul ettiğimiz görüş uyarınca bu müeyyide kesin hükümsüzlük olup, işlem baştan itibaren hükümsüzdür. Hakim tarafından resen dikkate alınır ve gerek taraflar ve gerekse üçüncü kişiler tarafından her zaman ileri sürülebilir.
Düzelebilir Hükümsüzlük yani geçersizlik teorisine göre, sözleşme, en başından beri geçersizdir. Bununla beraber sözleşmenin geçersiz olduğunu yalnızca aldatılan taraf ileri sürebilecektir.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Kesin hüküm bir dava şartı olup kamu düzenine ilişkindir. Buna göre bir dava karara bağlanıp verilen hüküm kesinleştikten sonra aynı taraflar arasında, aynı konuda aynı hukuki sebebe dayanılarak yeni bir dava açılamaz.
Resmi anlamda kesin hüküm, karara karşı diğer tüm kanun yollarının kapatıldığı anlamına gelir. Kesinleşmiş hükümler sonuçlandığı andan itibaren geçerliliği korunan ve sonuca doğrudan ulaşılabilen hükmün tanımı olarak nitelendirilmektedir.
Kesin hüküm, bir bakıma, davayı etkileyecek nitelikte kesin bir delil teşkil eder. Kesin hükmün asıl özelliği, hüküm olma niteliğinden ileri gelmektedir. Hükümden sonraki bir safhayı ifade etmesi ve verilecek diğer hükümleri de etkileyecek kuvvette kesin bir delildir.
Bölüm x-MÜEYYİDE KAVRAMI
Müeyyide hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilir. Müeyyidenin özünde cebir vardır. Cebir kişinin yaşamına, sağlığına, özgürlüğüne, malvarlığına verilen zarardır. Hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen bu cebir, hukuk düzeni tarafından öngörülmüş bir cebirdir.
Teamül hukuku, bir yerde, grupta, kültürde eskiden beri yapılagelen şeyler, alışılagelmiş şeyler, öteden beri olagelen davranışlar, tutumlar bütünüdür. Osmanlıdan beri gelen, günümüzde bağlayıcı unsuru olmayan, âdet hukuk'u denebilir.
(ﻣﻮﺌﻳّﺪﻩ) i. (Ar. mu'eyyid'den mu'eyyide) [Anlamını dilimizde kazanmıştır] İnsanların kānun, ahlâk kuralları vb.ne uymalarını sağlayan güç, yaptırma gücü, yaptırım: “Ahlâkî müeyyide.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri