Nisbi butlan, kanunun öngördüğü unsurlara sahip olan ve kanunun emredici hükümlerine aykırı olmayan bir işlemin, o işlemi oluşturan iradelerden birindeki sakatlık sebebiyle geçersiz sayılmasıdır.
hükümsüzlüktür. yasaların kurucu unsurlarında eksilkik yoktur fakat içeriğinde bi esksiklik hali olma durumudur bu nisbi butlan. sarhoş birinin nikah dairesine gidip evlenmesidir en güzel örnek. yani hakime sarhoştum hatırlamıyorum diyebilirsiniz boşanmak için.
Herhangi bir hukuki işlemin geçerlilik şartlarında eksiklik bulunma hali butlan olarak tanımlanır.
Mutlak butlan, kurucu unsurların herhangi birinde eksikliğin veya sakatlığın bulunmamasına rağmen geçerli olma şartlarını sağlamaması açısından geçersiz sayılma işlemine denir. Nisbi butlan ise, işlem baştan beri geçersiz sayılmayıp, taraflarca irade bildirimi sonrası geçerlilik kazanmasıdır.
Mutlak butlan; borçlar hukuku, ticaret hukuku, idare hukuku, medeni hukuk gibi alanlarda sıkça kullanılan bir terim olmakla birlikte bir işlem veya olayın gerçek dünyada (sosyal yaşamda) gerçekleşmiş olsa bile taşıdığı şartlar gereği hukuken hiç gerçekleşmediğini ifade eder.
İlgili 33 soru bulundu
Nispi butlan durumlarında ise iptal davasını; sadece eşlerin kendisi veya bazı durumda yasal temsilcileri açabilir. Ayrıca küçük veya kısıtlı, yasal temsilcisinin izni olmadan evlenirse, izni alınmayan yasal temsilci evlenmenin iptalini dava edebilir.
Korkutma durumu olan nisbi butlanla batıl olan evlilik hali Türk Medeni Kanunu'nun 151. Maddesinde belirtilmiştir; “Kendisinin veya yakınlarından birinin hayatı, sağlığı veya namus ve onuruna yönelik pek yakın ve ağır bir tehlike ile korkutularak evlenmeye razı edilmiş eş, evlenmenin iptalini dava edebilir.”
Butlan, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarından herhangi birinde eksiklik bulunmamasına rağmen geçerlilik şartlarını taşımaması şeklinde de ifade edilir. Örneğin, zaten resmi nikahla evli olan birinin yeniden bir evliliğe imza atması mutlak butlandır.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
Hukuk terminolojisi kapsamında butlan, mutlak butlan ve nispi butlan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. “Butlan” kavramı, uygulamada sıklıkla “yokluk” kavramı ile karıştırılmaktadır. Butlan kavramında hukuki işlemin kurucu unsurlarında eksiklik bulunmamakta, geçerlilik şartlarında eksiklik bulunmaktadır.
Mutlak butlan: Hukuki bir işlemin kurucu unsurlarında bir eksiklik ya da bozukluk bulunmamasına rağmen geçerlilik şartlarını taşımamasıdır. Kanunun emredici hükümlerine karşıysa, kamu düzeni, ahlaka ve kişilik haklarına aykırıysa kurucu unsurlar olsa da işlem kabul edilmez.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
Evlenmenin mutlak butlanı, kurulmuş olan bir evliliğin MK 145'de sayılan sebeplerden birinin bulunması dolayısıyla hâkim kararıyla sona erdirilmesidir. Evlenmenin mutlak butlanı kendiliğinden hüküm doğurmaz. Bunun için dava açılması gerekir.
Evlenmenin mutlak butlanına yol açan sebepler aynı zamanda birer “kesin evlenme engeli”dir. 4721 sayılı TMK'nun 145. maddesinde mutlak butlan sebepleri; “mevcut evlilik”, “yasak derecede hısımlık”, “ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk” ve “evlenmeye engel derecede akıl hastalığı” olarak sayılmıştır.
İşlemin kurucu ya da esaslı unsurlarında noksanlık ve hukuka ağır aykırılık hali açıkça görülmekte ise, işlem “yok” sayılır ya da yok hükmünde kabul edilir. Yoklukla sakat işlemin geçersiz sayılması için iptal davasının açılması gerekmez, yokluk halini herkes ileri sürebilir.
Butlan Kararının Hukuki Sonuçları
Evlilik sırasında iyiniyetli olan eşin kişisel durumu, evliliğin mahkeme kararıyla batıl olduğuna ve sona erdirilmesine karar verilse dahi korunur. Nafaka, tazminat ve mal rejimi tasfiyesine dair boşanmaya ilişkin hükümler uygulanır.
Bir hukukî muamelenin unsurları tamam olmakla birlikte geçer- lilik şartları eksik ise, o muamele ile kurulan ilişki ya ölü, ya da sa- kat olarak doğar. Hukukî ilişkinin ölü doğması demek, hukukî muamelenin kesin olarak hükümsüzlüğü demektir. Buna butlan (nullité) da denilmek- tedir.
Geçersizlik. Bir işlemin hukuk kurallarının öngördüğü şekil ve şartlara uyulmadan yapılması halinde karşılaşılan yaptırımdır. Kurulmuş olan bir hukuki işleme, kanun koyucunun tarafların istediği hüküm ve neticeleri bağlamamasıdır.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Bu bağlamda genel olarak hükümsüzlük türleri yokluk, mutlak butlan (kesin hükümsüzlük) ve nispi butlan (nispi hükümsüzlük, iptal edilebilirlik) olarak sayılabilir.
Korkutma (kendisinin ya da yakınlarının sağlığına, haysiyetine yönelik korkutma) da evliliğin iptaline sebep olabilecektir. Ancak bu hallerde iptal sebebinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde ve her halükarda evlilik tarihinden itibaren 5 sene içerisinde evliliğin iptali davası açılmalıdır.
Ancak iradenin sakatlandığının ortaya çıkmasıyla işlem geçersiz hale gelir. Şayet iradesi sakatlanan kimse buna rağmen sakatlığı ileri sürmezse işlem geçerli bir işlem olarak kabul edilir. Başlıca nisbi butlan sebepleri yanılma (hata), aldatma (hile) ve korkutmadır (ikrah).
Bu dava ile evliliğin geçersiz olması istenir. Bu tür davalar nikah işlemleri sırasında ya da nikah esnasında ortaya çıkabilecek nisbi veya mutlak butlan sebeplerine dayanılarak açılır. Bu sebepler varsa evlilik geçersiz sayılabilir.
Yetkili ve görevli mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer aile mahkemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri