İki çeşit ölçek vardır. Bunlar: Kesir ölçeği. Çizgi ölçeği.
Ölçek Türleri (Sınıflama, Sıralama, Eşit Oranlı ve Aralıklı) Ölçek Türleri (Sınıflama ,Sıralama ,Eşit Oranlı ve Aralıklı) olarak dörde ayrılmaktır.
Literatürde kullanılan dört temel ölçek tipi; sınıflama (gruplama, nominal, isimsel) ölçeği; sıralama (ordinal) ölçeği; eşit aralıklı (interval) ölçek; ve oranlı (ratio) ölçek olarak sayılabilir.
orana göre küçülterek kağıt üzerine çizebilmek için, ölçülen uzunluk ile çizilecek uzunluk arasında kurulacak orana ÖLÇEK denir”. uzunluğun, arazi üzerinde aynı yerde ölçülen yatay uzunluğa oranıdır.
İlgili 44 soru bulundu
ilaçpedia.com sitesinden Eczacı Nurgül Koramaz, “Örneğin doktorunuzun bir ölçek alınmasını istediği miktar 5 ml'dir. Bu miktar standart ölçülerde bir tatlı kaşığına denktir. Aynı şekilde standart ölçülerde bir çay kaşığı da 2,5 ml olup yarım ölçek anlamına gelir.” dedi ve önemli bilgiler verdi.
Ölçek hesaplama yapılırken en basit şekilde harita uzunluğu gerçek uzunluğu bölünür. Böylece ortaya çıkan ölçek harita ölçeği şeklinde ifade edilmektedir. Mesela 100 metre olan bir bölge için, 2 metrelik bir harita üzerinde gösterimi yapılacak ise, 2 sayısı 100 sayısına bölünür ve buradan işlem çıkarılır.
Örnek: 1/1000 veya 1:1000 ölçeğinin bize anlattığı: haritada iki nokta arasında ölçülen 1 cm uzunluğu arazi ortamında 1000 cm olarak görmektir. Ölçek ayrıca bir projenin veya planın büyüklüğünü veya kapsamını ifade etmek için de kullanılır.
Teknik resim ya da çizimlerde, özellikle de haritalarda kullanılan küçültme oranına ölçek adı verilir. Bir başka şekilde açıklamak gerekirse; çizimde bulunan uzunluk ya da büyüklüklerin gerçek ve çizim boyutları arasındaki orana ölçek denir.
Ölçme, bir niteliğin gözlemlenip, gözlem sonucunun sayı veya başka bir işaretle gösterilmesidir (Turgut, 1990). Ölçek, ölçme işleminde esas olarak kabul edilen ve kullanılan araç, birim veya boyuttur (Arıkan, 2013).
Teknik resmi çizilen parçanın, resim üzerindeki çizim ölçüsünün, o parçanın gerçek ölçüsüne oranına ölçek denir. Ölçek ne olursa olsun, resim üzerine gerçek ölçü değerleri yazılmalıdır. Gerçek Ölçek:Parçaların üzerinden alınan ölçülere göre çizilen ölçek çeşididir. Ölçek 1:1 diye belirtilir.
Harita üzerindeki belli iki nokta arasındaki uzunluğun, arazi üzerinde aynı iki nokta arasındaki gerçek uzunluğa oranıdır. Ölçek = Harita üzerindeki uzunluk Arazi üzerindeki uzunluk Page 3 1.
Ölçeği 1 : 1.000 (binde bir) olan bir harita üzerinde ölçtüğümüz 1 santimetrelik uzunluk aslında 1.000 santimetre (10 metre) dir. Ölçeği değiştirerek çeşitli boylarda haritalar elde edilebilir.
Bu tanımdan anlayacağımız şekilde harita uzunluğunun gerçek uzunluğuna bölünmesi işlemine ölçek hesaplaması denmektedir. Ölçeğin ifade edilme kavramları vardır. Kesir ölçek ya da çizgi ölçek bu ifadelere örnektir. Kesir ölçekte küçültme oranı kesirli sayılarla ifade edilmektedir.
Ölçek, bilimsel araştırmanın konusu olan olay, olgu, nesne ve varlıkların ölçülmek istenilen özellikleri referans/dikkate alınarak hazırlanmış veri toplama (gözlem) aracıdır.
Aralık ölçekleri bize değerlerin sırasını ve ayrıca her biri arasındaki farkı ölçme yeteneği hakkında bilgi verir. Oran ölçeği, nihai derecenin, aralığın, değerlerin anlaşılmasına yardımcı olur ve gerçek sıfır özelliği, oranların hesaplanmasında önemli bir faktördür.
Oran Ölçeği sadece değişkenlerin sırasını üretmekle kalmayıp aynı zamanda gerçek sıfır değerine ilişkin bilgiyle birlikte değişkenler arasındaki farkın da bilinmesini sağlayan bir değişken ölçüm ölçeği olarak tanımlanmaktadır.
Dil ve kapsam geçerliği sağlanan ölçek, örneklem grubu ile benzer özelliklere sahip olan en az 30 kişiye uygulanır (Pilot uygulama yapılır).
Örneğin; yaş, aylık gelir, zaman değişkenleri oran ölçeğidir.
c)Küçük Ölçekli Haritalar:
Ölçekleri 1/500.000 den daha küçük olan haritalardır. Yani payda 500.000 ` den daha büyük olan ölçeklere denir. Ayrıntı iyice azalmıştır. Duvar ve atlas haritaları buna örnektir.
Mimari projede kesit ve görünüşlerin çizildiği ölçek oranı 1/50'dir.. Örnek: Kat yüksekliği 3.00 metre olan bir ev çizeceksiniz diyelim, bunu 1/50 ölçeğe çevirirken; mevcut yüksekliği 50'e böleceğiz, bu kadar basit. ( 3,00 metre = 300 cm ) •300 cm / 50 = 6 cm olarak çizilir.
Ölçekler: Kuş bakışı olarak görülen bir alanı kağıt üzerine aktarmak için belli bir oranda küçültme yapmak gerekir. Haritalardaki bu küçültme oranına ölçek denir.
Ölçek; 1/100,000 ölçekli haritada; 1 cm. lik ölçülen yer gerçekte 100,000 cm veya 1000 metre veya 1 kilometredir. 1/25,000 ölçekli haritada; 1cm.lik ölçülen yer gerçekte 25,000 cm veya 250 metre dir. 1500 m.lik yürüyüş mesafesi 1/50,000 lik haritada 1500/50,000 = 3 cm olarak gösterilir.
Ölçek = haritadaki uzunluk / gerçek uzunluk olarak alınır. Mesela harita da veya plan üzerinde 1 cm uzunluk gerçekte 100 m' ye karşılık geliyorsa 1 cm / 10000 cm olarak bulunur. Ölçekler, cm, m, km gibi standart uzunluk ölçüsü birimlerine göre hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri