Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
İslam Aile Hukukunda yargı yoluna başvurulmaksızın evliliğin sona erdirilmesinin yollarından biri de muhâlaa (hul')dur. Gerek muhâlaa gerekse hul' kelimelerinin kökeninde, çıkarmak anlamı vardır. Bir terim olarak ise, bu iki kavram kadının, kocasına vereceği bir bedel karşılığında ondan ayrılmasıdır.
Müslim, “Talâk”, 4. Buharî, “Talâk”, 1; Müslim, “Talâk”, 11. Ebû Dâvûd, “Talâk”, 4. İkinci görüşe göre, kişinin, hamile olmayan ve kendisiyle önceden zifafa girmiş olduğu eşini, hayız, nifas veya kendisiyle cinsel ilişkiye girdiği temizlik dönemindeyken boşaması her hâlükarda geçersiz bir boşamadır.
Arapça kökenli bir sözcük olan talak, boşanma demektir. Talak-o selase ise, eşinin üç kez söylemesiyle gerçekleşen kesin boşanma anlamına gelir. Dinimizde dört çeşit talak vardır: Bunlar sırasıyla: Rici, Bain, Sünni ve Bidi'dir.
Talâk, erkeğin tek taraflı iradesiyle gerçekleşen bir boşama şeklidir. Muhâlea da ise, kadının boşanmayı istemesi karşılığında erkeğe verilen belli bir bedel karşılığında evlilik bağı sona erdirilirken, tefrik de mahkeme yolu ile boşanma söz konusudur.
İlgili 18 soru bulundu
Buna, "tefvîzü't-talâk" denir. Böylece kadına talâk hakkı verilmesi, boşama üçle sınırlı olduğundan, üç haktan birinin karıya devredilmesiyle, kocaya tanınan boşama yetkisini sınırlandırıcı bir rol oynar. Koca, bundan sonra, geriye kalan iki talâk hakkını ister istemez çok dikkatli kullanmak zorunda kalır.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun benimsediği görüşe göre, aynı anda veya ric'at olmadıkça yapılan boşamalar tek boşama sayılır.
Diyanet'e göre eşler arasında kızgınlıkla söylenmiş “Seni boşadım” ya da “Boş ol” sözü bile boşanma için yeterli.
Nikâh akdi esnasında tefvîz yapılacaksa bu, kadının o sırada bu hakka kendisinin de sahip olmasını şart koşmasıyla olur. Kadın bu hakka nikâh kıyılırken mesela “boşama yetkisi elimde bulunup, dilediğim zaman kendimi boşayabilme şartıyla evleniyorum” demesi ve erkeğin de bunu kabul etmesiyle sahip olur.
İslâm aile hukukunda evlilik bağı yalnızca kocanın karısını boşamasıyla sonlanmaz. Kadının da evliliği sona erdirme hakkını kullanabileceği tefvîzü't-talâk, hul'/muhâlea ve tefrik gibi çeşitler bulunmaktadır.
Mânasını bilmeden talâk lafzını söylemenin boşama sayılmayacağı hususunda görüş birliği vardır. Boşama kastı olmadığı halde başka söz söylemek isterken yanlışlıkla talâk lafzını söyleme durumunda Hanefî ve Hanbelîler'e göre talâk diyâneten değil kazâen vâki olur; zira hâkim niyete değil lafza göre hüküm verir.
Zifaftan sonra talak hakkı 3 tanedir. Erkek “boş ol” cümlesini kurduğunda (şaka bile olsa) bir hak gider. Taraflar artık boşanmıştır. Tekrar evlenmek isterler ise kadın da razı olursa yeniden nikâh kıyıp evlilik hayatına devam edebilirler.
Fetva Kurulu, "Bir kimse, eşini boşayıp boşamadığıyla ilgili şüpheye düşerse asıl olan talakın gerçekleşmemiş olmasıdır" diye belirtti.
İslam hukuku tarafından kabul edilen boşanma sistemi dörde ayrılmaktadır: talak, tefviz-i talak, muhala'a ve tefrik. Hukuken kabul edilen bir takım sebeplerin varlığı halinde evlilik birliğinin kadının talebi üzerine hâkim kararı ile sona erdirilmesine tefrik adı verilir.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
Amaç kocanın boşama yetkisini karısına devretmesi anlamına gelen tefvîz-i talâkın Osmanlı toplumundaki/fetvalarındaki görünümlerini betimlemek ve aile hukuku sorunlarının giderilmesinde mezhep içi bir yol olarak oynadığı rolü göstermektir.
Nikâh akdi esnasında veya daha sonrasında kendisine tefvîz-i talak ile boşama yetkisi verilmeyen kadın da eğer isterse muhalea yöntemiyle kocasını boşayabilir. Muhaleada esas kadının kocasına bir bedel ödeyerek kocası ile boşanma üzerine bir anlaşma yapmasıdır.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Necmettin Nursaçan'da bu soruya boşandıktan sonra çiftlerin iki ayrı birey olduğunu aynı evde kalmalarının caiz olmadığını belirtti. Nursaçan, mecburiyet olduğu takdirde ise mahremiyet kurallarına uyularak ayrı odalarda ve çok dikkat edilerek yaşanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu tür ifadelere de kinayeli sözler denir. “Git babanın evine.”, “Defol git.”, “Sen benim karım değilsin.”, “Ben senin kocan değilim.” gibi ifadeler, boşamada kullanılan kinayeli sözlerdendir. Bu tür sözlerin boşanmada etkili olabilmesi için erkeğin bu sözleri boşama kastıyla söylemiş olması gerekir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, yerleşik hukuk düzeni, Medeni kanun ve yasalara aykırı bir görüş açıkladı. Hayret uyandıran görüşe göre, erkeğin “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile de, karısından boşanabileceğini” açıkladı.
Bunu söylemekle geleceğe dönük vaatte bulunmuş olmaktadır. Ancak tehdit niyetiyle 'boşadım, boş ol' gibi sözler kullansa niyeti ne olursa olsun boşama gerçekleşmiş olur. Çünkü bu kelimeler, sarih olarak talakı ifade etmektedir.
Binaenaleyh, nikah kıyılıp henüz gerdeğe girmezden önce karısına: "Sen boş ol" derse, bu talak, bain olur. Bunun gibi, bir erkek karısına: "Seni talak-ı bayin ile boşadım" veyahut: "Seni bu kadar para karşılığında boşadım" derse, karısı da bunu ka¬bul ederse, o kadın talak-ı bayin ile kocasından boş olur.
“Saymak, miktar, adet” anlamlarına gelen iddet, bir fıkıh kavramı olarak, herhangi bir sebeple evliliğin sona ermesi hâlinde, kadının yeni bir evlilik yapabilmek için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder.
300 günlük süre kadının evlilik birliğinin kesin olarak sona ermesinden itibaren başlayacaktır. Evlilik birliğinin sona ermesi halinden yalnızca boşanma anlaşılmamalıdır. Zira ölüm veya gaiplik hallerinde de evlilik birliği sona ermektedir. Dolayısıyla bu hallerde de 300 günlük süre geçerliliğini koruyacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri