Fiziksel ve kimyasal olarak ise iyi toprak yapısı oluşturmada, toprağa süzme kolaylığı sağlamasında, havalandırmada, nem tutmada, toprağın iyon değişiminde ve toprağın tamponlanmasında hümik asitler önemli roller oynamaktadırlar.
Asıl amacı toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını iyileştirmek olan humik asitler; bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde kullanılabilir. Tarla bitkilerinde ve seralarda tohum ekimi yada fide dikiminde veya hemen öncesinde kullanılabilir. Meyve bahçelerinde ise sonbahar veya erken ilkbaharda toprağa uygulanır.
Rivasol ® Hümik Asit ekim veya dikim öncesinde önerilen miktarda sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm toprak derinliğine karıştırılarak uygulanır.
UYGULAMA ŞEKLİ: Uygulanacak 1 ton suya 1litre HÜMİK ASİT karıştırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10-15 cm derinliğe karıştırılır yada sulama suyuna ilave edilerek uygulanır.
Rivasol ® Hümik Asit' in bitkilere en iyi uygulama zamanı; meyve ağaçları için hasat sonrası veya kıştan çıkarken, çiçeklenmeden en az 25‐30 gün öncesi, diğer bitkiler için ise ekim veya dikimden önce veya esnasında olmakla birlikte bitkilerin gelişme dönemi boyunca her zaman uygulanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Humik asitler yapraktan ve topraktan olmak üzere farklı şekillerde uygulanabilmektedirler. Genellikle topraktan uygulanması tercih edilen humik asitlerin toprağın strüktürel yapısı, mikrobiyal populasyonu, bitki besin elementlerinin yarayışlılığı ve alımı üzerine oldukça önemli etkileri söz konusudur.
Hümik asitlerin tohumun çimlenme kapasitesini arttırdığını ve bitkilerin vitamin içeriğini çoğalttığını bildirmişlerdir. Hümik asitlerin tohumun çimlenmesini etkilemesi bitkinin köklerini etkilemesine benzemektedir.
KOOP'S LEONARDİT KAYNAKLI SIVI HUMİK ASİT
Topraktaki mikrobiyal aktiviteyi destekler. Toprağın yapısını düzenleyerek verimliliğini arttırır. Kireçleşmiş ve sertleşmiş toprakları yumuşatır.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Hümik asit çözeltisi yapılırken 9 lt Su içerisine 140 gr Potasyum Hidroksit ve 1400 gr Leonardit eklenerek Leonardit çözülene kadar karıştırılır. Bu süre yaklaşık 2 gün sürebilir. Leonardit çözüldükten sonra elde edilen çözelti 2 gün dinlendirilmesi gerekmektedir.
Leonardit humik asit, organik bir tortul kayadır ve yüksek kalitede humik asit içerir. Turba humik asit ise yüksek miktarda organik madde içeren bir formdur.
İlk uygulamadan 21 gün sonra ağacın büyüklüğüne göre, 5 dekara 2-2,5 Lt düşecek şekilde HUMİXOLMİX SIVI ( Solucan Gübresi ve Humik asit) gübre yapraktan uygulanmalı. Eğer ağaçlarınız yeni dikim ise 1 Lt yeterli olacaktır. Bu uygulama 21 gün ara ile 2 kere daha tekrar edilmelidir.
Leonardit Nasıl Kullanılır
Hızlı çözülmesi ve etkisini tam olarak göstermesi için toprağa iyi karıştırılması gerekmektedir. Toprak hazırlama döneminde dekara kullanılan Leonardit farklılaşan bitki ve meyve çeşitleri için 100 ile 300 kilogram arasında değişmektedir.
Hümik maddeler ayrıca toprakta bulunan kalsiyum karbonattan (kireç) karbondioksiti serbest hale getirirler. Serbest hale gelen CO2 bitki tarafından alınabilir [11]. Hümik asitler bitki büyümesi ve gelişmesi üzerine toprağın yapısını iyileştirerek katkıda bulunurlar.
Hümik Asit Leonardit içerisinden Hümik ve Fulvik Asitlerin ayrıştırılması sonucu elde edilen maddedir. Humik asitleri laboratuvarda sentetik olarak üretmek mümkün değildir. HUMİK ASİTLERİN FAYDALARI NELERDİR? Toprakta oluşan sertleşmeyi çözerek bitkinin daha kolay köklenmesini sağlar ve kök gelişimini teşvik eder.
Humik fulvik asit, hümik bir madde olarak kabul edilir. Toprakta, kompostta, leonardit içeriğinde doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Fulvik asit bir ayrışma ürünüdür ve gıdanın kompost yığınında parçalanması gibi jeokimyasal ve biyolojik reaksiyonlar yoluyla oluşur.
Fazla kullanımında toprağın asitliğini artırır, asitlik sevmeyen bitkileri zehirler , kök çürümesi başlar ve sonuç olarak bitki ölümleri görülür.
Kaliteli leonarditin yoğunluğu 0,75–0,85 gr/ cm3 , pH değeri ise 3–5 arasında değişmektedir. %1'lik KOH, NaOH solüsyonlarında çözünürlüğü yüksek, suda çözünürlüğü ise düşüktür. Çözeltisi siyah parlak renkte, köpüksü, kolloidal ve yağsı görünümdedir.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Humik Asit Katkılı
Domates yetiştiriciliğinde sezon boyu kullanılabilecek bir üründür. Domates bitkisinin ihtiyacı olan makro ve mikro besin elementlerini ihtiva etmektedir. Ekim öncesi ve ekimden sonrada kullanımına devam edilen bir üründür.
Humacid Dry Toz Hümik ve Fulvik Asit (500 gr)
Su dolu kap (varil yada kova) üzerine Humacid Dry yavaş yavaş dökülerek kendi haline bırakılır KARIŞTIRILMAZ kendi kendine çözünür. Her türlü toprakta; salma; yağmurlama ve damlama sulama ile uygulanabilir. Toprakta bitki gelişimi için en uygun şartları hazırlar.
Humik maddelerin etrafı negatif yüklüdür ve uygulanan gübrelerde ki besin maddelerin ve aynı zamanda suyun tutulmasını sağlar. Leonardit Nedir – Killi topraklar sıkı, su geçirmeyen ve ağır bir yapıya sahiptir. Bu tipteki topraklar soğuk ve nemli hava koşullarında suyu tutar, sıcak havalar da ise büzülür ve küçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri