Yalnızca buzdolabında veya buzlukta muhafaza edilmelidir. Ayrıca humusu buzdolabına koymadan önce üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirerek tazeliğini korumasına yardımcı olabilirsiniz. Bu ek katman sayesinde humus hava almaz, aynı zamanda da nemli kalarak tadını ve kıvamını korur.
Kısacası uğraştığınıza değiyor. Humus, muhammara gibi ekmeğe sürüp yemelik harika bir meze. Limon, tuz ve sarımsak içerdiği için buzdolabında uzun süre (2 haftaya kadar yaklaşık olarak) saklayabilirsiniz, hava almayacak bir kabın içinde.
Lif ve protein açısından zengin nohut, mineral bakımından zengin susam ve kalp sağlığına iyi gelen zeytinyağı ile humus iyi dondurulabilen oldukça besleyici bir gıda. Hava geçirmez bir kapta dondurun, nem kaybetmemesi için üzerine zeytin serpiştirin ve kabın üstünde biraz boşluk bırakmayı unutmayın.
Buzdolabında dinlendikçe tadı daha da oturacak ve lezzeti artacak. Yalnız unutmayın, humus hava ile temas edince rengi koyulaşmaya başlıyor daha açık renkli bir humus isterseniz içine toz kırmızı biber eklemeyin ve mutlaka üstüne streç film kapatarak ya da kapaklı bir içinde muhafaza edin.
Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir.
İlgili 17 soru bulundu
HUMUS YAPILIŞI
Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuzu blender yardımıyla püre gibi olana kadar karıştırın.
Yoğurtlu Humus Tarifi
Üstlerine limonları sıkın, tahin, süzme yoğurt, sarımsaklar, zeytinyağı ve tuz ilave edip mutfak robotunda püre haline gelene dek çekin. Hazırladığınız humusu bir servis tabağına alın.
Çıkış noktası olan Orta Doğu'da; özel pidesi, domates ve salatalık eşliğinde servis edilen humus, sabahın ilk saatleri için bile harika bir alternatif olabilir. Parti ve diğer pek çok davette taze sebzeler eşliğinde bir tür dip sos gibi de sunulan humus, sade patates cipsleriyle de güzel bir uyum yakalar.
Servis tabağına alınır. Ayırdığımız nohutlar humusun üzerine yayılır. Üzerine sıvı yağla kırmızı toz biber yakılıp dökülür. Sumak serpiştirilip servis edilir.
Krema gibi kıvamlı, sos tarzında bir gıda olan humus nohut ve diğer sağlıklı yiyeceklerden elde ediliyor. Uzun süredir dünya çapında popüler bir besin haline gelen humus inanılmaz sağlıklı ve faydalı bir gıdadır.
Hazır marketlerden alınan humus, açıldığı günden itibaren 3-10 içerisinde tüketilmelidir. Ev yapımı ise 3-5 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca mezenin bozulup bozulmadığını koklayarak da kontrol edebilirsiniz. Bozulan humus ekşi koku ve küf belirtileri gösterir.
Humus sindirim sağlığını iyileştiren harika bir mezedir. Humus diyette yenilir. İçeriğinde lif kaynağı sayesinde uzun süre tok tutar, acımayı geciktirir ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
Neyse ki tahin olmadan humus yapmak tamamen mümkündür. Bir yiyecek işlemcisinde , tüm malzemeleri pürüzsüz ve kaygan hale gelene kadar karıştırın. Ardından afiyetle yiyin. Emin olun tahin olmadan da humusu seveceksiniz.
Humusu fırına dayanıklı (fırında önceden ısıttığınız) servis tabağına aldıktan sonra zeytinyağı, pul biber ve ayırdığınız nohutlarla süsleyin. Sıcak fırında tahin eriyip yumuşak bir kıvam alana kadar (5-10 dakika)
Tadını ve kıvamını siz ayarlayın; ekşisi, tuzu, tahini damak tadına göre arttırılıp azaltılabilir. Katılığını da suyla çözebilirsiniz.
Ateşten aldığınız sıcak nohuta tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. Çok iyi karıştırın. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Üzerine incecik zeytinyağı gezdirin.
Taze veya kızartılmış ekmeğin üzerine sürüp kahvaltıda gözü kapalı tüketebilirsiniz :) Yanında turşu, biber, taze domates iyi gider bu arada. Afiyet olsun.
Tahin (3/4 su bardağı): Çoğu kaynakta tahin 2-3 çorba kaşığı ya da 1/3 su b ölçüsüyle verilse de, ben tahini 3/4 veya en az yarım su bardağı kullanmayı tercih ediyorum.
Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur.
Humus, ülkemizde Hatay'a özgü olarak bilinse de aslında Ortadoğu'ya özgü bir meze. Ortadoğuda kimi zaman kahvaltıda kimi zaman da ana yemek olarak da tüketiliyor.
Humusun kıvamı ne çok cıvık ne de çok katı olmalı. İçine atacağınız buz küpleri kıvamını pürüzsüz ve parlak hale getirecektir.
Ardından nohut püresini de ekleyip, iyice karıştırın. Humus, sürülebilir yumuşak bir kıvamda olmalıdır. Bu kıvamı yakalamak için, gerekirse ilave su ekleyebilirsiniz. Ya da kıvamı koyulaştırmak için az miktar daha tahin ekleyebilirsiniz.
Yoğurt yine de ekşimeye başladıysa önce ekşi yoğurt nasıl tatlandırılır sorusunu cevaplayalım. Yoğurdunuza uygun miktarda su ekledikten sonra süzebilirsiniz, şeker veya meyveyle tatlandırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri