Hummus Arapça'da nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır.
Iowa Üniversitesi'nden Ortadoğu tarihçisi Ari Ariel, tahin içeren ilk humus tarifinin Mısır'a ait olduğunu söylüyor.
Meze masalarının daimi oyuncusu olan humus, farklı kültürlerde bambaşka şekillerde örneğin kahvaltılık, kokteyl atıştırmalığı veya ana öğün olarak tüketilebilir.
Taze veya kızartılmış ekmeğin üzerine sürüp kahvaltıda gözü kapalı tüketebilirsiniz :) Yanında turşu, biber, taze domates iyi gider bu arada. Afiyet olsun.
Humus, ülkemizde Hatay'a özgü olarak bilinse de aslında Ortadoğu'ya özgü bir meze. Ortadoğuda kimi zaman kahvaltıda kimi zaman da ana yemek olarak da tüketiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur.
Kırmızı Bölge: Badiya ve civarı hariç Humus eyaletinin tamamı, Hama, Lazkiye, Tartus, Dara, Süveyda, El Kunatra ve Şam eyaletlerinin tamamı Esad rejiminin kontrolünde. Bunların yanı sıra İdlib, Rakka, Halep ve Deyr Ez Zor eyaletlerinin güney yarıları da yine Esad'ın kontrolünde.
Humus kalori hesaplamalarına göre düşük kalorili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu yüzden humus tüketimi kilo aldırmamaktadır.
Krema gibi kıvamlı, sos tarzında bir gıda olan humus nohut ve diğer sağlıklı yiyeceklerden elde ediliyor. Uzun süredir dünya çapında popüler bir besin haline gelen humus inanılmaz sağlıklı ve faydalı bir gıdadır.
Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
Humus, muhammara gibi ekmeğe sürüp yemelik harika bir meze. Limon, tuz ve sarımsak içerdiği için buzdolabında uzun süre (2 haftaya kadar yaklaşık olarak) saklayabilirsiniz, hava almayacak bir kabın içinde.
Günümüzde Humus, başta Ortadoğu olmak üzere dünyada birçok sağlıklı popülasyonda diyet konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Nohuttan elde edilen Humusun sırrı, içerisinde barındırdığı sindirilen karbonhidratlar, midenizi dolduran lifler ve sizi daha uzun süre tok tutan proteinden oluşmasıdır.
Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir.
Sözlükte “beşte bir” anlamına gelen humus kelimesi, İslâm hukuku literatüründe ganimetlerden ve bu hükümde olan mallardan kamu adına, belirli alanlarda sarfedilmek üzere alınan beşte birlik (yüzde yirmilik) payı ifade eder.
1804- Humus iki kısma bölünmelidir: Yarısı seyitlerin hissesi olup, fakir, yetim ve yolda kalan seyitlere verilmelidir. Humusun diğer yarısı ise Masum İmam'ın (a.s) hissesidir, ki bu zamanda tüm şartlara haiz müçtehide verilmeli ya da onun izin verdiği yerde kullanılmalıdır.
Nohut, haşlama suyu ve tahin bir tencereye alınır ve blender ile iyice püre haline getirilir. İçerisine ezilmiş sarımsak ,kimyon ve tuz atılarak iyice karıştırılır ve ocağa alınır, ocakta bir iki taşım kaynatılır ve servis tabağına alınır. Sıvıyağ ve pulbiber kızdırılır ve tabağa alınan humusun üzerine gezdirilir.
Humus diyette yenilir. İçeriğinde lif kaynağı sayesinde uzun süre tok tutar, acımayı geciktirir ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden kilo formunu korumak isteyen kişiler tarafından çok sık tercih edilen bir mezedir. Tercihe göre ara öğün olarak tüketildiği gibi akşam yemeğinde de tüketilmektedir.
Bazı meyhanelerde tereyağı ve pastırma ile sıcak servis edilse de, normal koşullarda humus gayet güzel bir vegan tarif.
Bir tencerede iyice pişene kadar haşlayın ve suyunu iyice süzün. Sarımsağın kabuklarını soyup ezin. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağını blender'dan geçirip püre haline getirin. Humusu servis tabağına alın.
Ateşten aldığınız sıcak nohuta tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. Çok iyi karıştırın. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
Zeytinyağı, tahin ve taze sıkılmış limon suyunun da katkılarıyla haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerin başında gelir humus tarifi. Tarifte yer alan diğer malzemelerle kıvam kazanan humus, kimyon ve sarımsakla çeşnilenir.
Sofralarınızda soğuk meze olarak tüketebileceğiniz ve lezzetini çok seveceğiniz Humus'u misafirlerinize de ikram edebilirsiniz. Mezze Türk'ün mezeleri anne yapımı tadındadır. Ambalaj açılmadan önce ve açıldıktan sonra +4°C? de muhafaza edilmelidir. Ürün ambalajı açıldıktan sonra 4 gün içinde tüketilmelidir.
Humus (Arapça: حمص), Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Başkenti ve en büyük şehri Humus Şehri'dir. 2009 sayımlarına göre nüfusu 1.724.000 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre 1.762.500 kişi civarındadır.
Suriye'nin Türk kontrolündeki alanları, Afrin, el-Bab, Azaz, Cerabulus, Jindires, Rajo, Tel Abyad ve Ras al-Ayn gibi şehirler dahil olmak üzere 1000'den fazla yerleşim birimini kapsayan 8.835 kilometrekarelik bir alandan oluşmaktadır.
Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir. Aslı belirlenemeyecek kadar ayrışan humus toprağa verimlilik kazandırır. Humus; kil, kum ve siltle birlikte en küçük toprak parçacığı olan agregatların oluşumda yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri