Bitki yetiştiriciliğinde en çok verim alan toprak türleri arasında yer alan humuslu toprağın diğer özellikleri ise şunlardır; Mineral ve vitamin bakımından çok zengindir. Yüksek su tutma ve nem kapasitesine sahiptir.
Çernezyom (Kara Toprak): Dünyadaki en verimli yerli toprak olduğu bilinen çernezyom, yağış miktarının arttığı bölgelerde görülmektedir. Humus bakımından zengin olmaları, kara toprak olarak da bilinen çernezyomları mükemmel bir tarım toprağı haline getirmiştir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Humuslu toprakta (torf) her türlü bitki rahatlıkla yetiştirilebilinmektedir. Harç yapımında kullanılmak üzere son derece idealdir. Hafif bir yapısı vardır, hacim olarak düşüktür. İstenilen, gerekli besin maddeleri ilave edilebilmektedir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Killi topraklar, besinleri çok iyi tutar, bitki gelişimi için orta derece iyi, nemi ve besinleri uzun süre korur, ancak ıslak olduklarında yapışkan çamur olurlar, suyu aşağıya kolay kolay geçirmezler.
Humuslu toprakta (torf) her türlü bitki rahatlıkla yetiştirilebilinmektedir.
· Saksı toprakları içerisinde gereken vitamin ve mineral olması gerekmektedir. · Ev içerisinde yetiştirilmek istenilen çiçeklerin toprakları humuslu toprak olmalıdır. · Zaman içerisinde evde baktığınız bitki veya çiçeklerin kalitesinin kaybettiğini görürsünüz.
Çernezyom (Kara) Toprakları: Orta kuşağın yarı nemli bölgelerinde uzun boylu çayırların altında gelişen bu topraklara kara topraklar da denir. Toprak yüzeyinde gelişen gür otlaklar kuruyarak toprağa karışır, bu nedenle toprak humus bakımından zengindir.
Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir. Bu şartlar birbirleri ile uyumlu değilse toprağın verimliliği daha az olacaktır.
Kestane Renkli Bozkır Toprakları: Toprak türlerinin Türkiye'de yayılışı açısından en fazla görülen toprak tipidir.
Kestane Renkli Bozkır Topraklar : Karasal iklim bölgelerinde yaygındır.Üzerlerinde genellikle tahıl tarımı yapılmaktadır. Türkiye'de en yaygın toprak türüdür.
Liquid Humus Organik Asit teknolojisi piyasadaki standart Hümik Fulvik Asit içeren ürünlerden farklı olarak; hümini yarayışlı hale getirip karbonhidratlarla birleştiren tek üründür. Topraktan ve yapraktan uygulanabilen bitki verimini ve toprak kalitesini artıran patentli bir üründür.
Toprakta humus birikimi de iklime bağlıdır. Bitki artıklarının topraktakta birikmesiyle oluşan ve toprağın rengini koyulaştırarak verimini artıran organik maddeye humus denir. Ana Kaya: Ana kayanın direnci kayacın cinsi toprağın yapısını etkilemektedir.
Türkiye'de zonal, azonal ve intrazonal olmak üzere üç çeşit toprak türü vardır.
En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir. Organik madde, sağlıklı ve sağlam bir çiçek toprağı için en önemli bileşenlerdendir.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken Avrupa ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir.
İç ve dış mekan süs bitkileri, Çiçekli çiçeksiz bitkiler, Sebze tohum ve fideleri , Meyve tohum, fide ve ağaçları, Çim tohumu ve rulo çim uygulaması,Çam türleri vb.Tüm bitkiler için uygundur. o Dikimde, o Saksı değişiminde, o Toprak ilavesinde, o Köklendirme işleminde, o Tohum çimlendirmede, o Çim için uygun zemin ...
Toprak organik maddesi humustan farklıdır. Toprak organik maddesi, canlı ya da cansız herhangi bir organik kökene sahip materyalden oluşur. Buna karşılık humus, oldukça dayanıldı, kahverengi ile siyah renkte bir madde olup, bitkisel ve hayvansal kalıntıların ileri derecede ayrışması sonucu oluşur.
Topraklar, öncelikle daha yüksek bitkilerin faaliyetleri nedeniyle humus birikmesiyle derinleşir. Üst topraklar, toprağın karışmasıyla derinleşir .
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Verimli bir toprakta kum ve kil dengesinin iyi olması gerekir. Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri