Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
Bir tencerede iyice pişene kadar haşlayın ve suyunu iyice süzün. Sarımsağın kabuklarını soyup ezin. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağını blender'dan geçirip püre haline getirin. Humusu servis tabağına alın.
Arzuya göre pancar turşusu ile renklenebilir, salatalık turşusu küpleriyle farklı bir tada ulaşabilir. Haşlanmış nohutların tek tek ayıklanması gözünüzü korkutmasın. Avuç içinizde hafifçe ovalayarak kabukların kolayca sıyrılmasını sağlayabilirsiniz.
Humus neyle yenir, yanına ne yapmalı diye soracak olursanız, doğrusu ben humusu her sofraya çok yakıştırıyorum. Yemek öncesi yanında kraker, doğranmış taze sebzelerle, sebze cipsleri ya da mısır cipsiyle birlikte tüketebileceğiniz gibi et, tavuk ve balık yemekleriyle birlikte de servis edilebilir.
HUMUS YAPILIŞI
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış nohutların kabuklarını tek tek ayıklayın. Ezilmiş sarımsakları küçük parçalar halinde doğrayın. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuzu blender yardımıyla püre gibi olana kadar karıştırın.
İlgili 28 soru bulundu
Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir.
Pancarın şekerinden gelen tatlılık ile tahinin acımsı tadı ve limonun ekşiliği birleştiğinde, damak çatlatan bir meze ortaya çıkacak. Pancarlı humusla tanışın.
Humus, muhammara gibi ekmeğe sürüp yemelik harika bir meze. Limon, tuz ve sarımsak içerdiği için buzdolabında uzun süre (2 haftaya kadar yaklaşık olarak) saklayabilirsiniz, hava almayacak bir kabın içinde.
Humuslu toprak bitkiler için oldukça faydalı olan bir toprak türüdür. Organik madde içeriğinin fazla olması ve yüksek su tutma kapasitesi ile bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılama özelliği bulunmaktadır.
Ateşten aldığınız sıcak nohuta tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. Çok iyi karıştırın. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
Yoğurtlu Humus Tarifi
Üstlerine limonları sıkın, tahin, süzme yoğurt, sarımsaklar, zeytinyağı ve tuz ilave edip mutfak robotunda püre haline gelene dek çekin. Hazırladığınız humusu bir servis tabağına alın.
Çıkış noktası olan Orta Doğu'da; özel pidesi, domates ve salatalık eşliğinde servis edilen humus, sabahın ilk saatleri için bile harika bir alternatif olabilir. Parti ve diğer pek çok davette taze sebzeler eşliğinde bir tür dip sos gibi de sunulan humus, sade patates cipsleriyle de güzel bir uyum yakalar.
Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir.
12. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan tahinli humus, Ortadoğu'nun en tartışmalı lezzetlerinden biridir. Türkiye, Lübnan, İsrail ve Yunanistan gibi birçok ülkede meze olarak sunulan bu besinin ana malzemeleri nohut, tahin ve sumaktır.
Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur.
Hazır marketlerden alınan humus, açıldığı günden itibaren 3-10 içerisinde tüketilmelidir. Ev yapımı ise 3-5 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca mezenin bozulup bozulmadığını koklayarak da kontrol edebilirsiniz. Bozulan humus ekşi koku ve küf belirtileri gösterir.
Servis tabağına alınır. Ayırdığımız nohutlar humusun üzerine yayılır. Üzerine sıvı yağla kırmızı toz biber yakılıp dökülür. Sumak serpiştirilip servis edilir.
Pastırmalı Humus tarifimi bilenler vardır, o tarifi ılık servis ederken bu tarifimi 1 gece buzdolabında dinlendirebilir ve soğuk olarak servis edebilirsiniz. Buzdolabında dinlendikçe tadı daha da oturacak ve lezzeti artacak.
Humus, sindirim sağlığını iyileştirebilen harika bir diyet lifi kaynağıdır. 100 gram için 6 gram diyet lifi içerir. Kadınlar için günlük lif ihtiyacının %24'ünü ve erkekler için %16'sını karşılar. Yüksek lif içeriği sayesinde humus düzenli sindirim sistemini destekleyebilir.
Humus sindirim sağlığını iyileştiren harika bir mezedir. Humus diyette yenilir. İçeriğinde lif kaynağı sayesinde uzun süre tok tutar, acımayı geciktirir ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
Ayrıca susam alerjisinden muzdarip olanlar, dolayısıyla geleneksel humus yiyememektedirler. Neyse ki tahin olmadan humus yapmak tamamen mümkündür. Bir yiyecek işlemcisinde , tüm malzemeleri pürüzsüz ve kaygan hale gelene kadar karıştırın. Ardından afiyetle yiyin.
Taze veya kızartılmış ekmeğin üzerine sürüp kahvaltıda gözü kapalı tüketebilirsiniz :) Yanında turşu, biber, taze domates iyi gider bu arada. Afiyet olsun.
5. adım: Sonra üzerine tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz, kimyon, karabiber katılarak çekilmeye devam edilir. İstenirse az bir miktarda su da ilave edilir.
Tahin (3/4 su bardağı): Çoğu kaynakta tahin 2-3 çorba kaşığı ya da 1/3 su b ölçüsüyle verilse de, ben tahini 3/4 veya en az yarım su bardağı kullanmayı tercih ediyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri