Yazlık meyve ve sebzelerin ekiminin devam ettiği ovada kavun, karpuz, biber, domates, salatalık, patlıcan, çeltik, buğday, arpa ve mısır gibi ürünlerin yetişmesi için elverişli araziler bulunuyor. Türkiye'nin en verimli ovaları arasında bulunan Bafra Ovası'nda yıl içinde üç ürün alınabiliyor.
İlçemizde Kırmızı lahana, Beyaz lahana, karnabahar, çarli biber, dolmalık biber, salçalık biber, domates, karpuz , kavun, buğday, çeltik olarak üretimi yapılan bazı ürünlerimizdir.
"Samsun çeltik üretim merkezidir"
Samsun'daki çeltik üretiminin yüzde 86,7'si Bafra Ovası'nda gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de çeltik üretiminde ilk 15 ilçeye bakıldığında Bafra ikinci sırada geliyor. Alaçam 13, Terme de 15. sırada yer almaktadır.
Bafra ovası bitkisel üretim deseni içerisinde kışlık sebze, yazlık sebze, çeltik başta olmak üzere tahıllar üretimi önemli yer kaplamaktadır.
Bafra Ovası'nda yaşayan halkın başlıca geçim kaynağı tarımdır.Tarım da bu şartlarda artan nüfusu geçindirememekte, yörede endüstri de önemli bir sektör olmadığından istihdam olanağı yaratmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
"Aronya meyvesi ülkemiz ve Samsun'umuz açısından yeni bir ürün. Katma değeri ve antioksidan değeri çok yüksek olan özel bir bitki. İnsan sağlığı açısından da değerli olan aronya yetiştiriciliği bölgemizde farkındalık oluşturacak.
Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Toprak taksonomisine göre Typic Ustipsamment olarak sınıflandırılan bu seri toprakları Bafra Ovasının en uç kuzey kesiminde yer almakta olup, sahil kumullarının ve tabandan da Karadeniz'in etkisi altında bulunmaktadır.
Mayıs ayı itibariyle başlayan çeltik sezonu, ekim sürecinin arından eylül ayında yapılacak hasat ile son bulacak. Lezzetiyle büyük ilgi gören Terme pirinci sofralara gelmeden önce ovanın bereketli topraklarında harmanlanıyor.
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde, taşıdığı alüvyonlarla oluşturduğu, delta ovası ve sulak alanlar kompleksidir. Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır ve pirinç gibi ürünler tahıllar grubuna girmektedir. Tahıllara "hububat" da denmektedir. Türkiye'de en fazla ekim alanına sahip olan ve en fazla üretilen tarım ürünleri %56 ile tahıllardır.
Çeltik jeopolitik olarak Konya'nın kuzey batısında yer alır. Doğuda Polatlı, batıda Emirdağ, güneyde Yunak, kuzeyde ise Sivrihisar ile çevrilidir.
Bafra, pidesi, köftesi, nokulu ve kaymaklı lokumu ile ünlüdür. Nokul, hamurun içine ceviz ve kuru üzüm konularak yapılır.
521 yıllarında Fenikeliler zamanında ticaret gemilerini yanaştığı koylara kurulan, ticaret evlerine, "bafira" ya da "bavra" denilmesinden geldiği sanılmaktadır.
Bafra, Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş illerinden biri olan Samsun'un en önemli ilçelerinden biridir. Denize 20 kilometre uzaklıkta, denizden yüksekliği ise 20 metre olan kent, Kızılırmak'ın biriktirdiği birikinti ovası üzerine kurulmuştur.
Pirinç dünyada en çok tüketilen tahıllardan biridir. Samsun yöresi Türkiye'de en çok çeltik yetiştiren sahalardan biri olup, üretim Çarşamba ve Bafra ovaları olarak bilinen Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarında yoğunlaşmıştır.
Migros Pilavlık Pirinç Bafra Bölge Mahsulü, Samsun'un Bafra ilçesinden hasat edilerek özenle seçilen, kalitesi ve boyutları yüksek standartlara sahip bir ürün.
Yayla Pilavlık Pirinç (Bafra bölgesi mahsulü) ile pişireceğiniz pilavlarınız tane tane olur. Ayrıca pişirme esnasında içerisine atacağınız bir adet kesme şeker ve bir yemek kaşığı limon suyu ile pilavınızın daha parlak ve beyaz olmasını sağlarsınız. Düşük doymuş yağ içerir. Düşük şeker içerir.
İlçenin doğusunda Samsun Merkez ilçe ve Ondokuzmayıs ilçesi, kuzeyinde Karadeniz, batısında Alaçam, güneyinde Kavak, Havza ve Vezirköprü ilçeleriyle çevrilmiştir. Yüzölçümü 175.000 hektar. Samsun'a uzaklığı 51 km'dir.
Bafra ovası, alüvyon birikintileri ile oluşmuş olan bir ovadır. Bu alüvyon birikintileri Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde etkili olmuştur. Bu etki ile Bafra ovası meydana gelmiştir. Bafra ovası, 56000 hektarlık oldukça geniş bir alana sahiptir.
Alüvyal topraklar, akarsuların taşıdığı malzemelerin delta ovalarında (Çukurova, Çarşamba, Bafra vb.) veya iç kesimlerdeki düzlük alanlarda (Bursa, Erzurum ovaları vb.) birikmesiyle oluşur. Mineral bakımından zengin olan bu topraklar, tarım için oldukça elverişlidir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
- Söz konusu hidroponik sistemler olduğunda topraksız tarıma uygun bitkiler arasında, marul, nane, ıspanak, frenk soğanı, salatalık, domates, çilek, dereotu, kekik, biberiye, anason, dolmalık biber, su teresi, fasulye, karpuz ve kavun sıralanıyor.
En fazla tarımı Ege Bölgesi'nde gelişmiştir (Başta Aydın gelir.) Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanır. Ayrıca Akdeniz Bölgesi, G. Marmara ve G.Doğu Anadolu Bölgesinin batısı ile Karadeniz kıyılarında (Doğu Karadeniz kıyıları hariç) tarımı yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri