Hünkar beğendi, közlenmiş patlıcan, kuzu eti, süt, un ile hazırlanan Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarmış özel bir yemektir.
Hünkar beğendi hangi etten yapılır? Hünkar beğendinin aslı kuşbaşı etten yapılmaktadır. Ancak kırmızı et sevmeyenlere, o an için evde eti bulunmayanlara çözüm olarak tavuk eti, kıyma gibi etlerle de yapılabilmektedir.
Bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın. 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı da üzerine ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. 4 diş doğranmış sarımsağı da üzerine ekledikten sonra 600 gram kuşbaşı dana veya kuzu etini ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar pişmeye bırakın.
Kaç kişilik: 3-4 Hazırlık:15 dak. Pişirme:30 dak.
Diyet yaparken aklınız bu güzel yemekte kalmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ancak diyet yaptığınızdan aşırıya kaçmamalı, 1 porsiyon yani 200 gram hünkar beğendi yemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca diyet yaparken spor yapmayı ihmal etmemeli, düzenli beslenmelisiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Çağla, yıl boyunca sadece 20 gün tadı çıkarılabilen değerli bir meyve. 30 gram çağlada yaklaşık olarak 160 gram kalori bulunmakta olup bu sağlıklı meyve ara öğün ya da salatalarda tüketilerek kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Kıymalı hünkar beğendi. Daha önce etli ve tavuklu denemiş olabilirsiniz birde bu şekilde denemelisiniz kıymalı da çok lezzetli oluyor. Kıymalı hünkar beğendi. Daha önce etli ve tavuklu denemiş olabilirsiniz birde bu şekilde denemelisiniz kıymalı da çok lezzetli oluyor.
tamamen homojen bir yapı elde edildikten sonra, altı tekrar yakılabilir. koyulaşmaya başladığında içine közlenmiş patlıcanlar, kaşar eklenir. karıştırmaya devam edilir. karıştıktan sonra durulur ve servis yapılır.
Etler yumuşayana kadar pişirin. Beğendi için, geniş bir kaseye süzme yoğurdu alıp içerisine 2 diş sarımsağı rendeleyin. Tuzunu da ekleyin, ardından közlenmiş ve temizlenmiş patlıcanları küçük küp şeklinde kesip sarımsaklı yoğurdumuzun içerisine ekleyip iyice harmanlayalım. Beğendimiz hazır.
Dananın but kısmında yer alan bu bölüm aynı zamanda çöp şiş yapımı için de tercih edilir. Kuşbaşı doğranarak da kullanılabilir. Biftek: Alt kısmında inciğin yer aldığı büyükbaş hayvanın diz ekleminin üst kısmında yer alan kısımdır. But kısmından çıkartılır, etin yağ ve sinir içermeyen en kıymetli bölümlerinden biridir.
Hünkar beğendi günümüzde Osmanlı mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden. İskender kebabıyla, İnegöl köftesiyle meşhur olan Bursa'nın bir diğer lezzeti de rivayetler içerisinde günümüze kadar gelen hünkar beğendi yemeği.
Hünkârbeğendi, veya sadece beğendi Osmanlı mutfağına ait bir yemektir. Tütsülenmiş ve baharatlı patlıcanla yapılır, ızgaraya alınır, sonra püre haline getirilir ve süt, eritilmiş tereyağ ve kavrulmuş un ile karıştırılır. Karışımın üzerine kuzu eti konularak servis edilir.
1 tabak hünkar beğendi kaç kalori? Hünkar Beğendinin 100 gramında 173 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 270 gram Hünkar Beğendinde 467 kalori bulunmaktadır.
Hünkar Beğendi, patlıcan beğendi olarak da bilinir. Közlenmiş patlıcan, un, yağ, süt, tuz ve rendelenmiş kaşar peyniriyle yapılan patlıcan ezmesidir. Üzerine güzelce sotelenmiş et ile beraber servis edilir. Bu yemek öyle ki saray mutfağından çıkıp sofralarımıza gelmiştir.
3 adet patlıcan. 3 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı un. 4 yemek kaşığı katı krema ( olmaya da bilir veya sıvı krema da kata bilirsiniz mecburi değildir )
Pembeleşen soğanların üzerine 1 yemek kaşığı salçayı ilave ederek kokusu çıkıncaya kadar kavurun. 1 su bardağı suyu ilave ederek karıştırın ve etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.
Tarihi Osmanlı dönemine dayanan alinazik, patlıcan yemeklerinin en sevilenlerinden biri. Kuşbaşı etinin kullanıldığı alinazik kebabı, satır eti, kıyma ya da kuşbaşı kullanarak tarifi hazırlamanız mümkün.
Hünkar beğendinin tavuklu versiyonu bu adından da anlaşılacağı üzere. Et pişirmeye cesaret edemeyenler ama hünkar beğendiyi de çok sevenler için harika bir seçenek. En az hünkar beğendi kadar lezzetli olduğu da herkesin hemfikir olduğu bir konu.
Tereyağı ve unu bir tencerede hafifçe pembeleştirin. Közlenmiş ve blenderdan geçirilmiş patlıcanları bu karışımın içine ilave edin. Süt, İçim Şef Krema ve diğer malzemeleri de ekleyerek 5-6 dakika kısık ateşte pişirin.
Bahar başında hasat edildiği için tüketildiği bölgelerde en erken yenebilen meyvelerdendir. Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Olgunlaşmış çağlanın çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olan badem olarak tüketilir.
Yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum içeren çağlanın; bağışıklık sistemini güçlendirerek hem kanserden koruduğunu hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağladığı bilinmektedir.
İçerdiği selenyum, E ve C vitamini sayesinde çağla kansere karşı koruyucu etki gösterir, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. İçerdiği yüksek magnezyum ile toplardamar ve atardamarları geliştirir; kanın oksijen oranını artırarak metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
Naneli ayran şüphesiz hünkar beğendi yanına çok yakışan, ferahlatan bir lezzet olacak. Hünkar beğendi arkasından lezzetli, hafif ve serinletici dondurmalı irmik helvası tercih edebilirsiniz. Hazırlaması oldukça kolay ve pratik.
Patlıcanları ve sütü de ekleyip homojenleşene kadar sürekli karıştırın. Tuz ve karabiberle birlikte kaşar peyniri de ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Beğendiyi tabakların ortasına yerleştirip üzerine eti koyun ve sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri