bir günlük bütün gıda ihtiyacı. ve vitamin ihtiyacı karşılanmış olur. gelin işin köküne inelim. hurma ağacı. diğer bitkiler gibi çekirdek dikmeyle olmuyo. bir dişi bir de erkek hurma ağacı var. ikisinin çiftleşmesiyle dişi hurma ağacı hamile kalıyo. hamileliği ise aynı insan gibi 9 ay sürüyo.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir. Bu ağaç çekirdekten de yetişebilir fakat gövdesinden çıkan yavrunun insanda yapılan sezaryen ameliyatı gibi bir işlemle alınarak başka bir yere dikilmesiyle ağaç, çok daha verimli ve sağlıklı olur.
5-6 dişi hurma ağacının ortasında bir erkek hurma ağacı bulunur. Erkek ağaç dişilere nazaran biraz daha irice, dişi ağaçlar ise narin ve zariftir. Hurmanın gelişimi, sadece tepesindeki “gummar” denilen yerden olur.
İlgili 42 soru bulundu
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez.
Hurma ağacı sıcak ve sulu ortamda ancak meyve verebilir. Çekirdekten yetiştirilebilir ancak daha sıhhatli olması açısından kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirilir.
8 ay civarındaki bebeğinizi hurmayla tanıştırabilirsiniz. Rafine şeker yerine bebek ve çocuklarınızın yiyeceklerini tatlandırmak için kullanabileceğiniz çok faydalı bir doğal tatlandırıcı görevi gören hurma meyvesi aynı zamanda yüksek lif oranıyla kabızlık çeken minikler için de harika bir besin.
Hurma ağaçları, çekirdeğin çimlendirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Hurma çekirdeğini dikmek için çekirdeğin çimlendirilmesi gerekecektir.
Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 - 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 - 110 yaşıyor.
yetiştirilecek olan bölge koşulları sıcak olmalıdır, hurma ağaçlarının so- ğuğa toleranslı çeşitleri de vardır, ancak bu ağaçlar na- diren meyve verirler. 35-36 m yüksekliğe kadar gelişebilen ve 100 yıl yaşaya- bilen özelliklere sahiptir.
0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır.
Saklama koşullarının uygun olması halinde hurma 6-12 ay süre ile saklanabilmektedir.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Hurma ağacı 20 derece üstü sıcaklıkta ve sulak ortamda meyve verir. Çekirdekten yetiştirilebilir. Daha sağlıklı bir diğer yöntem de hurma ağacı gövdesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirmektir. Bu gövdeden çıkan filizler bir süre sonra gövdeden çıkarılarak alındığı gövdenin yakınına bir yere dikilir.
Hurma ağacı güneşin olduğu ve bol su ile sulandığı sürece bakımlı olacaktır. Buna uygun iklimlerde yetiştirilmesi gerekir. Hurma ağacını evde saksıda yetiştirmek isteyenler ise yetişme aşamasında direk güneş ışığında bırakmamalıdır. Ama çok karanlık bir yerde olmamalıdır.
Hurma meyvesinin İslamiyet açısından değeri büyüktür. Öte yandan ise çekirdeğinin bereket ve bolluk getireceğine inanılır.
Belirli aralıklarla spreyle su sıkılarak, talaşın nemli kalmasını sağlamak önemlidir. Yaklaşık bir ay sonra hurma bitkisi çimlenmeye başlayacaktır.
Cennet hurması ağacının çiceklenmesi mart ve nisan aylarında gerçekleşir. İlk meyvelerini ise eylül ve ekim aylarında vermektedir. 1-2 yıl içerisinde meyve verebilen cennet hurması ağacının olgunlaşması yaklaşık 5 seneyi almaktadır.
Her yıl elde edilen hurmaların menşei veya kalitesi gibi özellikler parametreye bağlı olmaktadır. Bir çok faydasını da içerisinde barındıran hurmaların en çok bilinen çeşitleri;Mebrum, Medjul, Acve, Sugai, Safavi, Berni, Hudri, Amber ve Sukkeriye yaş hurmadır ancak daha fazla hurma çeşidi ve özelliği bulunmaktadır.
Güneşte asılarak kurumaya bırakılan hurmalar, ortalama 25-30 günde kurur. Ancak sıcaklık çok düşükse ve kurutma işlemi kapalı bir alanda yapılıyorsa, bu süre 2-3 ayı bulabilir.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Lina: Cennetteki hurma ağacı, hurma fidesi anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri