Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Özellikle Ramazan ayında daha fazla tüketilen hurmayı yedikten sonra çekirdeğini çöpe atarız. Oysa ki, çekirdeğinde de meyvesinde olduğu kadar sağlığımıza birçok faydası vardır.
Prostat, damar sertliği, kadın hastalıkları, hemoroit, kan dolaşımı, böbrek taşı, safra kesesi taşı ve öksürük gibi rahatsızlıklarınız mı var? Hurma çekirdeğinin bu sorunlara iyi geldiği belirtiliyor.
Öte yandan halk arasında hurma çekirdeğinin atılmaması ve saklanması gerektiğine inanılır. Hurma çekirdeği, bolluk ve bereket getirmesi amacıyla cüzdana koyulur.
Hurma çekirdeği genellikle öğütülerek toz haline getiriliyor. Karaciğer hasarını önleyen hurma çekirdeği diyabette de oldukça etkili. Hurma çekirdeği düzenli tüketildiği takdirde diyabeti tedavi ediyor. Hurma çekirdeği çoğunlukla diyabetik komplikasyonlara karşı koruyucu bir etki gösteriyor.
İlgili 22 soru bulundu
Hurma çekirdeği karaciğer ve böbreğin korunmasına fayda sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Hurma çekirdeği böbrek taşının düşmesine yardımcı olur ve safra taşı tedavisinde de kullanılır. Şurada Paylaş! Hurma ve hurma çekirdeğinin bir diğer faydası da kalp hastalıklarına iyi gelmesidir.
Dr. Ömer Coşkun, “Hurma çekirdeği önce yakılıp ardında göze sürülürse hem kirpiklerin uzamasına hem de göz çapaklarına iyi gelir. Bunun yanında hurma yemek gözleri kuvvetlendirir ve parlatır, gece körlüğünü önler” dedi.
Hurmalardan geriye kalan çekirdeklerin bereket ve bolluk getireceğine inanılır, bu nedenle cüzdan ve çantalarda saklanır.
da kahve olarak tüketilebilen hurma çekirdeğinden bu yollarla faydalanılabilir. Ancak cüzdanda hurma çekirdeği saklamanın inanışın aksine bir dayanağı bulunmamaktadır.
Muhtemeldir ki, ihtiva ettiği yararlı maddeler itibariyle hurma bereket vasfı ile vasıflandırılmıştır. Ancak hurma çekirdeğini saklamanın bu bereketi çoğaltması söz konusu olmadığı gibi sünnette böyle bir uygulama veya tavsiye de bulunmamaktadır.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Günde 3-4 adet hurma tüketmek cinsel gücü artırır, sertleşme sorununa iyi gelir.
Mango Çekirdeği: Mango çekirdeği bilinen en iyi bitkisel çözüm yollarından biridir. Eğer basurunuz birinci evrede ise mango çekirdeği uygulayabileceğiniz en iyi çözüm metotları arasındadır. Mango çekirdeği aynı zamanda basurun neden olduğu iltihabı da ortadan kaldırmaktadır.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer.
Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir.
Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört veya altı kere değil; üç kere üstüne dökmeyi tercih eder. Her namazdan sonra yaptığı tesbihat için seçtiği rakam, 33'tür. Sübhânallah'ı da, Elhamdülillah'ı da, Allahuekber'i de 33 kere söyler.
Bir bardağa doldurduğunuz ılık suyun içine çekirdekleri koyduktan sonra üç gün geçmesini bekleyin. Bu süre sonunda çekirdeklerin şiştiğini göreceksiniz. Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın. Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır.
Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan hurma tam bir lif kaynağıdır. Hem bağışıklık hem de sindirim sistemini yenileyen hurmanın çekirdeği de hurma kadar şifalıdır. Peygamber Efendimiz (sav)'in sünnetlerinden biri olan hurmanın çekirdeğinin bereketi simgelemesi nedeniyle cüzdanlara konur.
Bir rivayette Peygamberimiz “İçerisinde kuru hurma olmayan ev, yiyecek olmayan bir ev gibidir” demiştir. Bir başka rivayette ise, “Yaş hurmayı kuru hurmayla birlikte yiyin. Eski hurmayı yeni hurmayla beraber yiyin” buyurur.
Kabuğu ince, içyapısı jöle kıvamında olan bu meyvenin açılan çekirdeklerinin içinde kaşık, çatal ya da bıçağı andıran minik bir görüntü karşılar bizi. Bunu bilen insanlar, bu şekillerin anlamlarından kışın nasıl geçeceğiyle ilgili tahmin yürütür. Çatal, kışın daha hafif geçeceğini ve ılıman bir havayı işaret eder.
HURMA ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLİR? Hurma çekirdekleri biriktirilip güzelce yıkanır. Güneş görmeyen bir ortamda iyice kurutulduktan sonra yağsız susuz kavrulur. Türk kahvesi kıvamına ve rengine geldikten sonra mikserde çekilip toz haline getirilir.
DNA ve karaciğer hasarına karşı savunma sağlar. Karaciğer ve böbrek hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Safra taşı ve böbrek taşı oluşumunu engellemeye destek olur. Antioksidan açısından oldukça zengin olan hurma çekirdeği bağışıklığı güçlendirmeye yardımcıdır.
Olay. Hacdan gelen 1 hurma çekirdeğinin üzerine eüzü besmele ile 7 Ayetel kürsi,3 İhlas 1 Fatiha 1 Vakıa suresi ve 1 defada kaf suresi 9.ayetini okuyup üfleyin.Çekirdeği cüzdanızda taşıyın. Allah'ın izniyle cüzdanınızdan para eksik olmaz.Bolluk ve bereket olur.
Ayrıca hurma yedikten sonra bol su içerek şeker tadını damağınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Hurmanın şeker oranı yüksek olduğu için ölçülü tüketmeniz önerilir.
Hurma ağaçları hurma çekirdeği kullanılarak fidan elde edilmektedir. Fakat bu çekirdekler toprağa ekilmeden önce yapılması gerekenler vardır. İlk olarak çekirdek ılık suda 2 gün bekletilir.
Üstelik hurma çekirdeği kahvesi, aynı Türk kahvesi gibi pişirilerek hazırlanır. Sadece Türk kahvesinden biraz daha fazla kaynatmak gerekir. Stres azaltan etkisi ile rağbet gören bitki çaylarını yumuşak içim kahve tadıyla gölgede bırakan hurma çekirdeği kahvesi kabızlığın giderilmesinde de büyük rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri