Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez Kiracının evin kendisine yahut demirbaşlara zarar vermiş olması, Kiracının kira borcunun olması, ödemekle yükümlü olduğu giderleri ödememiş olması, Aidatını ödememiş olması, Şayet ev eşyalı bir şekilde kiralanmış ise eşyalara zarar verilmiş olması
Bir başka deyişle kira sözleşmesinin devam ettiği sırada depozitonun iade istenmesi mümkün değildir. Kira sözleşmesinin bir şekilde sona ermesi üzerine gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bir problem olmaması halinde depozito bedeli banka yoluyla ödenmiş ise bankaya yazılı başvuru ile üç ay içinde geri alınabilir.
Kiracının sözleşmeye aykırı olarak haklı bir nedeni olmaksızın kiralanandan erken çıkması halinde belli bir tazminat yükümlülüğü oluşsa da; bu durum kira ilişkisi kapsamında ödediği depozitonun iadesini talep edemeyeceği anlamına gelmeyecektir.
Dolayısıyla bankaya yatırılmış olması halinde depozito iadesi TBK m.342 hükümleri çerçevesinde gerçekleşecektir. Buna göre, banka öncelikle iki tarafın rızası bulunması veya kesinleşmiş bir icra takibi ya da mahkeme kararının bulunması halinde hesaptaki parayı kiracıya iade edecektir.
Eğer kiracı: Kiralarını düzenli ödememişse ve ev sahibine kira borcu varsa, Evin taşınmaz demirbaşlarına zarar vermişse, Kiracının aldığı apartman hizmetleri için ödenmemiş borcu varsa ev sahibi depozitoyu geri vermeyebilir ya da tarafında oluşacak zararı keserek kalan parayı kiracıya yatırabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ev sahibinin evden çıkan kiracıya depozitoyu ödememesi durumunda kiracı mahkemeye başvarak sebepsiz zenginleşme davası açabilir. Kiracı depozito verdiğine dair bir belgeye sahipse icra takibi yapılarak ödenen depozito bedeli talep edilebilir.
Kiracı Evden Çıkarken Depozitoyu Nasıl Alır? Kiraya veren, kira sözleşmesinin bitiminden itibaren üç ay içinde kira sözleşmesiyle alakalı kiracıya bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluna başvurduğunu yazılı beyanıyla bildirmezse banka depozitoyu kiracıya teslim eder.
Depozito Nedir: Depozito Hakkında Her Şey
Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.
En fazla üç aylık kira tutarınız kadar istenebilmektedir. Sözleşmenin bitmesi durumunda ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenmektedir. Depozito ne kadar olmalı, ne kadar alınır, verilir? Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir.
Borçlar Kanununda, konut ve çatılı işyeri kiralarında depozitonun, üç aylık kira bedelini aşamayacağını ifade edilmiştir. Kural bu olmakla birlikte uygulamada tarafların, üst sınırdan daha yüksek bir depozito kararlaştırmaları söz konusu olabilmektedir.
Kira sözleşmesine, kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak depozitoyu yakar vs. gibi ibare eklemek, bu yönde anlaşmak geçerli olmaz. Yani depozitonun cayma bedeli veya cezai şart olarak kullanılması geçersizdir.
Yani faizsiz bir şekilde sadece aldığı depozitoyu iade edemez. Bu sebeple kira sözleşmesine, depozitonun tutarını değil, kaç aylık net kira bedeli karşılığı olduğu yazılması daha doğru. Aksi takdirde depozito sabit kalır, kira bedeli yıllık kira artışlarıyla yükselmiş olur.
Kira Depozitosu Çıkarken Nasıl Hesaplanır? Kiracı çıkarken depozito; taraflarca aksi kararlaştırılmadığı takdirde, ödenen depozito tutarına mevduat faizi de eklenerek hesaplanmalıdır.
Eğer ortada olağandışı ve somut bir zarar olmadığı halde kiralayan depozito bedelini iade etmiyorsa önce ihtarname çekilerek iade talep edilmesi, bunun işe yaramaması durumunda ise yasal yola başvurulması gerekecektir ki bu durumda kiralayan taraf yani mülk sahibi gayrimenkulde olağan dışı maddi zarar olduğunu ...
Türk Borçlar Kanunu'nun 325. maddesine göre, taşınmazın erken tahliye edilmesi durumunda, kiracının borçları, taşınmazın benzer koşullarda tekrar kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Buna göre kiraya verenin, erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı talepli tazminat davası açması mümkündür.
Elden veya bankaya TL olarak yatırılan depozitonun iadesinde faiz işlemesi söz konusu değildir. Depozitonun mülk sahibine verildiği günden itibaren faiz işlemez. Eğer depozitonun iadesi şartları oluşmuşsa ve depozito iade edilmemişse, iade edilmesi gereken günden itibaren geçmiş gün faizi işler.
Bu gibi nedenlerle alınmış olan depozito bedeli haliyle son ayın kirasına sayılamaz.Eğer taşınmaz üzerinde herhangi bir hasar oluşmamışsa güvence bedeli kiracıya aynen iade edilir.
Kiralanan mülkte herhangi bir zarar, ödenmemiş aidat veya abonelik borcu bulunmuyorsa depozito kiracıya iade edilmelidir. Depozito bankaya yatırıldıysa; her iki tarafın rızasının olması veya kesinleşmiş bir icra takibi ya da mahkeme kararı varsa parayı kiracıya iade edecektir.
Kiracının yaptığı kira ödemeleri, ev sahibi tarafından kabul edilmiyor ve banka üzerinden vb. yollarla iade ediliyorsa bu halde kiracı, yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinde tevdii tayini talebinde bulunmalı ve kira ödemesi bu şekilde gerçekleştirilmelidir.
Yasalara göre mülk sahibi depozitoyu kira sözleşmesinin sonlandığı tarihten itibaren en fazla üç ay içinde ödemeli. Aksi takdirde kiracı yine hukuki yollara başvurarak depozito bedelini geri talep edebiliyor.
Kural olarak depozito, taşınmazda oluşacak maddi hasarlara ilişkin kiracıdan peşin olarak alınan güvence bedelini ifade eder. Bu noktada belirtmek gerekir ki depozito, kural olarak kira borcuna mahsup olması vb amaçlarla verilmez.
1) kiracı; eve girerken depozito verdiyse, evde maddi hasar oluşturmadıysa, temiz eve girdiyse boya işi depozitodan düşülür ve varsa kalanı kiracıya verilir. 2) kiracı; eve girerken depozito verdiyse, evde maddi hasar varsa, temiz eve girdiyse bunlar depozitodan karşılanır ama boya için para kalmazsa kiracıdan istenir.
Ya da kiracının, kiraya verene karşı kira sözleşmesiyle ilgili kesin bir mahkeme veya icra takibi kararı getirmesiyle banka depozitoyu kiracıya teslim eder. Kiraya verene teslim edilen depozitolar ise tahliyenin ve kiralananın gözden geçirilmesinin hemen ardından kiracıya iade edilmelidir.
KYK yurt depozitosu bir kere olacak şekilde yurt kayıt esnasında alınır. Yapılacak olan fiyat zamlanması durumunda ise aradaki fiyat farkı kadar tekrar bir ödeme gerçekleştirilir.
1 Kira 1 Depozito Ne Demek? Depozitonun hem mülk sahibi hem de kiracının haklarını güvence altına alan bir teminat bedeli olduğunu belirtmiştik. 1 kira 1 depozito ise sözleşmeye uygun olarak karar verilen 1 aylık kira bedeli ve 1 depozito bedeli olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri