Hurma çekirdeği karaciğer ve böbreğin korunmasına fayda sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Hurma çekirdeği böbrek taşının düşmesine yardımcı olur ve safra taşı tedavisinde de kullanılır. Şurada Paylaş! Hurma ve hurma çekirdeğinin bir diğer faydası da kalp hastalıklarına iyi gelmesidir.
Hurma çekirdeği iyice öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu sayede hurma çekirdeği faydalı olabilir. Öğütülmüş hurma çekirdeğinden kahve yapılıp içilebilir. Ayrıca öğütülen hurma çekirdeği yoğurt ile karıştırılarak da yenilebilir.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Dr. Ömer Coşkun, “Hurma çekirdeği önce yakılıp ardında göze sürülürse hem kirpiklerin uzamasına hem de göz çapaklarına iyi gelir. Bunun yanında hurma yemek gözleri kuvvetlendirir ve parlatır, gece körlüğünü önler” dedi.
Hurma çekirdeği çayı hazırlamak için herhangi bir ekipmana ihtiyacınız yok, hurma çekirdeği kahve tozunu ve kaynar suyu bir çaydanlığa döküp demleyerek bu kahveyi kolayca hazırlayabilir ve on dakika sonra eşsiz özelliklerinin tadını çıkaracaksınız.
İlgili 40 soru bulundu
Hurma çekirdeği karaciğer ve böbreğin korunmasına fayda sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Hurma çekirdeği böbrek taşının düşmesine yardımcı olur ve safra taşı tedavisinde de kullanılır. Şurada Paylaş! Hurma ve hurma çekirdeğinin bir diğer faydası da kalp hastalıklarına iyi gelmesidir.
Hurma çekirdekleri, kan şekeri ile ilgili sorunları, diyabeti ve ilgili komplikasyonlarını tedavi etmede etkilidir. Yakın tarihli bir araştırmaya göre, çekirdekler, karaciğer ve böbrekte erken diyabetik komplikasyonlara karşı potansiyel koruyucu etkiler gösterdi.
Gözleri Güçlendirir
Gözlerimizin dostu olan beta karotenden zengin bir besin. Beta karoten gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlayarak gece körlüğü gibi rahatsızlıkların oluşum riskini azaltır. Bir diğer yönden de katarakt oluşumunu geciktirir.
Ham hurma yağı (CPO) ve hurma unu (PE) elde etmek için hurma eti kaynatılır, ezilir ve preslenir: ezme işlemi sırasında çekirdek hurma ağacından ayrılır. Ezilme ve kabuğun çıkarılmasından sonra, geri kalan çekirdekler kaba hurma yağı (CPKO) ve hurma çekirdeği unu (PKE) elde etmek için ekstrakte edilir.
Hurma hangi hastalıklara iyi gelir? Prostat kanseri ile ilgili yapılan çalışmalarda, hurmanın faydaları gözlemlenmiştir. Karaciğer kanserine karşı adeta güvenli ve doğal bir ilaçtır. Erkeklerde yaşanan cinsel problemlerin giderilmesinde de hurmanın payı büyüktür.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı.
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
Okunacak Ayet-i Kerime : Ellezi kalakani, fe huve yehdin.
Ancak hurma çekirdeğini saklamanın bu bereketi çoğaltması söz konusu olmadığı gibi sünnette böyle bir uygulama veya tavsiye de bulunmamaktadır. Aksine hurmanın bereketinin çoğalması için, o hurma çekirdeğinin saklanması değil ekilip meyvesinin elde edilmesi uygun olur.
Hurmanın içeriğinde yer alan B vitamini, karaciğere en iyi gelen vitaminlerden birisidir. Düzenli tüketimi halinde karaciğerinizde oluşan hasarların onarılmasını hızlandırır. Ayrıca karaciğere bağlı sarılık gibi hastalıklara yakalanma riskinizi de en aza indirir.
Hurmanın, lif bakımından zengin olması bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve sindirim sisteminde oluşacak hastalıkların engellenmesinde etkili olmaktadır. Sindirim sisteminin düzenli işlemesi karaciğer ve böbrek sağlığının da sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
HURMA ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLİR? Hurma çekirdekleri biriktirilip güzelce yıkanır. Güneş görmeyen bir ortamda iyice kurutulduktan sonra yağsız susuz kavrulur. Türk kahvesi kıvamına ve rengine geldikten sonra mikserde çekilip toz haline getirilir.
Üzüm çekirdeği yağı ağız yoluyla alındığında, kolesterol ve trigliserit düşürücü, hücre yenileyice, kan temizleyici, alerjiye karşı direnç kazandırıcı, damar sertliğini önleyici, damar genişlemesini sağlayıcı, kalp sağlığını koruyucu, bağışıklık sistemi güçlendirici, cilt besleyici ve temizleyicidir.
Hurma yağı, düzenli bir şekilde uygulandığında saç uçlarında meydana gelen kırıkların onarılmasına yardımcı olur. Vücutta bulunan serbest radikallerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Sindirim sistemi problemlerinin çözülmesine yardımcı olur ve kabızlığı giderir. Cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olur.
A, B6, C, B12, D vitaminleri bakımından zengin besin içeriğine sahip olan hurma aynı zamanda doğal bir antioksidan olma özelliğine sahip.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir. Ek olarak gece acıktığınızda rahatlıkla yiyebileceğiniz bir besindir.
Amino Asit İçeriği İle Cinsel Gücün Artmasına Katkıda Sağlayabilir. Klinik çalışmalar ayrıca hurmanın cinsel güce faydaları bulunduğuna işaret eder. Meyvenin içerisinde yer alan amino asitler, doğal afrodizyak işlevi görür. Bu yönü sayesinde özellikle erkeklerde cinsel dayanıklılığı artırdığı yönünde görüşler bulunur.
Günde 5-6 tane zeytin çekirdeği yutmak, vücuttaki kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor. Kanserojen hücre oluşumu riskini azaltarak vücudunuzun dirençli hale gelmesini sağlıyor. Kahvaltıda yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, sindirim sistemini güçlendiriyor ve selüloz içeren birçok yiyeceğin sindirimini kolaylaştırıyor.
Hurma çekirdeklerini 170 derece fırında yaklaşık 40 - 45 dakika boyunca kavurun. Fırın kullanmak istemezseniz güneş görmeyen bir ortamda çekirdekleri iyice kuruttuktan sonra da yağsız ve susuz kavurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri