Hurma ağaçlarının fidesi ise hurma çekirdeği kullanılarak dikilir. Çekirdeği toprağa ekmeden önce, çekirdek ılık bir suda yaklaşık 2-3 gün bekletilir. Bu bekleme süresi çekirdeğin çimlenme süresidir ve plastik bir kapta çimlenme yapılmaktadır. Daha sonra toprağın altında, altları delik kaplar ile toprağa dikilir.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Hurma Ağacı Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır? Hurma ağaçları dişi ve erkek olmak üzere 2 cinsiyete sahiptir. Genellikle 5 veya 6 adet dişi hurma ağacının arasında 1 adet de erkek hurma ağacı yer alır. Dişi hurma ağaçları daha zarif ve ince; erkek hurma ağaçları ise daha iri olur.
Hurma ağacı 20 derece üstü sıcaklıkta ve sulak ortamda meyve verir. Çekirdekten yetiştirilebilir. Daha sağlıklı bir diğer yöntem de hurma ağacı gövdesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirmektir. Bu gövdeden çıkan filizler bir süre sonra gövdeden çıkarılarak alındığı gövdenin yakınına bir yere dikilir.
Bir bardağa doldurduğunuz ılık suyun içine çekirdekleri koyduktan sonra üç gün geçmesini bekleyin. Bu süre sonunda çekirdeklerin şiştiğini göreceksiniz. Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın. Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Özellikle günümüzde iyi bir salon bitkisi olarak bilinir. Hurmanın gelişim göstermesi bol güneş alan bir noktada durmasına bağlıdır. Hurma çekirdeği saksıya ekilmeden önce, çekirdeğin çimlendirilmesi gerekir. Tohum olarak kullanılan çekirdek, ılık bir suyun içinde şiştikten sonra ıslak talaşın içine koyulur.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez. Elle dölleme yanısıra doğal dölleme durumunda da ağaç meyve verir.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez.
Aşılı açık kök trabzon hurması fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.
Bir başka özelliği ise hurma ağaçlarında erkeklik ve dişilik bulunmasıdır. Döllenerek meyve veren hurma ağaçlarının cinsiyetleri vardır ve bunlar fahl ve ünsa olarak adlandırılırlar. Fahl, erkek hurma ağacına, ünsa ise dişi hurma ağacına verilen isimdir.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir. Ayrıca taze hurmalar, tazeliğini korumak için kutularda veya buzdolabında saklanabilir. Renk: İyi bir hurma, canlı ve zengin bir renge sahiptir.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Amerikan hurmaları -35 derece soğuklara dayanıklıdır. Kazık kök yapıları nedeniyle susuzluk ve nem düşüklüğüne daha dayanıklıdırlar.
Besin değeri oldukça yüksek bir meyve olan hurma; yaş hurma ve kuru hurma olmak üzere ikiye ayrılır. Çeşidine göre saklama koşulları değişebilir. Saklama koşullarının uygun olması halinde hurma 6-12 ay süre ile saklanabilmektedir.
Hangi Hurma Pahalı? En kaliteli hurma çeşitlerin Acve yani Peygamber hurması pahalıdır. Lezzeti, dokusu ve aromasıyla damakta farklı bir iz bırakan Acve hurması diğer çeşitlere göre yüksek fiyatlıdır.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen hurmaların çoğu tüketilmez, ihracat için üretilir.
Potasyumlu ve fosforlu gübreler, kasım – aralık aylarında ağaçların taç izdüşümüne denk gelecek şekilde 15-20cm derinlikte ve 15-20cm genişlikte daire şeklinde açılan çukurlara veya hendeklere, birlikte veya ayrı ayrı verilerek üzerleri toprakla kapatılmalıdır.
Bu sebeple ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde hurma yetiştiriciliği daha sık görülmektedir. Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kolay bir şekilde hurma yetiştirmek mümkündür. Özellikle Adana, Antalya gibi mevsimlerin ılıman geçtiği şehirlerde daha çok hurma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Bu, ağaçların yapraklarına su damlamadan güneşi engeller. Trabzon hurmaları iyi drenajlı toprakları sever. Su birikmesini önlemek için toprak drenajının iyi olmasına dikkat edilmelidir. Köklerin su içinde kalmaması için suyun toprak içinde iyi bir şekilde akması sağlanmalıdır.
Her hangi hurma ağacı kestiyseniz yahut kökleri üzere ayakta bıraktıysanız Allah'ın izniyle ve yoldan çıkmış olanları rezil etmesi içindir. 5.Buhari`nin ve daha başkalarının rivayetine göre Resulullah (a.s.), Benu Nadir`in hurmalarını kestirdi. Bu ayeti kerime de bununla ilgili olarak indirildi.
Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri