Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Marul, bir kış mevsimi sebzesidir. Sonbahar mevsiminin kasım ayında ilk hasat başlar ve kış mevsiminin şubat ayının sonlarına doğru marul hasadı biter. Marul En Taze Hangi Ayda Markette Olur ve Bulunur?
Marul her mevsim bulunması mümkün olan sebzelerde olsa da daha taze ve sağlıklı olduğu dönemler mevcuttur. Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir. En taze olduğu ay ise Kasım ayıdır.
Marul, kış sebzesidir. Kasım ayında hasat edilmeye başlar, hasat işlemi Şubat ayının sonlarına kadar devam eder.
Meyveler: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva. Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
İlgili 25 soru bulundu
Salata ve marullar soğuğa kısmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir. Yazları serin geçen bölgelerde yaz yetiştiriciliği de mümkündür. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m. olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Kışın salata yaparken turp, mor lahana, kıvırcık, havuç gibi kış sebzelerini tercih edebilirsiniz.
Marul bitkisi bol güneşi sever, azot ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetişir. Çoğu zaman, marul bitkileri arasında 20-30 cm ve sıralar arasında 50-60 cm mesafe bırakılır. 1 hektarlık olan bir alanda (10.000 metrekare), yaklaşık 50.000 adet bitki dikebiliriz. Sık sık sulama yapmalıyız.
Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır. Hasat işlemine ise eylül ayında başlanmaktadır. Çok fazla soğuk kış ayları haricinde haziran sonuna kadar devam etmektedir. Yayla şartları göz önüne alındığı zaman tohum mart ayında ekilir ve nisan-mayıs gibi dikim işlemi yapılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mevsim yeşillikleri nedir? Kıvırcık, maydanoz, roka, nane, salatalık, kapya biber, çarliston biler yıkanıp kurutularak kesilir.
Taze marul sert ve gevrektir. Marul yaşlandıkça yumuşak, sarkık ve buruşuk hale gelir. Bu değişiklikleri gözle veya yapraklara dokunarak fark edebilirsiniz. Bu yapraklar henüz ıslak hissetmeyebilir, ancak marul solmaya başladığında hala bozulmaya yakındır.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir. Zaten pazarlarda ve manavlarda yaz aylarında bolca salatalık görmek mümkündür.
Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Toprağın besin yönünden zengin olması gerekiyor. Su tutma kapasitesinin yüksekliği marul için olumlu görülüyor. Toprağın pH derecesinin 6.0 ile 7.0 arasında olması verim vadediyor. 6.0'nın altında pH derecesi olan topraklarda, araziye kireç desteği verilerek marul yetiştirilebiliyor.
Işık ve konum: Yaz aylarında saksılarda yetişen marul bitkisinin doğrudan güneş ışığı alması zararlı olacaktır, bu sebeple yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gün ışığı alan, ancak yine doğrudan güneşe maruz kalmayacak yerlerde saksılarınızı muhafaza edebilirsiniz.
1 hasatta haftalık 11 bin marul topluyoruz. 30-40 kuruş masrafımıza gidiyor. Komisyoncular tanesini 90 kuruş-1 TL arasında alıyor. Bize ortalama bir maruldan 50 kuruş kar kalıyor.
Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri