Trabzon hurması neden meyve döker? Eğer Trabzon hurmalarında dökülme oluyorsa ağaç aşırı meyve tutumu gerçekleştirmiş olabilir. Tozlanma veya döllenmenin olmaması, aşırı sulama veya kuraklık, bilinçsiz gübreleme, potasyum veya mangan eksikliği veya zararlılar sorun yaratıyor olabilir.
Oluşan meyvelerin tohumlarında üretilen oksin düzeyleriyle da yakından ilgisi bulunmaktadır. Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Kurutmak için seçtiğiniz cennet meyvesini ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Dünya çapında hurma üretimi her geçen sene artmakta. 2020'de 9 milyon tonu geçen üretimde başı Mısır çekiyor; Suudi Arabistan, İran ve Cezayir takip ediyor. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Tunus, Pakistan, Oman ve A.B.D. de hurma yetişen ülkeler arasında sayılıyor.
Güneşte asılarak kurumaya bırakılan hurmalar, ortalama 25-30 günde kurur. Ancak sıcaklık çok düşükse ve kurutma işlemi kapalı bir alanda yapılıyorsa, bu süre 2-3 ayı bulabilir.
Alt yüzeyde kırışık, dışbükey, çiçek salkımları yapraklı, kısa çiçek kuyruklu yumuşak çiçek salkımları, erkek çiçekler beyaz ve kokulu, dişi çiçek salkımları uzun salkım kuyrukları, dişi çiçekler beyazdır.
Dikimden sonra ilk 3 yılda ağaç şekli oluşturulabilir. Yaprak ve toprak analizlerine göre azotlu gübrenin 1/3'ü erken ilkbaharda, kalan kısmı nisan-mayıs ve haziran aylarında; potaslı ve fosforlu gübreler birlikte kasım-aralık aylarında uygulanmaktadır.
Her ağaçtan 40-100 kg meyve elde edilir. Hurma ağcının ömrü de tıpkı insan ömrü gibi 60-70 sene, en fazla 130 senedir. En verimli yılları ise 15-40 yılları arasındadır. Hurma ağacı birçok ağaca nispeten daha kalın ve dik bir gövdeye sahiptir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Haziran dökümlerinin önemli nedenleri; - Besin maddeleri yönünden meyveler arasındaki rekabetler, - Döllenmiş tohum sayısının az olması ve tohumun kalitesi ile hormon düzeylerindeki değişimlerdir.
Meyveler olgunlaştıkça nişasta ve asit içerikleri azalırken, şeker içeriği artar. Hücre duvarı parçalanır, meyvenin dokusu yumuşar. Bu süreçte bir de olgunlaşmayı tetikleyen etilen gazı devrededir. Elma, muz, armut, kayısı, şeftali, avokado gibi klimakterik meyveler toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam ederler.
Özellikle modern meyve bahçelerinin vazgeçilmez ekipmanı olan damla sulama sistemi ile gübre verilmesi (Fertigation) bir çok sorunu ortadan kaldırmaktadır. Öte yandan meyve bahçelerinde gerektiğinde yapraktan gübreleme ve organik gübreleme de yapılması faydalı olacaktır.
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
Kurutulacak sebze ve meyvelerin kurutmaya uygun olgunlukta olmasına (ham ya da fazla olgun olmamasına) dikkat etmek gerekir. Daha sonra içlerindeki yaprak, çöp, sap, taş gibi yabancı maddeler ayıklanıp yıkanmalıdır. Kurutma işlemi yapılacak sebze ve meyveler yara almamaları için çırpılarak değil, elle toplanmalıdır.
Yeni sürgün oluşumunda ve meyve vermesine yakın zamanlarda sık aralıkta sulama ihtiyacı duyarlar. Aynı zamanda Trabzon hurması fidanları yaz aylarında sulanmadığı takdirde meyvelerini erken dökerler ve kalitesiz meyve oluştururlar. Meyve rengi yeşilden turuncuya döndüğü dönemlerinde ise sulama sıklığı kesilmelidir.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Budama işlemi için kış ayları uygundur.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Hurma ağacı sıcak ve sulu ortamda ancak meyve verebilir. Çekirdekten yetiştirilebilir ancak daha sıhhatli olması açısından kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirilir.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez.
Hurmalarınızı bir kabın içine yan yana gelecek şekilde dizin. Aralarına birkaç tane elma koyun. Üzerini streç film ile hava almayacak şekilde kaplayın. Buzdolabınıza koyun ve 4-5 gün bu şekilde bekletin.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur. Böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. Üç çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri