Zira hurma şekerden zengin bir gıda olup fazla tüketilmesi kilo alınması, tip 2 diyabet riskinde artış veya insülin direnciyle sonuçlanabilir.
Şeker Hastaları İçin Faydalıdır: Diyabet hastası olanlar açlık arzusuna eğilimlidir ve bu da çok sık görülür. Zengin lifli yiyecek olan cennet hurması açlık seviyelerini frenlemek için şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Meyvenin kandaki şeker seviyesini de düzenlediği bilinmektedir.
Hurmanın kuruyemiş veya süt, yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri ile birlikte tüketilmesinin altını çizen Diyetisyen Gizem Topuzlu, hurmayı bu şekilde yemek özellikle şeker hastalarını ani kan şekeri değişikliklerine karşı korur” açıklamalarını yaptı.
Hurma şekeri, akide şekeri çeşitleri gibi küçük değildir. Hurmalı şeker akide şekerine göre daha uzun ve dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Konya ili ile özdeştiği için “hurmalı mevlana şekeri” olarak da bilinir.
Sütlü tatlı, reçel, kek, kurabiye, ve ya şerbetli tatlıların yapımında; 1 su bardağı rafine şeker yerine 4/3 bardak hurma suyu tatlandırıcısı kullanmak yeterlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
İçindekiler: Şeker, Bisküvi ( Un, Şeker, Nebati yağ, Glikoz, Kakao, Su, Kahve, Kabartıcılar(E603,E500) etil Vanilin, Glikoz, Bilkisel yağ, Lesitin, E322, asitliği Düzenleyici, (Sitrik Asit E330), Doğala Özdeş Fındık ve Kahve Aroması. Türk Gıda Kodeksine Uygun Olarak Üretilmiştir.
Özellikle kış aylarında bağışıklığın kuvvetlenmesini sağlayan hurma çok fazla tüketildiğinde kilo aldıran bir meyve olabilir. Çünkü hurmada bulunan şeker miktarı fazla tüketildiğinde kilo alınmasına neden olabilir.
Bu lezzetli yapı şekerin kaynatılmasıyla üretilirken iç kısmında hurma özü bulunur. Ağızda eriyen yapısı ile sindiriminizin kolaylaşmasına yardımcı olur.
MEŞHUR KONYA'YA ÖZGÜ YÖRESEL LEZZETLERDEN HURMA ŞEKERİ DIŞI HAFİF ÇITIR İÇİ YUMUŞAK ÇOK ÖZEL BİR ÜRÜNDÜR.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Medine Hudri Hurması
Vücuttaki şeker oranını ayarlayan (regüle eden) tek meyve hurmadır. Hurmada insan vücuduna bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, vücutta parçalanıp kullanılması kolay olan bir şeker türü bulunmaktadır. Üstelik bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikoz değil, meyve şekeri fruktozdur.
Hurma daha çok aşırı şekilde tüketildiği zaman zararlı hale gelebilir. Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde tüketmemeleri gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır. Hurma içerdiği şeker yüzünden bazı durumlarda diyabet hastaları için önerilmez.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Hurmanın En İyisi Hangisi? Hurma türleri tatlarına göre ayrılır. Herkesin damak tadı farklı olduğu için birine güzel gelen hurma bir diğerine iyi gelmeyebilir. Şeker oranı düşük olan ve Medine çevresinde yetişen, Medine hurması kategorisinde sayılabilen Safavi hurma sağlık açısından iyi bir tercih olabilir.
Hurma meyvesinin içinde bulunan %44-88 oranındaki şeker bu kullanımı destekler niteliktedir. Şeker içeriği yüksek olmasına rağmen glisemik indeksinin düşük olması yani kan şekerini aniden yükseltmemesi de tüketimini yaygınlaştırmaktadır.
Az şekerli hurmayı tercih edenler içinse Safari hurması idealdir. Bu hurma türü orta büyüklüktedir ve siyah renklidir. Umre ve Hac ziyaretlerinde yoğun olarak ikram edilir. İnce kabuklu bir yapısı vardır.
Bol lifli yapıdan ibaret olan yaş hurmanın 100 gramı yaklaşık 65 kcal değeri vardır. Yaş hurmanın kalorisi kuru hurmaya göre, yarı yarıya daha azdır. Eğer hurma ile kilo vermek istiyorsanız, yaş olanlarını tercih etmelisiniz.
Aç Karnına Hurma Zayıflatır mı? Zayıflamak için diyet yaparken metabolizmanın hızlanmasıyla kilo verme hızını da artırmak için aç karnına 1-2 hurma yemeyi deneyebilirsiniz.
Kuru meyveler ve kuru yemişler : Kuru dut, kuru kayısı, kuru elma ek olarak hurma gibi besinler oldukça tatlı olsa da eklenti şeker içermediklerinden dolayı güvenle kullanılabilirler.
HURMA GÜNDE KAÇ TANE TÜKETİLMELİ? Kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelen hurma antioksidan içeriği sayesinde beyin faaliyetlerini düzenler. Uzmanlar haftanın her günü günde 3 taneyi geçmeyecek şekilde tüketilmesini öneriyor. Fazla kiloya sahip kişilerin günde 2 taneden daha fazla tüketmemesi gerekiyor.
Şekersiz hurma olarak sugai hurma ve bağdat hurması en çok tercih edilenlerdir. Çünkü içerisinde şeker bulunmaz. Bu nedenle sugai hurma ve Bağdat hurması şekersiz hurma alternatifleri olarak bilinir ve diyabet hastaları tarafından sıklıkla talep görür.
HURMATAT markalı ürünlerin hiç birinde gluten yoktur ve çapraz bulaşma riski de yoktur. Koruyucusuz; HURMATAT ürünleri üretilirken hiç bir koruyucu kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri