Psikoseksüel evrelerin üçüncüsü olan fallik dönem 3 – 6 yaşları arasını kapsar ve bu dönemde çocuğun libidosu giderek cinsel organları üzerinde odaklanır.
Freud, insan gelişiminin tümünü belirleyen deneyimleri altı aşama ile sınırlı tutmuştur: Oral dönem (0-2 yaş), anal dönem (2-4 yaş), fallik dönem (4-6 yaş), gizlilik (latans) dönemi (6-12 yaş) ve genital (ergenlik) dönem (12-22 yaş).
(0-1 yaş arası) Anal Dönem.(1,5-2 yaş arası) Fallik Dönem.(3-6 yaş) Latent Dönem.(6-12 yaş)
Sigmund Freud(RUHSAL/PSİKOSEKSÜEL DÖNEM);
Anal-Oyun Çağı Dönemi(2-3 Yaş), 3. Fallik-Okul Öncesi Dönemi(4-6-7Yaş), 4.
Freud, kişilik gelişimini beş psikoseksüel gelişim döneminde incelemiş: Oral, anal, fallik, gizil ve genital dönemlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Gelişim evreleri genel olarak 4 kısımdan oluşur: Bebeklik, çocukluk, ikinci çocukluk ve ergenlik dönemleridir. Bebeklik dönemi, çok hızlı bir gelişim gösterdikleri dönemdir (kemik gelişimi, zihinsel gelişim gibi). Çocuğun fiziksel olarak gelişim göstermesi bu yıllarda gösterilen özene bağlıdır.
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir.
Bu dönemde bebekler çok hızlı büyür ve gelişirler. Sonraki dönemlerde büyüme ve gelişme hızı düşer. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Beyin gelişiminin % 80'i bu dönemde tamamlanır ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır.
Bu gelişim dönemleri sırasıyla şöyledir: Duyusal- Motor Dönemi (0-2 yaş) İşlem Öncesi Dönem (2-7 yaş) Somur İşlemler Dönemi (7-11 yaş)
Freud kişiliğin gelişimini psikoseksüel gelişim dönemleri kapsamında ele alarak, oral dönem (0-1,5 yaş), anal dönem (1,5-3 yaş), fallik dönem (3-6 yaş), gizil (latans) dönem (6-12 yaş) ve genital dönemden (+12 yaş) oluştuğunu belirtmektedir.
Bu tanımlamadan da görüldüğü gibi 0-6 yaş arasını kapsayan okul öncesi dönem, gelişimsel olarak çocukluk dönemi kapsamında yer alan ve pek çok gelişimsel deneyimin ve becerinin kazanıldığı dönemdir.
Erken çocukluk (0-6 yaş) dönemi de bu dönemlerden biri olarak çocuğun gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır. Bu devre; Anne ile çocuğun duygusal bağının çok kuvvetli olduğu, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Erken çocukluk dönemi ayrıca çocuğun çevresiyle etkileşimden en çok etkilendiği dönemdir.
ORTA VE GEÇ ÇOCUKLUKTA BEDENSEL GELİŞİM (6-12 yaş) Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar. olarak kabul edilir.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Fallik Dönem
3-6 yaş arasındaki dönemdir. Bu dönemin en önemli haz kaynağı cinsel organdır. Karşı cins ebeveyne karşı sevgi, yakınlık ön plandadır.
Freud, fallik dönemde, tüm çocukların karşı cinsten olan ebeveyne yönelik bir arzu ve cinsel güdülenme ve buna bağlı bir içsel çatışma yaşadıklarını ve aynı cinsten ebeveynle özdeşim kurulduğunda bu çatışmanın çözümlendiğini ileri sürmüştür.
Mırıldanma (Babbling) Dönemi (3-6 Aylar Arası)
Ses oyunu (Vocal play) ya da “agulama” olarak da bilinen bu dönemde bebek “b, m, p” gibi dudak seslerini çıkarmaya başlar, sesli ve sessiz harfler içeren tek heceler üretir.
Bu dönemde çocuk gördüğü şeylerin etkisi altındadır ve benmerkezcidir. Nesneler arasındaki ilişkileri anlayabilir, eşleştirme yapabilirler. Uzun-kısa ayırımını yapabilirler. Basit-somut sınıflandırmalar yapabilirler (yiyecek, giyecek, hayvan gibi). • Yaş ilerledikçe sayıları görsel olarak tanıyıp ezberleyebilirler.
Gramer Kurallarına Uygun Konuşma Dönemi (3-6 Yaş)
Dil gelişim evrelerinin son aşamasıdır. Çocukların 3-4 yaş aralığında artık tamamen dil kelime hazneleri gelişir.
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Bu yaş aralığında sağlıklı bir tuvalet eğitim süreci yürütülmezse ilerleyen yıllarda çocuğun bu beceriyi kazanması ve sürdürmesi zorlaşacaktır. Dil gelişimi için kritik dönem 0-3.5 yaş aralığıdır. Çocuklar bu zaman aralığında çevresel olarak çeşitli seslere ve konuşulan dile maruz kalırlar.
Doğumdan sonraki ilk 2 yılı kapsayan kısım bebeklik dönemi, 3-6 yaş aralığını kapsayan kısım ilk çocukluk (oyun) dönemi , ilk okul yıllarını kapsayan 7-11 yaş aralığı ikinci çocukluk dönemi ve 12-18 yaş aralığındaki kısım ise ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri