Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde kilo aldırmaz. Hurmanın içeriğinde diyet lifi içeriği bulunmaktadır. Yani sindirim sürecini geciktirdiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Günde sadece birkaç tane hurma yemek kilo alımı problemlerinin önüne geçer.
Hurma, doğru şekilde tüketildiğinde zayıflamaya destek olduğu için diyet yaparken yenebilir. Şeker oranı yüksek bir besin olduğu için abartılmadan günde 1-2 adet tüketilebilir. Gün içinde ara öğünlerde küçük bir atıştırmalık olarak bir tane yenilmesi diyetin verdiği halsizliği azaltır ve enerji seviyesini yükseltir.
Hurma tek başına kilo verdirmez. Ancak diyet esnasında tatlı krizlerinin geçmesine yardımcı olduğu, metabolizmayı çalıştırdığı ve kabızlığı önlediği için kilo vermeye yardımcı olur. Ancak yine de günlük 3 adetin üstüne çıkılmamalıdır.
Hurma aynı zamanda doğal şeker kaynağıdır ve vücuda hızlı bir şekilde enerji sağlar. Bu nedenle özellikle sporcular ve oruç tutanlar için faydalıdır. Ancak hurmanın fazla tüketilmesi kilo alımına neden olabilir. Çünkü hurma hem yüksek kalorili hem de yüksek şekerli bir besindir.
Ancak her besinde olduğu gibi, hurmada da önemli olan porsiyon kontrolünü sağlamak. Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Bol lifli yapıdan ibaret olan yaş hurmanın 100 gramı yaklaşık 65 kcal değeri vardır. Yaş hurmanın kalorisi kuru hurmaya göre, yarı yarıya daha azdır. Eğer hurma ile kilo vermek istiyorsanız, yaş olanlarını tercih etmelisiniz.
Hurma içeriğindeki magnezyum sayesinde kasları güçlendiriyor, protein sentezinde ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev alıyor. Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor. Yüksek lif içeriği ile midede uzun süre kalarak sindirimin yavaş olmasını sağlıyor.
Son zamanların en popüler diyetlerinden biri olan hurma diyeti kısa sürede yağ yakıyor, metabolizmayı hızlandırıyor.
Hurmanın Zararları
Çünkü şeker oranı yüksek bir meyvedir. Kalorisi yüksek bir besin olduğu için uzmanlar kilo problemi yaşayan kişilere tavsiye etmemektedir. Fazla tüketim gerçekleşirse göz ve baş ağrısı yaptığı söylenmektedir. Aşırı tüketimin yaratacağı bir diğer problem dalağa zarar verme ihtimalidir.
Her sabah spor yapmadan önce aç karnına hurma tüketmek enerjik hissetmeye ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Hurmaların lif açısından yüksek olması ve kalın bağırsakta emilimini yavaşlatması uzun süreler tok hissetmenizi sağlar.
Günde 2-3 adet hurma tüketmek günlük magnezyum ihtiyacını karşılayabiliyor.Kalp dostu besinlerin başında yer alan hurma, içeriğindeki zengin potasyum minerali sayesinde kan basıncını (tansiyon) dengeliyor ve kalp ritmini düzenliyor.
Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde kilo aldırmaz. Hurmanın içeriğinde diyet lifi içeriği bulunmaktadır. Yani sindirim sürecini geciktirdiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Günde sadece birkaç tane hurma yemek kilo alımı problemlerinin önüne geçer.
Aslında kahve tek başına kalorisi yüksek ve kilo aldıran bir içecek değildir. Ancak kahvenin içine eklenen şeker, krema ve şurupların kahvenin kalorisini yükselterek kilo aldıran bir içeceğe dönüştürmektedir. Şekersiz içilen Türk kahvesi ya da filtre kahve kesinlikle kilo aldırmaz.
Sabah aç karna içtiğinizde hurma suyu ödem atmada yardımcı olur. İlk saatlerde tüketilen ve ödem atıldığında gün boyu enerjik olmanızı sağlar. Bu yüzden bazı uzmanlar sahur vaktinde tüketilmesini de tavsiye eder. Güçlü bir antioksidan olan hurma vücuttaki toksinleri kolayca atar.
Ayrıca hurma yedikten sonra bol su içerek şeker tadını damağınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Hurmanın şeker oranı yüksek olduğu için ölçülü tüketmeniz önerilir.
Canan Karatay, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayla oruç açılmasına sert tepki gösterip, "Zeytinle açılacak oruç. Hurma İsrail'den geliyor. Aklınızı başınıza alın." dedi.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
İçerisindeki lifin sindirimi uzun sürer, bu da tok kalmanıza ve gece yarısı acıkmanızı engellemeye yardımcı olur. Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir.
Hurma diyeti hem göbek eriten hem de kilo verdiren bir diyettir. Her öğünde 7 adet hurma ve bir kase light yoğurt olmak üzere günde toplam 21 adet hurma ve 3 kase light yoğurt tüketilmesi gerekir. Hurma yoğurt diyetini yaparken gün boyu bol su içerek diyetin etkinliğini artırabilirsiniz.
Hurma yoğurt diyeti, göbek yağlarını eritiyor, 7 günde yaklaşık 5 kilo verdiriyor. Hurma da yoğurt da ayrı ayrı çok faydalı besinler. Vücuda pek çok yararı bulunan bu iki gıda bir araya gelince de ortaya mükemmel sonuçlar çıkıyor. Hurma yağ, kalsiyum, demir, vitaminler ve protein açısından zengin olmasıyla biliniyor.
100 gram yaş hurma 127 kalori içerirken, 100 gram kuru hurma 277 kalori içermektedir. Orta boy 1 adet yaş hurma 23 kalori, kuru hurma ise 42 kaloridir.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurma, yoğun lif yapısına sahip bir meyvedir. 1 kase (100 gram) hurma, yaklaşık 8 gram lif içerir. Bitkisel lifler kabızlığın giderilmesine yardımcı olur; dışkı oluşumuna katkıda bulunan hurma, bağırsak hareketlerinin düzenli hale gelmesine yardımcı olarak sindirim sistemi fonksiyonlarını destekler.
Çünkü 3 adet orta boy hurma (45gr) ortalama 60 kalori içeriyor ve 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Dolayısıyla lezzetine kapılıp aşırıya kaçmamak, faydalarından yararlanabilmek adına önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri