bir konuda bir kişi hakkında olumlu açıklamayı kanıyı tercih etmek. mesela geç kalan arkadaşınızın elinde olmayan ve beklenmeyen sebeplerle geç kaldığını düşünmek, o yöndeki açıklamalarını doğru kabul etmek gibi.
HÜSNÜZAN – HÜSNİZAN
(ﺣﺴﻦ ﻇﻦّ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve ẓann ile ḥusn-i ẓann) Bir kimse hakkında iyi ve güzel kanâat besleme, iyi fikir besleme.
Zan kavramının bazı hadislerde olumlu ve olumsuz anlamlarda kullanılması dikkate alınarak İslâm ahlâk kültüründe bir kimsenin kesin bilgisi olmamakla birlikte başka biri hakkında iyi kanaat beslemesine “hüsn-i zan”, kötü düşünce ve kanaate sahip olmasına “sû-i zan” denilmiştir.
Allah'a karşı hüsnüzan ise; O'nun merhametini, rahmetini ve keremini dilemek, af ve rahmetiyle muamele edeceğini tereddütsüz bir şekilde ummak ve böyle bir mutluluğa ereceğine inanmak şeklinde yorumlanmış.
Hüsnü zan kelimesinin TDK sözlük anlamı iyi ve güzel olan düşünce ve niyet demektir. Başkasına karşı beslenen güzel fikir ve düşüncelere hüsnü zan denir.
İlgili 32 soru bulundu
(ﺣﺴﻦ ﻧﻈﺮ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve naẓar “bakış” ile ḥusn-i naẓar) İyi gözle bakma, takdir etme, iltifat.
-Hüsn-ü zan (güzel düşünce) mümkün olduğu müddetçe, suizan (kötü düşünce) edilemez. %99'un altında hüküm veren kişi günaha girer. Su-i zan (kötü düşünce) büyük bir haramdır.
İyi niyetli ve iyi düşünceli olma hali. Sâlih bir mü'min, insanlar ve olayların hakkında değerlendirmelerde bulunurken, olabildiğince iyi niyetli davranır ve hayra yorar.
Peygamber, “Zandan sakının, çünkü zan, sözün en yalanıdır” (Buhârî, Vesâyâ, 8; Nikâh, 45; Müslim, Birr, 38; Tirmizî, Birr, 56) demektedir. Hz. Peygamber'in tanımına göre zan, yalandan ibarettir. Kurtubi'ye göre âlimler, zannı “itham” olarak manalandırmışlardır.
Zan kelimesi Türkçede "sanmak, sezmek, zannetmek, sanıda bulunmak, itham ve töhmet altında bulunmak" şeklinde ifade edilmektedir. Zan, kesin bilgi olmadan öyle veya böyle tahminde bulunmak ve buna daya¬narak hüküm vermek demektir.
Müslümanın fasık zannedilmesi suizandır ve bu da günahtır. Haram işleyen birisinin bilinmesi ve onun sevilmemesi ise buğd-ı fillah kabul edilir.
Zihin kirliliğinin başka bir sebebi de kesin bilgi olmadan zannın peşine koşarak yanlış hüküm vermek veya bu nedenle başkaları tarafından döndürülmektir.
Suizan, bir kişi ya da topluluk hakkında peşin hükümlü olmak ve elinde yeteri kadar done olmamasına rağmen, söz konusu kişiler hakkında olumsuz düşüncelere sahip olmaktır. Suizanda bulunmak için kişinin önyargılı olması gerekir. Önyargı ise her açıdan sakıncalıdır.
Hüsn ü Aşk (günümüz Türkçesiyle Güzellik ve Aşk), Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi.
Zan kavramının bazı hadislerde olumlu ve olumsuz anlamlarda kullanılması dikkate alınarak İslâm ahlâk kültüründe bir kimsenin kesin bilgisi olmamakla birlikte başka biri hakkında iyi kanaat beslemesine "hüsn-i zan", kötü düşünce ve kanaate sahip olmasına "sû-i zan" denilmiştir.
Zan, elde somut veriler olmamasına karşın, birisi ya da bir olay hakkında hükme varmak ya da sonuca ulaşmak demektir. Kelimenin ilk anlamı töhmet kelimesi ile eş anlamlıdır.
Zann-ı galib tamlaması; üstün gelen kanaat, ağır basan inanç, çoğunluk kazanan sezgi, kuvvetle tahmin etme ve büyük ihtimal anlamlarını ifade eder.
Büyük hadis âlimlerinden Süfyân es-Sevrî'nin belirttiğine göre, zan, günah olan ve olmayan şeklinde iki çeşittir. Günah olan zan şudur: Bir kimse, bir başkası hakkında zanda bulunur ve onu söyler. Sakınılması gereken “sû-i zan” işte budur.
Üzerinde hiçbir kötülük alameti görülmeyen bir kimseyi kötülükle töhmet altına almaya "zan" denir. Bu yersiz ve sebepsiz yere birini kötülemektir. Bu şüphesiz kötü bir zandır. Allah Teâlâ şu âyet-i kerîmede mü'minleri bundan sakındırmıştır: "Ey iman edenler, zandan çokça sakının.
HÜSNÜNİYET – HÜSNİNİYET
(ﺣﺴﻦ ﻧﻴّﺖ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve niyyet ile ḥusn-i niyyet) Gizli veya kötü bir tarafı bulunmayan hâlis ve temiz niyet, yürek temizliği, iyi niyet. Karşıtı: SÛİNİYET: Bendeniz, Hilmi Bey'in hüsnüniyeti olduğundan emînim Ahmet Beyefendi (Burhan Felek).
Bu kelime birçok tamlamada yer alır. Örneğin, tasavvufta Allah, hüsn-ü mutlak, yani tek güzellik olarak nitelendirilir.
Kötü zann, fena tahmin, şüphe "Sû" "fenalık, kötülük" demektir. "Sû-i hareket (kötü davranış)", "sûi ahlâk (kötü ahlâk)", "sû-i niyet (kötü niyet)" vb. gibi, "sû-izan" da, "kötü zan" anlamındadır.
Zannî bilgi, kesinlik ifade etmeyen bilgi demektir. Bununla beraber dinî konularda, özellikle amelî meselelerde şartlarını haiz zannî bilgiyle amel edilebileceği hususunda bilginlerin ittifakı vardır.
Zan altında bırakmak = Bir şeyle suçlamak ve sanık durumuna sokmak. Zan etmek = Kesin hüküm bulunmayan bir durumu kötüye yorumlamak.
Zannın bazısı günah ve vebal olunca da böyle bir vebal ve zarara düşmemek için tedbirli davranmak ve hangi çeşit zandan olduğunu düşünebilmek üzere onun bir çoğundan sakınmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri