Bebeklerde 6-8 aylık dönemlerde 1 adet haşlanmış yumurtanın sarısı, 8. aydan itibaren de günde 1 tam yumurta verilmeye başlanabilir. Tavuk yumurtası ile aynı şekilde pişirilip tüketilebilen bıldırcın yumurtası da bebeklerde tüketilebilecek yumurta çeşitlerindendir.
Uzmanlar, 6. aydan itibaren bebeklere yumurta yedirilebileceğini belirtiyor. Başlangıçta bebeğe iyi haşlanmış yumurta sarısının 1-2 çay kaşığı kadar verilmesi, yumurta beyazının ise 1 yaş civarı beslenmeye dâhil edilmesi öneriliyor. Zira yumurtanın beyazı bebekler için daha alerjik olabiliyor.
Bebeklere yoğurtlu yumurta
Yumurtayı suda haşla. Haşlanan yumurtanın sarısını çatalla ezdikten sonra üzerine yoğurt ekleyip karıştır. 2-3 damla zeytinyağı attıktan sonra tekrar karıştır, ılıklaşınca servis edebilirsin.
Ek gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan ...
Yumurtalarınızı ılık bir suda (kaynar su olmayacak, çeşme suyu ısısı ideal) haşlamaya bırakıyorsunuz. Suyunuz kaynayıp fokurdamaya başladığı anda süre tutup 3,5 dakika daha kaynattıktan sonra kaynar suyunu boşaltıp yerine soğuk su koyuyorsunuz.
İlgili 45 soru bulundu
Ailesinde kalp hastalığı olsun olmasın, her bebeğin eğer yumurta alerjisi yoksa her gün tüketebileceği en kaliteli protein kaynağı yumurtadır.
Her gün vermeyiniz. Çiğ yumurta yada rafadan yumurta kesinlikle vermeyiniz.Bağırsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa neden olabilir. 1 yaşından sonra yumurtayı kayısı kıvamında verebilirsiniz. Yine 1 yaşından sonra yağda yumurta, omlet yada melemen şeklinde verebilirsiniz.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Yumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Bebeklere yumurta beyazı ne zaman verilir? Yumurtanın alerjik olan kısmı beyazıdır. Bunun nedeni ise yumurtanın beyazında sarısına göre daha fazla alerjiye neden olabilecek protein içermesidir. Bu yüzden yumurtanın beyazı bebeklere ne zaman verilir sorusunun yanıtı da 1 yaşından sonradır.
Yumurtayı iyice yıkadıktan sonra suda pişiriyoruz. Pişen yumurtanın sarısını çatalla ezip üzerine yoğurdu ekleyip karıştırın. Ilık olarak yedirmenizi tavsiye ederim.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Peynir, kalsiyum, protein ve vitamin açısından zengindir; bebeğiniz için sağlıklı bir besindir. Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz.
Bebekler için en ideal haşlama süresi 5 - 6 dakika olduğunu belirten uzmanlar, kayısı kıvamında yedirilen yumurtanın besin değerlerinin korunduğunu bir taraftan da bakteri riskini azalttığını belirtti. Ayrıca bebeği bir yumurtanın sarısını tamamen bitirmesi beklenmemeli, 1 - 2 çay kaşığı yedirilmelidir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Köfte çeşitleri( tavuk köftesi, sebze köftesi, balık köftesi) mücver, balık filetosu bebeklerin en sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir. Meyveler kabukları soyarak küçük parçalara bölünebilir.(örneğin elma , muz, mango,avokado gibi,erik,şeftali,çekirdeksiz kavun,karpuz gibi..)
7 aylık kız bebeklerinin, bu dönemde 61 ila 73 cm. uzunluğunda ve 5800 ila 9800 gr. ağırlığında olması beklenir. Aynı dönemde erkek bebeklerin boyunun 32 ila 75 cm. ağırlığının ise 6000 ila 10200 gr. aralığında olması gerekir.
Yönergeler. İlk 6 ay sadece anne sütü tüketilmelidir. Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir. Bu sıralama doktorunuzun önerisi ile değişiklik gösterebilir.
Ancak yüksek oranda alerji potansiyeline sahip yumurtanın beyazı 10-12. ayın sonuna kadar kullanılmamalıdır.
Patates, havuç, kabak, taze fasulye, kereviz, brokoli, karnabahar, enginar gibi sebzeleri haşlayıp püre kıvamına getirerek bebeğinizin ayına uygun bir çorba hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız sebze çorbasına bir miktar anne sütü ya da 2 ölçek çocuk devam sütü* katarak daha lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz.
Yumurtayı su kaynadıktan sonra 4 dakika pişirin. Cezveden alıp daha fazla pişmemesi için soğuk suya koyun. Katı yumurta beyazı ve sarısı çok pişmiş yumurtadır. Katı yumurta kıvamında pişirmek için kaynadıktan sonra 5,5- 6 dakika pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri