Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Kireç taşından oluşan mermerde, kireç çözücü kullanmak mermeri çok kısa sürede aşındırarak derin hasarlara neden olur ve kullanılmaz hale getirebilir.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Yağ çözücü spreyi mermerde yağ lekesi üzerine bir miktar uyguladıktan sonra sıcak su dökerek bir fırça veya bulaşık teli ile hafifçe ovalama gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede yağ lekeleri eğer çok eski ve derine işlemiş lekeler değilse, sökülerek temizlenebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Nemli mikrofiber bir bez yardımıyla leke üzerine sürülen fırın sodası, baskı kuvveti uygulanarak lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Genellikle ağır yağ ve pas lekelerinde olumlu sonuç alınır. Eğer istenilen sonuç alınamazsa, kombin karışım seti hazırlanıp lekelerin daha etkin çıkarılması sağlanabilir.
Biraz bulaşık deterjanı ve sıcak suyu karıştırarak, ocak yüzeyini temizleyin. Bu karışımı bir bezle ocak yüzeyine uygulayın ve yağ lekesini yumuşayıncaya kadar ovun. Bu işlemden sonra Asperox Sarı Güç yumuşattığınız alana püskürtün ve biraz bekletin. Daha sonra bir bez yardımıyla nazikçe temizleyin.
3. Kireç çözücü leke hala duruyorsa, bir limon suyu ile karbonat karışımı hazırlayın. Bu karışımı lekeli bölgeye uygulayın ve birkaç dakika bekleyin. 4. Karışımı temiz bir bez veya süngerle lekeli bölgeden silin.
1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır. Bu sayede mermeriniz parlak bir görünüm alacaktır.
Bazen mermerde çamaşır suyu lekesi içeriğinde çamaşır suyu bulunduran deterjanların mermer temizliğinde kullanılması sonucunda da ortaya çıkabilir. Çamaşır suyu her ne kadar antibakteriyel bir temizleyici olarak görülse de mermer temizliğinde kullanılmamalıdır.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Mutfak tezgahları, mermer zeminler veya mermer lavabolar gibi farklı alanlarda inatçı lekeleri ortadan çıkarmak için hiçbir zaman asidik malzemeler kullanmamak gerekir. Özellikle porçöz gibi ürünler direkt olarak daha fazla leke oluşmasına, hatta mermerin çatlamasına dahi neden olabilir.
Mermere zarar veren ve uzak durmanızın faydalı olduğu başlıca temizlik ürünlerini şu şekilde sıralamak isteriz; Çamaşır Suyu, Krem Türü Temizleyiciler, Kireç Sökücü, Bulaşık Deterjanı, Tuz Ruhu, Elma ve Üzüm sirkesi, Ahşap Temizleyici, Cam Silme Deterjanı, Kolonya, Dezenfektan, Genel Yüzey Temizleyici…
Kireç çözücü genel olarak kireç birikintilerini temizlemek için kullanılır. Kimyasallar kullanıldığında fayanslara zarar vermez.
Mermer temizliği söz konusu olduğu zaman tuz ruhu, sirke gibi sert ve aşındırıcı yapıdaki temizleyicilerden uzak durulması gerekir. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan asitler mermer masanıza büyük zarar verebileceği gibi zaman içerisinde erimesine de yol açabilir.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Beyaz mermerler için uygun olan limon ve beyaz sirke ile temizlik, tezgahın daha parlak ve daha temiz olması için uygulanabilir. Yapmanız gereken bir fincan beyaz sirke içine birkaç damla limon ekleyin ve bu karışımı kullanarak tezgah üzerini temizleyin.
Mermer üzerinde aşınma problemleri genellikle asidik malzemeler nedeniyle ortaya çıkar. Keza mutfak tezgahlarında sıklıkla görülebileceği üzere sirke, limon suyu, şarap, kahve, domates veya sitrik asit gibi bileşenler bulunduran diğer gıdalar mermer üzerinde leke ve aşınma problemleri ortaya çıkarır.
Ürünü Kesinlikle Başka Kimyasallarla Karıştırmayın Özellikle Toz Halindeki Lavabo Açıcılarla Karıştırmayınız Ve Birlikte Kullanmayınız Ürünü Mermer , Granit ,Ahşap , vb , Gibi Yerlere Zarar Verebilir Galvaniz Borularda Karartma yapa Bilir.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Ağartıcı içermeyen ekstra güçlü formülüyle kumaş üzerindeki leke* ve kirleri kolayca temizler. Enzimli özel formülüyle renkleri soldurmaz, korur. *Yağ, meyve, çikolata, çay, kahve, çimen, ketçap, sos ve bebek maması lekeleri, yaka ve kol kirleri.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer yağ lekesi kurumuş ise o vakit bu lekeyi giysiden çıkarmak için deterjan kullanılır. 5 dakikada bekleme suresinin ardından ılık su ile temizlemek yeterlidir. Temiz bir bezle bolca sildikten sonra, düşük derecede dizi yıkanabilir. Bu lekeyi çıkarmak için karbonat kullanımı da oldukça etkilidir.
Bulaşık deterjanları, doğrudan yemek yağlarını çözmek üzere üretildikleri için yağ lekesi üzerinde de oldukça etkilidir. Leke üzerine tuz veya karbonat döküp bekledikten sonra yıkamak da etkili bir yöntem olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri