Özel yetki, genel yetkiyi ortadan kaldırmaz. Kişi isterse genel isterse özel yetkili mahkemede dava açabilir. Ancak kesin yetki söz konusu ise genel yetkili mahkemede dava açılamaz.
Hukukumuzda genel kural yetkinin kesin olmadığı yönündedir. Mahkeme tarafından re'sen incelenmez. İlk itiraz olarak ileri sürülebilir. Kesin olmayan yetki halinde taraflar yetki sözleşmesi yapabilir.
Özel yetki kesin nitelikte olmadığı sürece genel yetkiyi ortadan kaldırmaz. Dava için özel yetkili bir mahkeme öngörülmüşse davacı isterse genel yetkili mahkemede isterse özel yetkili mahkemede dava açabilir. Ancak özel yetki kuralı, kesin nitelikte ise dava yalnızca o yer mahkemesinde açılabilir.
HUMK'nın 22. maddesine göre yetki sözleşmesi ancak yetkinin kamu düzenine dair olmadığı hallerde yapılabilir, sözleşmeyle yetkili kılınan mahkemenin yetkisi de kesin yetki olmaz. Sözleşmeyle yetkili kılınan mahkemenin yanında kanunen yetkili genel ve özel diğer mahkemelerin yetkisi de devam eder.
İlgili 39 soru bulundu
Kesin yetki kuralları, davaya yer bakımından bakabilecek mahkemelerin yasada sınırlı sayıda olduğu kurallardır. Bu kurallar kamu düzenine ilişkin olması sebebiyle yetkisizlik yargılamanın her aşamasında ileri sürülebilir. Kesin yetkinin söz konusu olduğu durumlarda yetki sözleşmesi yapılamaz.
6100 Sayılı HMK'nın 19/1-2 maddelerinde6100 Sayılı HMK'nın 19/1-2 maddelerinde “Yetkinin kesin olduğu davalarda, mahkeme yetkili olup olmadığını, davanın sonuna kadar kendiliğinden araştırmak zorundadır; taraflar da mahkemenin yetkisiz olduğunu her zaman ileri sürebilir.
HMK Madde 7 Gerekçesi
Ayrıca, “…davaya, ancak o yer mahkemesinde bakılır” denilerek, ortak yetkili mahkemenin yetkisi, kesin yetki hâline getirilmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2013/ 480 K. sayılı kararında "6100 sayılı HMK m.116 uyarınca yetki itirazı ilk itirazlar arasındadır. İlk itirazlar ise ön sorundur.
Kira ilişkisinde yetkili mahkeme sözleşmeyle taraflarca da belirlenebilir. Yetki belirlemesi yasa hükümlerine ve kamu düzenine aykırı düştüğü takdirde, sözleşmede kararlaştırılan yetki, asıl yetkiyi ortadan kaldırmaz.
Bilindiği üzere, kesin yetki, kamu düzeni ile ilgili olduğu gibi 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 114/1-ç maddesi uyarınca dava şartı olup, yargılamanın her aşamasında istek olmaksızın gözetilir.
HMK 16. madde hükmü, HUMK.'daki düzenlemeye oranla daha genişletilmiş ve ayrıntılandırılmıştır. Ancak, HMK.`nda kesin yetki halleri açıkça sayılmış olup, haksız fiile ilişkin davalardaki yetki, kesin yetki olmayıp, bir seçimlik yetkidir. ” (…)
Suçun işlendiği yer mahkemesinin yetkili olması kuralarının istisnaları şu şekildedir; Suç, ülkede yayımlanan bir basılı eserle işlenmişse yetki, eserin yayım merkezi olan yer mahkemesine aittir.
Yetkisiz mahkemede yapılan işlemler yetkili mahkemede geçerliğini korumaktadır.
(1) Genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. (2) Yerleşim yeri, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre belirlenir.
İtirazın iptali davalarında kesin olmayan yetki kuralları uygulanacağından, yetki itirazının 6100 sayılı HMK'nun 116/1-a maddesi gereğince taraflarca ilk itiraz olarak ileri sürülmesi gerekir.
İlamsız icra takibi sürecinde kambiyo takibi dışında sadece yetki itirazı bulunmaktaysa ya alacaklı yetki itirazını kabul ederek dosyanın yetkili bir icra müdürlüğüne gönderilmesini talep eder ya da icra hukuk mahkemesinden talepte bulunarak borçlu kişinin yetki itirazının kaldırılmasını talep edebilmektedir.
Borçlu yetkiye itiraz etmezse, icra dairesinin yetkisini kabul etmiş sayılır. Alacaklı borçlunun yetki itirazını kabul ederse; İcra dairesi dosyayı yetkili icra dairesine gönderir. Dosyanın gittiği yetkili icra dairesi de yeniden harç almadan borçluya yeniden ödeme emri tebliğe gönderecektir.
Yasa maddelerinde açıklandığı üzere, mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davalarda kesin yetki kuralı bulunmadığı ve taraflarca yetkiye de itiraz edilmediği halde mahkemece resen yetkisizlik kararı verilmesi doğru değildir.
Boşanma ve ayrılık davaları ile ilgili olarak düzenlenen yetki kuralları kesin yetki kuralları değildir. Bu sebeple mahkeme re'sen yani kendiliğinden davada yetki kurallarına uyulup uyulmadığını araştırmayacaktır.
Yetki sözleşmesi ile bir veya birden fazla mahkeme yetkili kılınabilir; ancak yetkili kılınan mahkeme veya mahkemelerin de belirli olması gerekmektedir.
İlgili mahkemece yetkisizlik kararının, tebliğ işlemleri yapılmadığından henüz kesinleşmediği bildirilmekle, kesinleşmesinden önce alacaklının dosyanın yetkili yere gönderilmesi talebinde bulunması geçerli olmakla birlikte yetkisizlik kararı kesinleşmeden icra dosyası yetkili yere gönderilemez.
Görevsizlik veya yetkisizlik kararının kesinleşmesinden itibaren on gün içinde yetkili (veya yetkisizlik kararını veren) mahkemeye dilekçeyle başvurulmadığı veya çağrı kağıdı çıkarılmadığı takdirde dava açılmamış sayılır.
“MADDE 12- (1) Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin veya ayni hak sahipliğinde değişikliğe yol açabilecek davalar ile taşınmazın zilyetliğine yahut alıkoyma hakkına ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri