GİRİŞ Türk dil kurumunun sözlüğünde belirtildiği üzere huzur dirlik, baş dinçliği, gönül rahatlığı, rahatlık, erinç; sükûn ise erinç, huzur, rahat, durgunluk, dinginlik anlamlarına gelmektedir.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
ṣamt) Sessizlik, sükût: Bütün eşyâ garîk-i samt u sükûn (Cenap Şahâbeddin).
Hazirun, TDK'daki kelime manasıyla 'bir toplantıya katılanlar' ve 'bir yerde o anda bulunanlar' anlamı taşımaktadır. Hazirun kelimesinin Arapça'daki ifadesi ise 'ḥāḍirūn' şeklinde gerçekleşmektedir. Hazirun, Arapça'da 'ḥāḍir', yani 'hazır' kelimesinin çoğuludur.
Hazirun, bir yerde o anda bulunan kişileri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir. Hazirun kelimesinin köküne bakıldığı zaman hazır olmaktan geldiği görülür. Buda bize bu kelimenin anlamı hakkında ipucu vermiş oluyor. Hazirun EREN ŞENdenildiği zaman o yerde hazır olan kişiler söylenmiş olur.
İlgili 21 soru bulundu
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre, hazirun kelimesi "bir toplantıya katılanlar" ve "bir yerde o anda bulunanlar" anlamlarına gelmektedir. Genelde bürokratların kullandığı bu kelime aslen Arapça kökenlidir.
Arapça dilinden Türkçeye geçen sakıt kelimesi, düşük anlamına gelmektedir. Özellikle Osmanlıca kelimelere ilgisi olanlar, sakıt kelimesini bolca kullanmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ''şevk'' kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.
سخن - sahn
ڭ )١) صیجاقلق. حرارت.
Sakinlik, durgunluk ya da hareketsizlik sükunet kelimesi ile ifade edilir. Aynı zamanda rahat ve huzur gibi anlamlar üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Sükun kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Genel olarak durgunluk, dinginlik ya da erinç gibi anlamlar doğrultusunda sükun kelimesi kullanılır.
sükûn - Nişanyan Sözlük. Arapça skn kökünden gelen sukūn سكون “1. durma, dinme, dinlenme, ikamet etme, 2. Arap yazısında durak işareti” sözcüğünden alıntıdır.
Bir kişinin sadece huzur ve sükununu bozmak, rahatsız etmek ve günlük yaşamı ile hayatının olağan akışına zarar vermek amacıyla ısrarla telefon edilmesi, gürültü yapılması ve benzeri hukuk dışı bir eylemin işlenmesi ve bu eylemlerin kasten, bilerek ve isteyerek yapılması suç olarak düzenlenmiştir.
Sevi kelimesi aşk demektir.
سهیل Arapça ve farsça anlamları رسد. (منتهی الارب) (اقرب الموارد).
Sehî - سهی
(سَ) (ص .) 1 - راست ، راست رسته . 2 - تازه .
Aynur: Ay ışığı.
ASVAT – ESVAT
(ﺍﺻﻮﺍﺕ) i. (Ar. ṣavt'ın çoğul şekli aṣvāt) Sesler, sadâlar: Asvâtımızı hezâr dinler (Cenap Şahâbeddin).
Savlet - صولة
- حنطة صولة؛ گندم برآورده و پاکیزه.
(ﺷﻜﺮﻳﻦ) sıf. (Fars. şekker ve -іn ekiyle şekkerіn) Şeker gibi tatlı, şekerli.
Farsça şāh شاه “kral” ve Arapça as̠ar أثر “iz, eser” sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için şah¹, eser maddelerine bakınız. Daha önce yaygın olan şahkārī "krala layık iş" yerine 20. yy başlarında şaheser deyimi yaygınlaşmıştır. şaheser: Şehkâr.
neşve - نشوة
را. (از منتهی الارب). بوی کردن خوشبوی را. اقرب الموارد).
“Şu'arâ” şairler demektir.
Muhip seven, aşık olan; mahbup ise sevilen anlamına gelir. Aşık ve maşuk kelimeleri de aynı anlamda kullanılır. Muhibban ise bu kelimenin çoğuludur. Dost meclisinde yer alan, birbirleriyle en mahrem sırlarını bile paylaşan kişilere muhibban denir.
Yazımızda; her ne kadar uygulamada “hazirun” denilse de, Türk Dil Kurumu sözlüğünde “hazırun” kullanıldığından, “hazır bulunanlar” anlamına gelen “hazırun” kelimesi tercih edilmiştir.
HISAL – HİSAL
ḫaṣlet'in çoğul şekli ḫiṣāl) Hasletler, huylar, güzel huylar, hasâil: Rahm eder hâlime bir gün deyü ol hûb-hısâl / Dil-i şûrîde müdâm etmede bî-hûde hayâl (Rûhî-i Bağdâdî).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri