Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Satış bedeli tapu tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra dakikalar içerisinde satıcı hesabına aktarılmaktadır. Ancak, tapuda işlem saat 17.15 sonrası gerçekleştirildiğinde, satış bedeli takip eden iş günü satıcı hesabına aktarılmaktadır.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
E-ödeme numarası almak için Tapu Takas sistemine e-devlet aracılığıyla giriş yapılır. Satıcı, bu numara ile sisteme giriş yaparak alıcıya bir kod gönderir. Alıcı, e-ödeme makbuz numarası ve kodu ile sisteme giriş yapar. Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır ve sistem bu paraya bloke koyar.
Tapu Harcının Ödenmesi
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden 2021 tapu harcı hesaplama ekranında ödenmesi gereken harç, döner sermaye ve damga vergisi bedelini görebilir ve kredi kartı ile ödemeyi gerçekleştirebilirsin.
İlgili 18 soru bulundu
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Tapu harçlarının ödenmesi konusundaki genel usul, işlemin yapıldığı yerdeki vergi dairesidir. Ancak gelişen teknolojik imkânlarla birlikte tapu harcının ödenmesi konusunda da birçok alternatif yol geliştirilmiştir. Buna göre tapu harcını Hazine ve Maliye Bakanlığınca ödeme yetkisi verilen bankalara ödeyebilirsiniz.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
Son olarak, 323 Sıra No.lu VUK Genel Tebl ğ 'nde, “tapu dareler nde yapılan şlemlere konu ödeme ve tahs latların” banka, özel f nans kurumları ya da PTT aracı kılınarak yapılmasının zorunlu olmadığı açıklanmıştır.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Satış işlemi rayiç bedel üzerinden değil gerçek bedel üzerinden yapılır ve gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez. Tapu işlemleri gerçekleştirilirken satış bedelinin binde 20'si tapu harcı olarak alınır.
Tapu Harcı: Bilindiği üzere gayrimenkul satışlarında beyan edilen değerin %4'ü tapu harcı olarak alınmaktadır (1 Nisan 2019'a kadar bu oran %3 olarak uygulanmaktadır). Gayrimenkul satış bedelinin eksik beyan edilmesi halinde ise eksik bildirilen kısmın %4'ü kadar tapu harcından kaçınılmış olacaktır.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
Yargıtay 13. H.D.'nin 2019/342 E., 2020/2100 K. sayılı kararında, eft veya havale ile gönderilen borç paranın dekontunda yer alan açıklama kısmında sadece ”borç” ibaresinin yazılı olması paranın borç olarak gönderildiğinin kabulü gerektiğini belirtmiştir.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Harç Bedeli Nereye Yatırılır? Tapu harcı ödemesi için Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT haricindeki tüm bankaların kredi kartları ile Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir.
Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüğüTapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme. Bu hizmet Tapu Ve Kadastro Genel Müdürlüğü işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır.
Bir gayrimenkulün satış fiyatı, belediyeler tarafından rayiç bedel olarak belirleniyor. Tapudaki işlemlerde hem gayrimenkulü satan hem alan kişi, bu değer üzerinden emlak vergisi ödüyor.
Maximum Kart'ınızla gib.gov.tr adresinden gerçekleştireceğiniz 300 TL ve üzeri 200.000 TL'ye kadar olan peşin Gelir vergisi ve Tapu Harç ödemelerinizi Maximum Mobil ve İşCep kanallarından faizsiz 2, 3 veya 4 taksit olarak taksitlendirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri