aslında ikisi aynı sebzeye verilen isimdir; sadece şehirle taşra arasındaki farklı söylemlerdir.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Hıyar” kelimesi için verilen açıklamada “Kabakgillerden, uzun, iri meyveli, sürüngen, bir yıllık otsu bir bitki (Cucumissativus)” ve “Bu bitkinin iri, yeşil ürünü, salatalık” bilgisi yer alıyor.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.
Hıyar daha ziyade iri olanına denir her halde; küçüklere de badem. İşin ilginç yanı her üç isim de aynı derecede yaygın.
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir. Hindistan orijinli olup 5000 yıldır var olduğu bilinmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Salatalık ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde salatalık tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Diğer bölgelerde ise yıl içerisinde seralarda da yetiştirilebilmektedir.
Salatalık doyurucu bir besindir. Marketlere gittiğinizde sebze reyonunda görebilirsiniz. Fakat işe biraz da bilimsel açıdan baktığınızda salatalığın da çekirdeği olduğunu görebilirsiniz. Çekirdekli bir besin olmasından dolayı salatalık meyve mi sebze mi sorunuza, salatalığın meyve olduğunu diyebiliriz.
İlgili Ürünler. Amerika kıtasına ilk hıyarlar (salatalık), Christopher Columbus tarafından 1494 yılında Haiti'ye getirilmiştir.
Magnezyum, K Vitamini, potasyum gibi önemli vitamin ve elementlerin bulunduğu salatalıkta %95-%96 oranında su bulunuyor.
Bazen merak edilir salatalık turşusunun diğer adı nedir diye… Turşuluk salatalığın adı Türkçe kaynaklı olmadığı için belki de... "Turşuluk salatalık adı nedir?" diye düşünenler bilmeli ki ismi kornişon salatalıktır.
Salatalık bitkisi, büyük yaprakları ve kıvrık dalları olan yayılan bir asmadır. Bitki, dalların dallandığı 4 veya 5 ana gövdeye sahip olabilir. Bitkinin yaprakları asmaların üzerine dönüşümlü olarak dizilmiş, 3-7 sivri loplu ve tüylüdür. Salatalık bitkisi, çapı 4 cm olan sarı çiçeklere sahiptir.
Hıyar kelimesinin kökeni ne hıyar kelimesinin kaç anlamı var, TDK'ye göre anlamı nedir? Hıyar kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Hıyar, Farsça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
bu yesil serin meyveye argoda kaba saba, gorgusuz, ayi, ahmak, geri zekali gibi anlamlar yuklenmis.
3 bin yıldan beri Asya ve Afrika'da yetiştirilmekte olan ve anavatanı muhtemelen Hindistan olan hıyar; B ve C vitaminleri yönünden zengindir ve bünyesinde yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve diğer besin maddelerini de bulunmaktadır. Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır.
Susuzluğu gideren ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılayan 10 besini tüketin! Salatalık: Salatalık, içeriğinde yüzde 95 oranında su bulundurur. Dolayısıyla da yaz sıcaklarında kaybedilen sıvının yerine konulması açısından oldukça yararlı bir sebzedir.
Salatalığın neredeyse tamamı su
Yazın simge besinlerinden salatalığın yüzde 96'sı sudan oluşur. Hem aşırı sıcaklarda artan sıvı ihtiyacına hem lif içeriğinin yüksek olması sayesinde tok kalmanıza fayda sağlar.
Deniz hıyarları, derisidikenlilerin Holothuroidea sınıfından omurgasız hayvanlardır. Vücutları, ağızla anüsten geçen eksen istikametinde uzamış olup, sosis veya hıyara benzer. Ağız ve anüs karşılıklı iki uca yerleşmiştir.
900 kadar türü olduğu bilinen bu canlının, 60 cm uzunlukta olan çeşitleri de vardır. Denizlerin kıyıya yakın, sığ yerlerinde yaşarlar. Yavaş hareket eden deniz hıyarı, kendini yenileme özelliğine de sahiptir. Deniz hıyarları, midelerini anüsten çıkarıp, bulunduğu çevreyi toksik bir çorbaya bulayabilir.
Dünyanın en uzun hıyarı! İngiltere'de yaşayan Clare Pearce (78) bahçesinde yeşiştirdiği 119 santimetre uzunluğundaki salatalıkla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.
Hastalık kabakgillerde (hıyar, kavun, kabak, karpuz) görülür.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Salatalık Tohumu Nedir? Salatalık her ne kadar sebze olarak bilinse de, meyvesi yendiği için meyve grubundadır. Bitkinin meyvesi olan salatalığın içinde beyaz ince uzun tohumları bulunuyor. Taze salatalıklarda bu tohumlar rahatlıkla meyveyle birlikte yenebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri